fbpx
Lucrările congresului FBE la CEDO (foto Radu Marinescu)

Impresii de la sesiunea științifică a Congresului FBE: Avocatul în dialog cu CEDO

Sesiunea științifică a Congresului FBE, desfășurată sub titlul ”Avocatul în dialog cu CEDO” s-a desfășurat, în 13 mai, la sediul Curții Europene a Drepturilor omului. Judecatori ai Marii Camere CEDO au vorbit despre rolul avocaților in respectarea drepturilor omului. Din România, au avut reprezentanți la congres barourile Cluj și Dolj.

Vă prezentăm cum s-a desfășurat sesiunea științifică a Congreului Federației Barourilor din Europa cu ajutorul postărilor de pe Facebook ale avocatei consilier în Baroul Cluj, Doina Gherman.

Lucrările Congresului au fost deschise de către Presedintele CEDO, Guido Raimondi. Prima parte a lucrărilor a fost moderată de Francoise Tulkens, vicepreședintele CEDO. Aceastaeste cunoscuta mediului juric românesc ca făcând parte din Marea Camera in cauza Creanga vs Romania.

Apoi, a vorbit Paul Lemmns, judecator in Marea Camera. Acesta este cunoscut mediului juridic românesc pentru opinia separată in cauza Morice vs Franta. Acesta cauza a primit o prima hotarare CEDO in 11 iunie 2013, cand, cu majoritate de voturi (5 la 2),cei 7 judecători ai Secției a 5-a, au stabilit ca exista o încălcare a Articolului 6.1 din Convenție dar au apreciat ca nu exista o încălcare a Art.10- libertatea de exprimare. Cererea lui Olivier Morice a ajuns in Marea Camera, de 17 judecători, in recursul declarat împotriva Hotatarii pronunțate de Secția a 5-a – soluție ce a fost adoptată cu opinia separată contrara a judecătorului Ganna Yudkivska (Ucraina) si Paul Lemmns (Belgia). Hotărârea pronunțată de Marea Camera in 24 aprilie 2015 stabilește ca au fost încălcate deopotrivă Art.6.1 si Art. 10 din Convenție, statuând cu privire la obligația avocatului de a-si apăra clientul inclusiv in presa atunci cand exista abuzuri din partea autorităților.

avocati la cedo (3)

“Prima întrebare este întotdeauna cea mai grea: va propun sa trecem direct la cea de-a doua!”, a afirmat cu umor si carisma Jean-Paul Costa (președintele CEDO in perioada 2007-2011). Asa a deschis dialogul dintre avocați si Curte judecatorul Costa, cel care a monitorizat partea a doua a colocviului. In partea a doua a zilei, printre vorbitori s-au numărat alți doi judecători ai Curtii: Linos-Alexandre Sicilianos din Grecia si Iulia Motoc din România. Tema dezbaterilor a fost sintetizată la final ca fiind “dialogul intre avocați si Curte si nu invers, intre Curte si avocați”.

”Este o șansa si un privilegiu de putea asculta si chiar dialoga cu aceste personalități, creatori ai jurisprudenței CEDO. Dezbaterile au fost deosebit de interesante si intr-un dialog deschis s-a discutat ce așteaptă Curtea de la avocați si ce așteptări au avocații de la Curte. Din aceasta perspectiva s-a remarcat Bertrand Favreau, avocat si scriitor francez care nu a ezitat sa aibă si observații critice fata de anumite proceduri (cum ar fi formalismul excesiv) dar si abordării ale Curtii. A fost o zi la nivelul pluralului de profesionalism!”, a scris avocata Doina Gherman pe Facebook.

Delegația de la Cluj: Voicu Sârb, Ioana Gidro Stanca, Doina Gherman și Diana Andrașoni
Delegația de la Cluj: Voicu Sârb, Ioana Gidro Stanca, Doina Gherman și Diana Andrașoni
Avocatul Radu Marinescu din Baroul Dolj
Avocatul Radu Marinescu din Baroul Dolj

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina