fbpx

Ghid de bune practici în domeniul executării hotărârilor penale, cu accent pe aspecte specifice populaţiei de etnie romă

CSM a elaborat Ghidul de bune practici în domeniul executării hotărârilor penale, cu accent pe aspecte specifice populaţiei de etnie romă, în parteneriat cu Ministerul Justiției, INM și SNG, cu finanțare din fonduri norvegiene.

”Un alt livrabil elaborat de CSM, alături de parteneri, în cadrul proiectului „Formarea profesională şi consolidarea capacităţii la nivelul sistemului judiciar”, finanţat prin Programul „Justiţie” în cadrul Macanismului Financiar Norvegian 2014-2021, este reprezentat de Ghidul de bune practici în domeniul executării hotărârilor penale, cu accent pe aspecte specifice populaţiei de etnie romă.

Ghidul se doreşte a fi un instrument util, la îndemâna judecătorilor cu atribuţii în domeniu, în principal, dar şi a altor profesionişti ai dreptului implicaţi în asigurarea executării sancţiunilor penale, precum consilieri de probaţiune, agenţi de penitenciar, procurori, avocaţi.

Având în vedere principalul său grup-ţintă, ghidul tratează problematica executării hotărârilor penale într-o manieră sintetică şi practică, menită să treacă în revistă cât mai multe chestiuni ale domeniului, dar şi să răspundă unor probleme punctuale care s-au ivit în practica execuţională.

Dată fiind importanţa pe care în ultimii ani a dobândit-o cooperarea judiciară internaţională şi în domeniul execuţional penal, ghidul tratează şi probleme ivite în practică din această perspectivă, propunând soluţii concrete de rezolvare a lor.

Deşi tratează un domeniu eminamente tehnic al activităţii de înfăptuire a justiţiei, ghidul are importante referiri şi la aspectele specifice populaţiei de etnie romă, reuşind să identifice câteva puncte în care problemele în discuţie pot avea reverberaţii în materia analizată.

Astfel, ghidul propune mecanisme de implementare concretă a unor reguli instituite pe plan european, precum dreptul cetăţenilor de etnie romă de a avea acces la actele de executări penale în limba maternă sau dreptul de a fi asistat de organizaţii neguvernamentale, inclusiv în procedurile execuţional penale, dar tratează şi aspecte legate de specificul formalizării relaţiilor de familie în rândul membrilor etniei, cu efect asupra unor cereri de regularizare a executării.”, a transmis CSM

Descarcă ghidul mai jos

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [96.83 KB]

Comments

comentarii

România s-a calificat în semifinalele Cupei Mondiale de tenis de masă pe echipe mixte, după ce a învins Germania cu 8-5 şi a pierdut cu 0-8 în faţa Chinei, sâmbătă, la Chengdu (China), în ultimele meciuri din faza a doua a competiţiei.... Citește mai mult
Politologul Cristian Preda compară decizia CCR de prelungire nelimitată a mandatului Iohannis cu decizia Curții din 1996 care i-a permis lui Iliescu să candideze pentru al treilea mandat.... Citește mai mult

Lasă un răspuns