fbpx

Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca aniversează 100 de ani de existență

Întemeiat la 2 februarie 1920 sub titulatura  Institutul de Istorie Națională și plasat sub egida Universității din Cluj, Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca din cadrul Academiei Române este cunoscut drept cel mai vechi institut din România dedicat cercetării istoriei și disciplinelor sale conexe.

Institutul s-a afirmat de-a lungul deceniilor prin misiunea sa, devenind o instituție de excelență în cercetarea istorică, în prezent desfășurându-și activitatea sub egida Academiei Române.

Afirmat încă din primii ani ai existenței sale în câmpul cercetării istorice grație unor personalități cu o formație științifică solidă și de anvergură internațională, Institutul de Istorie „George Barițiu” (IIGB) a urmărit consecvent de-a lungul timpului obiectivele majore ale istoriografiei românești, dintre care cel mai important a fost necesitatea publicării documentelor istorice sub formă de corpusuri de izvoare pe diferite teme și epoci istorice.

Început încă din perioada interbelică, acest proiect național continuă și în prezent la Institutul de Istorie „George Barițiu” și reprezintă producția științifică de cea mai mare importanță ce reflectă și consacră rolul Institutului în realizarea de cercetări fundamentale și punerea în circuitul istoriografic a documentelor istorice, esențiale pentru reconstituirea trecutului. Și astăzi Institutul a rămas consecvent acestui vast șantier științific, fiind unul dintre extrem de puținele institute de profil care asigură continuitatea unor colecții de documente istorice de interes național. În plus, de-a lungul timpului, membrii Institutului au realizat lucrări de referință, monografii, sinteze și tratate de istorie care și-au validat viabilitatea științifică până astăzi.

Aproximativ 225 de participanți din țară și din străinătate sunt așteptați, în perioada 2-5 februarie, la o conferință științifică de anvergură, intitulată “ISTORIA ȘI SCRISUL ISTORIC AZI: OPȚIUNI METODOLOGICE, PARADIGME, AGENDĂ”, prilejuită de sărbătorirea a celor 100 de ani de la inaugurarea oficială a Universității din Cluj și întemeierea Institutului de Istorie. Evenimentul este considerat unul dintre cele mai ample manifestări științifice organizate de IIGB în cele 10 decenii de existență!

Prin inițiativele lansate, Institutul de Istorie „George Barițiu”  își propune să se promoveze nu doar la nivelul comunității academice ci și la cel al publicului larg, care este puțin familiarizat cu specificul muncii istoricilor (cu „laboratorul sau atelierul istoricului”), publicul larg luând contact întotdeauna doar cu produsul finit (cărți, etc.).

Prin intermediul expoziției cu tema 100 de ani de cercetare la Institutul de istorie: oameni, fapte, evenimente memorabile care va fi montată pe Bulevardul Eroilor la sfîrșitul lunii ianuarie dorim împărtășirea către publicul mai larg a specificului și importanței meseriei de istoric, a anvergurii interne și internaționale pe care a avut-o de-a lungul timpului Institutul de Istorie „George Barițiu” și care a fost permanent în dialog și racordat cu istoricii din țară, din Europa și din lume”, afirmă prof. univ. dr. Ioan Bolovan – Director al Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca din cadrul Academiei Române.

Dorim de asemenea depășirea percepției de „turn de filedeș” cu care este receptată imaginea cercetătorilor din domeniul științelor istorice și socio-umane în general, prin realizarea unui dialog cu publicul larg, pentru a promova istoria ca domeniu de cercetare. În acest sens, expoziția amintită, alături de o expoziție de carte, vor constitui unul din punctele centrale ale manifestărilor și care vor contribui la realizarea scopurilor mai sus amintite”, mai spune directorul Institutului.

Realizarea unei mini-enciclopedii „Institutul ieri și azi” care-i va cuprinde pe toți membrii  Institutului din cei 100 de ani de existență, îi va plasa pe istoricii clujeni care au fost membrii ai prestigioasei instituții, definitiv în conștiința publică!

Istoricii sunt și trebuie să fie oameni ai cetății, cu toate că în cele mai multe cazuri, ei nu ocupă funcții publice sau de decizie, însă expertiza lor, modul cum văd realitățile contemporane prin prisma cunoașterii experienței trecutului sunt sau pot fi fără îndoială de interes și utilitate pentru întreaga comunitate.

O altă activitate între cele care se vor organiza pe parcursul anului 2020 pentru a marca o sută de ani de funcționare neîntreruptă se va derula în data de 30 ianuarie 2020, la ora 12. „Intenționăm ca la această dată și la ora menționată, în o sută de locații din țară (licee, universități, muzee, institute de cercetare, arhive, asociații profesionale, ONG-uri) să se prezinte în 12 minute un material sintetic despre istoria institutului, astfel încât să se creeze timp de 12 minute un val de energie pozitivă în întreaga țară. Credem că un asemenea proiect va spori vizibilitatea națională a Institutului de Istorie „George Barițiu” și va crea o puternică emoție colectivă”, mai declară Ioan Bolovan.

Sunt extrem de puține Institute în România care se pot mândri cu o venerabilă vârstă centenară (din domendiul istoriei, cu siguranță, unicul). Este un moment unic în viața academică din Cluj, care merită și trebuie celebrat ca atare.

Domeniul juridic alături de IIGB 100

Istoria nu reprezintă doar trecut, ci este pilonul de susținere al viitorului. Apropierea de comunitate – concept inovator promovat de Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române, prin simbioza între diferitele domenii ale societății – creează o sinergie, care menține pe primul plan în viața socială a comunității valorile deja consacrate prin excelență, durabilitate și totodată inovație conceptuală.

Istoria și mediul academic au existat mereu alături de drept. Am susținut și vom susține întotdeauna evenimentele de excepție ce promovează valorile pe care noi le împărtășim”, afirmă Daciana Paler Groșan, Managing Partner – Brehar, Paler Groșan, Cătana (BPGC) Societate Civila de Avocaţi.

Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române este de asemenea onorat că, la sărbătorirea unui veac de existență, Opera Nationala Romana din Cluj-Napoca va oferi în onoarea sa spectacolul Elixirul Dragostei – “L´Elisir d´Amore”, în data de 2 februarie 2020, începând cu orele 18:30.

 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina