Curtea de Apel București a anulat hotărârea prin care istoricul Vladimir Tismăneanu fusese amendat de CNCD cu 5.000 de lei după ce postase pe Facebook un meme considerat ca având conotații rasiste. Meme-ul cu ciori pe un gard și cu ”Aeroportul Țăndărei” a apărut pe Facebook după scandalul aglomerației de muncitori care au plecat în Germania în aprilie 2020 de pe Aeroportul Internațional Cluj. CNCD poate ataca sentința cu apel.
Tismăneanu a primit amendat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării după ce a distribuit meme-ul pe care îl primise la rândul lui de la o scriitoare, notează ClujulCultural.ro
În motivarea sentinței publicate de Libertatea apar argumentele folosite de apărarea lui Tismăneanu: acesta spune că nu cunoștea compoziția demografică a orașului Țăndărei, iar ciorile de pe gard le-a văzut drept oameni care sufereau de pe urma incompetenței autorităților.
„În primul rând, instanța reține că este dovedit științific, în domeniul psihologiei analitice, faptul că unele persoane pot percepe lucruri diferite din aceeași imagine”.
„Instanța constată că reclamantul s-a apărat prin aceea că, la momentul publicării fotografiei, nu a sesizat o conotație rasistă, deoarece nu cunoștea informații referitoare la compoziția demografică a orașului Țăndărei”, se arată în motivarea deciziei, care menționează faptul cu Tismăneanu este plecat din anii 80 din România și explică contextul general în care a fost făcută postarea.
„În cronologia faptelor, instanța mai reține că impunerea carantinei în orașul Țăndărei se realizase în data de 4 aprilie 2020, iar în data de 11 aprilie 2020 (data la care Tismăneanu a făcut postarea – n.r.), subiectul de actualitate îl reprezenta incidentul de pe aeroportul din Cluj-Napoca din 9 aprilie 2020, fondul general al discursului public al reclamantului fiind reprezentat de nemulțumirea acestuia legată de pretinsa incapacitate a autorităților publice de a controla răspândirea virusului SARS-CoV-2.
În tot acest context personal, instanța reține că imaginea publicată de reclamantul Vladimir Tismăneanu în ziua de 11 aprilie putea avea un caracter amuzant fără vreo legătură cu substratul rasist decelat din circumstanțe necunoscute acestuia”, explică judecătorul.
Pe 9 aprilie 2020, circa 2.000 de persoane au așteptat înghesuite în parcarea Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca fără respectarea măsurilor de distanțare socială impuse de autorități. Oamenii urmau să plece spre Germania, ca muncitori sezonieri.
Mai multe AICI