fbpx

Instanța obligă RADP Cluj să plătească 6.000 de euro pentru jantele unui Audi ridicat

Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca, chemată în garanție de către Poliția Locală, a fost obligată de instanță la plata a peste 32.000 de lei (aprox. 6.000 euro) către proprietarul unui bolid ridicat pentru staționare neregulamentară, dar ale cărui jante au fost zgâriate de dispozitivul autospecialei de ridicare.

În 22 octombrie 2019, s-a dispus ridicarea autoturismului marca  Audi A8, care, a staționat voluntar neregulamentar pe carosabil în zona de acțiune a indicatorului rutier „Oprirea interzisă” cu adiționalul „Atenție se ridică autovehiculul”

A doua zi, proprietarul s-a prezentat la Serviciul Ridicări Auto din cadrul Regiei, depunand o serie de fotografii, prin care susținea faptul ca autoturismul acestuia a fost avariat, motiv pentru care a dat în judecată Poliția Locală.

Reprezentatul Poliției Locale Cluj-Napoca apreciază ca fiind neîntemeiate aceste afirmații în condițiile în care ”avariile semnalate erau anterioare momentului ridicării, nu au putut fi observate de agentul constatator datorită prafului, dovadă în acest sens fiind fotografiile realizate de acesta la momentul ridicării, iar, pentru realizarea fotografiilor prezentate de reprezentantul reclamantei s-a procedat la ștergerea de praf a jenților.”

În dosar s-a efectuat o expertiză care a fost favorabilă proprietarului mașinii.

”Expertul susține că dispozitivul de ridicare poate intra în contact foarte ușor atât cu zona exterioară, cât și cu zona interioara a jantei autoturismului putând provoca avarierea lor, în condițiile în care sistemul de ridicare nu poate pendula din cauza faptului că este tensionat, neputând duce la deteriorarea jentilor.”, se arată la dosar.

Judecătoria Cluj-Napoca a admis acţiunea civilă în contradictoriu cu pârâta Direcția Generală Poliția Locală, Serviciu Control Trafic Rutier şi a obligat pârâta la plata în favoarea reclamantei a sumei de 32.531,27 lei, reprezentând contravaloarea jantelor la autoturismul marca Audi A8, care au fost distruse cu ocazia ridicării acestuia, conform deciziei de ridicare a vehiculului din 22.10.2019 și a devizului estimativ din 24.03.2020.

De asemenea, instanța a admis cererea de chemare în garanţie formulată de către pârâta Direcţia Generală Poliția Locală, Serviciul Control Trafic Rutier în contradictoriu cu chemata în garanţie Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Naoca şi a obligat chemata în garanţie să plătească pârâtei suma de 32.531,27 lei, reprezentând contravaloarea jantelor la autoturismul.

”Prejudiciul pretins a fi cauzat reclamantei în prezenta cauză este reprezentat de avarierea jantelor autoturismului Audi cu nr. de înmatriculare….. de dispozitivele utilizate în procesul de ridicare și transport al autovehiculului la momentul ridicării acestuia pana la momentul descărcării de pe autoplatformă, dispozitive care se află în posesia chematei în garanție, R.A.D.P Cluj-Napoca

Raportul de cauzalitate între fapta ilicită și prejudiciul cauzat este reprezentat, așa cum a fost menționat în cuprinsul raportului de expertiză întocmit de către expertul judiciar …, de utilizarea dispozitivelor în procesul de ridicare al autovehiculului cu numărul de înmatriculare ## ## ###. Drept urmare, autorul faptei ilicite este R.A.D.P Cluj-napoca care, prin angajații săi, se face vinovat de poziționarea incorectă a dispozitivului de ridicare în raport cu janta autoturismului Audi A8 cu număr de înmatriculare …. ”, se arată în motivare.

Tribunalul Cluj a respins apelurile și a menținut sentința primei instanțe.

”Concluzia instanței de fond potrivit căreia prejudiciul cauzat vehiculului proprietatea reclamantei … .. SRL a fost cauzat de dispozitivele utilizate în procesul de ridicare și transport al autoturismului, de la momentul ridicării, până la momentul descărcării de pe autoplatformă, s-a întemeiat pe probatoriul administrat în cauză, inclusiv pe lucrarea de specialitate efectuată.

în mod întemeiat instanța de fond a reținut că, în timpul efectuării transportului autoturismului marca Audi cu nr.de înmatriculare …, datorită dispozitivelor utilizate, au fost avariate jantele vehiculului, jante ce nu pot fi revopsite ori reparate deoarece au fost realizate prin strunjire cu cuțit cu diamante și se impune înlocuirea lor. Valoarea prejudiciului cauzat este de 32.531,27 lei, prin raportare la valorile de comercializare pentru această categorie de produse auto.

Obligă apelanții, în solidar, la plata cheltuielilor de judecată în apel, în favoarea intimatei, în cuantum de 3.600 lei.”, se arată în motivarea Tribunalului.

Comments

comentarii

„U” Cluj a jucat, vineri, contra echipei Dinamo București, în etapa cu numărul 23 al SuperLigii.... Citește mai mult
La cea de-a 48-a ediție a Festivalului de Film de la Goteborg, cel mai important eveniment de acest gen din Scandinavia, programat între 24 ianuarie și 2 februarie, au fost selecționate două filme din România.... Citește mai mult
Sărbători fericite!

Lasă un răspuns