clujust.ro

Important pentru avocații din Cluj care fac oficii: S-a introdus termen limită de depunere a referatelor pentru decontare

Consiliul Baroului Cluj a adoptat o hotărâre prin care a modificat Regulamentul Serviciului de Asistență Judiciară (SAJ) Cluj, introducând un termen de 3 luni la depunerea referatelor pentru plata onorariilor din fondurile Ministerului Justiției.

În preambulul Hotărârii nr. 191 / 01.09.2020 se arată motivele pentru care s-a decis astfel: ”Consiliul Baroului Cluj, reunit în şedinţa din 1 septembrie 2020, a luat în discuţie propunerea formulată de doamna avocat Cristina-Elena Bădău, coordonator şef al S.A.J. Cluj, privind modificarea Regulamentului S.A.J. Cluj în sensul de a se prevedea un termen limită de depunere spre decontare a referatelor vizate de către instanţele de judecată sau parchete.

Analizând propunerea şi aspectele pe care aceasta s-a fundamentat, s-a constatat că, în condiţille inexistentei unui astfel de termen, există numeroase situaţii în care se depun spre decontare, de către acelaşi avocat, concomitent, un număr considerabil de referate confirmate cu mult timp anterior datei depunerii.

Având în vedere necesitatea de a exista o previziune asupra disponibilului existent pentru plata oficiilor astfel încât sumele alocate în acest scop de la bugetul Ministerului Justiţiei şi respectiv a Ministerului Public să acopere echitabil solicitările de plată, Consiliul Baroului Cluj”

Potrivit hotărârii, ”Se modifică Regulamentul S.A.J. Ciuj după cum urmează:

Art. 24 se completează cu punctul 11, care va avea următorul conţinut:

„Referatul prevăzut la pct. 10 constituie document justificativ se înaintează Serviciului de Asistenţă Judiciară in intervalul din lună prevăzut ca dată de predare a referatelor, în termen de maxim 3 luni de la data confirmării acestuia de către instanţele de judecată sau parchete, in vederea vericărli, centralizării şi avizării plății onorariului”.

Hotărârea poate fi atacată la Consiliul Uniunii Naţionale a Barourilor din România în temeiul art. 65 lit. q din Legea nr.51/1995 şi a art.76 alin.l din Statutul profesiel de avocat.

O problemă, însă, pe care o reclamă avocații este că multe referate se întorc târziu de la instanțe sau parchete, iar lângă viza de la acestea nu este trecută o dată, de la care să se calculeze termenul de trei luni din hotărârea Consiliului Baroului.

Comments

comentarii

Un bărbat care a fost reținut de polițiști pentru că a violat o minoră în Cășeiu, județul Cluj, a dispărut înainte să fie emis mandatul de arestare. Acum Poliția îl caută, dar acesta nu este de găsit.... Citește mai mult
Clujul metropolitan are o populație de aproape 400 de mii de locuitori, potrivit datelor INS. Proiectele metropolei trebuie însă armonizate, pentru a fi compatibile și funcționale.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!