Acasă » DEZVĂLUIRI / ANCHETE » INM a avut contracte pentru servicii hoteliere și de catering cu o firmă condamnată penal
Institutul Național al Magistraturii

INM a avut contracte pentru servicii hoteliere și de catering cu o firmă condamnată penal

Institutul Național al Magistraturii (INM), unde sunt formați viitorii judecători și procurori, a încheiat un acord-cadru și două contracte subsecvente cu o firmă care a ajuns să fie condamnată penal, la fel ca și patronul ei. Prin condamnare, firmei i s-a interzis să mai participe la achiziții publice timp de 3 ani, astfel că, în 31 decembrie 2016, acordul-cadru cu INM a fost reziliat.

În 11 martie 2016, cam în vremea când Departamentul de Luptă Antifraudă și Curtea de Conturi sesizau DNA cu privire la o fraudă cu fonduri europene în care era implicată firma Karpaten Outgoing SRL din București, aceasta încheia acordul-cadru cu INM pentru servicii hoteliere și de catering. Potrivit anunțului de atribuire de pe SEAP, au fost șase ofertanți, iar criteriul de selecție a fost prețul cel mai scăzut. Aceeași sursă oficială arată că estimarea inițială înainte de selecție a fost de 456.591 lei, iar valoarea finală a contractului semnat cu Karpaten a fost de 368.900 lei. Procedura de selecție a firmei câștigătoare a fost negocierea.

Potrivit informațiilor furnizate de INM, la solicitarea Clujust.ro, odată cu semnarea acordului-cadru, a fost încheiat și un prim contract subsecvent, care a încetat în 1 iulie 2016. Al doilea contract subsecvent a fost semnat în 2 august 2016 și a încetat în 31 decembrie 2016.

În 5 august 2016, procurorii DNA întocmeau rechizitoriul prin care trimiteau în judecată firma Karpaten Ougoing, pe patronul acesteia, Alexandru Gheorghe Mărginean, fiul decanului Facultății de Zootehnie din București, Emil Mărginean, și pe un anume Filip Lepus. Aceștia au fost acuzați de o fraudă cu fonduri europene cu prejudiciu de 1,7 milioane lei în dauna Ministerului Muncii.

Dosarul a fost judecat repede de Tribunalul București, care în 8 decembrie a pronunțat sentința. Gheorghe Alexandru Mărginean a primit pedeapsa de 2 ani închisoare pentru savârsirea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea credinta de documente ori declaratii false ,inexacte sau incomplete, prin care s-a obtinut pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene. Instanța a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei principale pe un termen de încercare de 4 ani.

Persoana juridică SC Karpaten Outgoing SRL a fost condamnată la pedeapsa amenzii de 20.000 lei,pentru savârsirea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea credinta de documente ori declaratii false ,inexacte sau incomplete ,prin care s-a obtinut pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene.

”În baza art. 71 ind. 6 C pen 1969-interzice inculpatei cu titlu de pedeapsa cpmplementara,dreptul prevazut la art. 53 ind. alin. 2 lit. d C pen,respectiv dreptul de a participa la procedurile de achizitii publice pe o perioada de 3 ani.”, se arată în sentință.

Instanța a admis actiunea civila formulata de partea civila Miniterul Muncii Familiei Protectiei Sociale si Persoanelor Vârstnice în contradictoriu cu inculpatii Marginean Gheorghe Alexandru si SC Karpaten Outgoing SRL și a obligat, în solidar, pe inculpati sa achite partii civile suma de 1.703.072,46 lei, cu titlu de daune material si dobânda legala la aceasta suma calculata pâna la data platii efective.

”Raporturile contractuale s-au încheiat, prin urmare, la data de 31.12.2016, având în vedere că SC KArpaten Outgoing SRL a notificat autoritatea contractantă (INM) cu privire la imposibilitatea derulării unui alt contract subsecvent. În consecință, începând cu anul 2017, serviciile respective au fost preluate de către un alt furnizor, în condițiile legii”, se arată în răspunsul INM, semnat de director Cristina Rotaru-Radu.

În 22 martie, Curtea de Apel București a respins ca nefondate apelurile de clarae de DNA și de inculpați împotriva sentinței de mai sus, care a rămas definitivă.

 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina