CEDO a hotărât că Statul român trebuie să restituie 17.000 de hectare de teren împădurit Asociației Composesorale Borșa din Maramureș. În caz contrar, va trebui să plătească despăgubiri în valoare de peste 61 de milioane de euro.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dispus ca Statul român să restituie în natură 17.000 de hectare de teren Asociației Composesorale Borșa, în termen de 12 luni de când hotărârea CEDO este definitivă. În cazul în care nu va restitui terenul reclamat, statul român va trebui să plătească despăgubiri în valoare de peste 61 de milioane de euro.
“Acum, după ce Curtea a stabilit că reclamantei trebuie să i se restituie în natură cele 17.000 de ha, în termen de 12 luni de când hotărârea este definitivă, autoritățile naționale sunt obligate să respecte și să execute hotărârea CEDO. În caz contrar, Ministerul de Finanțe va achita 61.540.966 milioane de euro din banii noștri, ai tuturor”, a declarat pentru G4Media avocata Nicoleta Popescu, care a reprezentat Composesoratul la CEDO.
Statul român poate contesta această decizie la Marea Cameră a CEDO, însă doar în ceea ce privește cuantumul despăgubirilor.
CEDO s-a pronunțat în acest caz și în 2022, dar Guvernul, prin MAE a cerut reexaminarea dosarului. Presa a scris că membrii Asociației Composesorale Borșa s-ar fi folosit de documente false pentru a se declara continuatorii vechiului Composesorat Borșa, deposedat în anul 1948, odată cu instaurarea regimului comunist.
Direcția Națională Anticorupție, Parchetul General și Corpul de Control al Ministrului de Interne au investigat de-a lungul timpului cazul, dar fără niciun fel de rezultat, potrivit EuropaFm.