fbpx

Instanța superioară a schimbat sentința privind competența polițistului local

Din păcate pentru ”fanii” Poliției Locale, o instanță de la secția de contencios a Tribunalului Cluj a schimbat sentința Judecătoriei Cluj-Napoca privind anularea amenzii aplicate de un polițist local pe motiv că avea competență poliția rutieră.

Instanța Tribunalului Cluj a decis: ”Admite apelul formulat de catre apelantul Municipiul Cluj-Napoca în contradictoriu cu intimatul M.C împotriva sentintei civile nr. 8236/2015 pronuntate de Judecatoria Cluj – Napoca în dosarul nr. 10222/211/2014, pe care o schimba în întregime, in sensul ca respinge, ca neîntemeiata, plângerea contraventionala formulata de catre petentul MC împotriva procesului – verbal de constatare si sanctionare a contraventiei seria PL nr. 014464/14.04.2015 încheiat de catre Politia Locala Cluj-Napoca”

Primăria Cluj-Napoca a făcut apel la sentința civilă nr. 8236/2015 pronunțată de Judecătoria Cluj-Napoca, prin care era admisă plângerea contravențională de anulare a unui proces verbal de contravenție întocmit de Poliția Locală. 

Prin sentința civilă nr. 8236/2015 pronunțată de Judecătoria Cluj-Napoca în dosarul nr. 10222/211/2014 s-a admis plângerea contravențională formulată de M. Constantin, în contradictoriu cu Municipiul Cluj-Napoca – Direcția Generală Poliția Locală, Serviciul Control Trafic Rutier și, în consecință s-a dispus anularea procesului verbal de contravenție, instanța motivând că ”in cauză, dispozițiile legale ce instituie competenta constatarii si aplicarii sanctiunii contraventionale nu au fost respectate, cat timp agentul constatator a exercitat controlul respectării normelor privind circulația pe drumurile publice și a luat masuri legale pentru încălcărea acestor norme, fara a avea calitatea de politist rutier.”

Sancțiunea a fost aplicată de polițistul local din cauza faptului că M. Constantin a staționat voluntar și neregulamentar pe strada Primăverii, blocând banda unu de circulație, în zona indicatorului ”Oprire interzisă” cu adiționale atât pe trotuar, cât și pe carosabil ”Atenție, se ridică autovehiculul”.

In apel, instanța a dat câștig de cauză reprezentanților Primăriei Cluj-Napoca.

În Hotărârea civilă nr. 449/2016 a Tribunalului se precizează că prima instanță a greșit: Critica petentului referitoare la lipsa de competență a agentului constatator este neîntemeiată, instanța de fond interpretând în mod greșit dispozițiile art. 7 din legea nr. 155/2010, ce repartizează în competența Poliției Locale o serie de atribuții în domeniul circulației rutiere printre care cea prevăzută la litera h; constatarea și aplicarea de sancțiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor în loc interzis etc…. În aceste condiții, tribunalul consideră că sancționarea cu amendă contravențională prin procesul-verbal PL nr. 014464/14.04.2015 este legală, întrucât conduita intimatului se încadrează în textele legale care prevăd contravenția reținută în cuprinsul procesului verbal contestat”.

Comments

comentarii

În 2021, echinocţiul de toamnă are loc astăzi, 22 septembrie, la ora 22:21 şi reprezintă momentul în care Soarele, în mişcarea sa aparentă anuală, trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc.... Citește mai mult
O echipă de control a Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Cluj a verificat depozitele carmangeriei Moldovan, după ce în spațiul public au apărut reclamații la adresa produselor comercializate.... Citește mai mult
Toamna și-a intrat pe deplin în drepturi, iar asta înseamnă că începem să scoatem din dulap hainele mai călduțe și accesoriile potrivite.... Citește mai mult
Antrenorul formaţiei Universitatea Craiova, Laurenţiu Reghecampf, a declarat, miercuri, 22 septembrie, într-o conferinţă de presă, că speră ca jucătorii săi să aibă o altă atitudine în meciul din şaisprezecimile de finală ale Cupei României la fotbal, cu CFR Cluj.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!