O viață dedicată hoției. Asta rezultă din motivarea condamnării unei femei în vârstă de 67 de ani pentru furt.
Ultima pedeapsă este pentru un furt dintr-un magazin Pașcani, unde a sustras de pe rafturi două fiare de călcat în valoare totală de 899,80 lei.
”Raportat la aceste criterii, instanţa apreciază că fapta concretă a inculpatei prezintă un grad mediu de pericol social, aceasta fiind săvârşită in forma simplă, insă cu o rezolutie infractională preordinată, aceasta deplasându-se pe raza municipiului Pașcani tocmai in scopul obtinerii facile si ilicite de mijloace materiale necesare subzistentei, generată de imprejurarea că inculpata a adoptat acest modus vivendi infractional incă din anul 1988, având multiple condamnări pentru infracţiuni similare, executând frecvent pedepse privative de libertate si stând in preponderentă in mediul carceral.
Se mai are in vedere si imprejurarea că bunurile furate au o valoare medie, insă prejudiciul nu a fost recuperat.
Cu privire la persoana inculpatei se constată că acesta are vârsta de 67 de ani (63 ani la data săvârşirii faptei), instanta reţine că nu este pensionară, nu are un loc de muncă (probabil nici nu a avut vreodată), obişnuind să trăiască din comiterea de infracţiuni contra patrimoniului persoanelor atât pe teritoriul României cât si in străinătate respectiv in …, asa cum rezultă din fişa de cazier judiciar a acesteia (condamnări care nu au fost recunoscute potrivit legii române).
Se reţine că inculpata a recunoscut in urmărirea penală prezenta faptă, aceasta s-a sustras de la judecarea cauzei.
Deși in esenţă fapta comisă de inculpată are un pericol socil concret mediu, totusi raportându-ne la persoana inculpatei, apreciem că aceasta in sine prezintă un pericol social concret extrem de ridicat, fiind o persoană care a trăit până la vârsta de 67 de ani doar din săvârşirea de infractiuni contra patrimoniului persoanelor si in mediul carceral.
Instanta opiniază că inculpata nu a inţeles nimic din multiplele sale contacte cu legea penală, iar pedepsele privative de libertate nu au reusit să conducă la corijarea comportamentului antisocial al acesteia, scopul preventiv fiind implinit doar când aceasta a fost incarcerată.
Examinarea caracteristicilor unui inculpat prezintă o deosebită importanţă pentru determinarea gradului concret de pericol social al acestuia şi pentru stabilirea unor pedepse eficiente. In prezenta cauză, tocmai această perseverenţă infracţională incorigibilă a inculpatei, va cântări fundamental in aprecierea cuantumului pedepsei aplicate.
Punând aşadar în balanţă ansamblul tuturor circumstanţelor de natură a caracteriza fapta şi persoana inculpatei …. instanţa apreciază că, pentru prevenirea sǎvârşirii de noi infracţiuni de cǎtre inculpat şi formarea unei atitudini corecte a acesteia faţǎ de ordinea de drept şi regulile de convieţuire socialǎ, o pedeapsă de 2 (doi) ani si 6 (şase) luni inchisoare pentru savarsirea, infractiunii de furt prevăzută de art. 228 alin. 1 C.pen. cu retinerea dispozitiilor art. 41 al. 1 C.pen. (faptă din data de 01.06.2020), este aptă să răspundă scopului pedepsei penale.
Instanţa apreciază cǎ prin stabilirea acestei pedepse orientate spre mediul special având in vedere perseverenta infractională a inculpatei …., rolul coercitiv şi educativ al sancţiunii va fi atins, pedeapsa stabilită având, în acelaşi timp, şi un rol preventiv în privinţa acestui gen de fapte antisociale.”, se arată în motivarea Judecătoriei Pașcani.