Fostul primar din Cluj-Napoca, acum bibliotecar la Penitenciarul Bistrița, are patru lucrări publicate

Fostul primar din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, lucrează ca bibliotecar la Penitenciarul Bistrița și a scris patru lucrări științifice, trei numai anul trecut. Trei profesori de la USAMV i-au dat semnătura.

Fostul primar din partea fostului PDL, Sorin Apostu, a fost mutat anul trecut din Penitenciarul de Maximă Siguranță Gherla la Penitenciarul Bistrița, în momentul în care i-au mai rămas de executat mai puțin de 3 ani din pedeapsă. În același penitenciar, unde sunt condamnați cu pedepse mai mici, a fost și Andrei Hosu, tânăru acuzat de jaf la Banca Transilvania, care ne-a povestit că Apostu stătea în celula de vizavi de a lui și că lucrează la biblioteca penitenciarului. Pe lângă munca prestată, lucrările scrise și publicate ajută la scăderea perioadei petrecute în pușcărie.

Potrivit legii 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse, lui Sorin Apostu i se scad câte 30 de zile din pedeapsă în ”pentru fiecare lucrare științifică sau invenție și inovație brevetate”. La fiecare lucrare, condamnatul trebuie să aibă o recomandare scrisă din partea unui profesor universitar sau a unui conferențiar care să ateste importanța temei alese pentru domeniul științific din care face parte.

Sorin Aposu s-a apucat de scris în octombrie 2014, când era la Gherla, iar după două luni avea publicată prima lucrare din penitenciar: ”Controlul calității cărnii și produselor din carne”. Lucrarea are recomandare scrisă de la profesor universitar dr. Cornel Laslo de la USAMV Cluj – Facultatea de Ştiință şi Tehnologia Alimentelor, după cum apare pe lista obținută de HotNews.ro. Profeosrul Laslo are 77 de ani, este pensionat și predă la facultate, fiind plătit cu ora. Potrivit CV-ului este o somitate în domeniul controlului calității alimentelor, având numeroase cărți scrise și fiind conducător de doctorat. Apostu a lucrat la redactarea lucrării între 21 octombrie 2014 și 17 decembrie 2014, fiind publicată în 22 decembrie 2014 la editura Risoprint Cluj-Napoca.

Sorin Apostu a devenit mult mai productiv după ce a fost mutat la Penitenciaru Bistrița. Aici, anul trecut, a redactat nu mai puțin de trei lucrări științifice, toate publicate la aceeași editură Risoprint: Prima, recomandată de același profesor Cornel Laslo, ”Controlul calității peștelui, batracienilor și fructelor de mare” a fost redactată în mai puțin de o lună, în perioada 26.01.2015- 25.02.2015 și a fost publicată în 1 februarie 2015.

A scris pentru studenți

Profesorul Cornel Laslo a declarat pentru Clujust.ro că lucrările lui Apostu sunt necesare pentru studenți, dar că nu au ajuns la ei: ”Eu i-am dat o recomandare pentru prima cu carnea, în rest nu știu ce a mai scris. Să vă zic cum stau lucrurile. El este co-autor cu Valentin Stănescu la o trilogie pe 3.000 de pagini, unică pe acest domeniu sanitar veterinar. O carte deosebit de importantă pentru medicină veterinară și umană. El preda la industrie alimentară. Aici sunt necesare doar 10 la sută din cunoștințe, față de cei la care se adresează cartea lor. El scrie la nivelul studenților de aici, o prelucrare la nivel inferior. Din cartea ta poți să scrii câte lucrări vrei. Eu nu am văzut ce a scris, dar i-am recomandat să scrie pentru studenți, căci nu are cine. Eu imediat am 80 de ani și țin orele că nu are cine să le țină. Nu știu de ce nu au ajuns la studenți lucrările. Ei învață după ce le predau eu.”, a spus profesorul Laslo.

O recomandare de la decanul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor

sevastita musteA doua lucrare scrisă în Penitenciarul Bistrița este ”Norme de igienă în unitățile de alimentație”, realizată între 16 martie 2015- 25 mai 2015, a primit recomandarea scrisă de la profesor universitar dr. Sevastița Muste (foto) de la Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor. Muste este chiar decanul facultății. Aceasta a precizat pentru Clujust.ro că lucrările lui Apostu sunt în biblioteca facultății. ”Cărțile sunt la bibliotecă, iar studenții dacă vor să le studieze, o fac, dar nu-i obligăm deoarece nu sunt scrise de profesorul care predă cursul.”, a spus decanul Sevastița Muste.

Aceasta spune despre Apostu că este un specialist și scrie pentru specialiști din industria alimentară. În ce privește lucrarea recomandată de ea, spune că aduce noutăți în implementarea sistemului calității în industria alimentară. Întrebat dacă Apostu din penitenciar cunuaște mai bine domeniul decât un specialist din libertate, decanul a răspuns: ”Dacă el e disponibil și scrie. Are informații, are internet… Plus expertiza pe care o are.  A lucrat în DSV, a participa la cursuri de audit… Are expertiză și asta nu i-o ia nimeni, nici pe fundul oceanului”

A treia lucrare scrisă de Apostu în penitenciarul Bistrița este intitulată ”Controlul calității laptelui, produselor lactate și a mierii”, redactată între 22 iunie – 30 iulie 2015 și publicată în 1 august, cu recomandarea conferenţiarului dr. Dorin Țibulcă de la aceeași facultate a USAMV. Acesta este șeful departamentului de ingineria produselor alimentare de la facultate.

Fostul primar a fost condamnat definitiv în iulie 2014 la patru ani și șase luni de închisoare pentru fapte de corupție, din care s-au scăzut automat circa 11 luni de arest preventiv. Dacă scădem timpul trecut, munca pestată și lucrările publicate, putem deduce că Apostu se apropie de intrarea la comisia de eliberare condiționată.

La facultate, după eliberarea din arest preventiv
La facultate, după eliberarea din arest preventiv

Sorin Apostu a absolvit în anul 1993 Universitatea de Ştiinţe Agricole si Medicină Veterinară Bucureşti, Facultatea de Medicină Veterinară. Din anul 2007 a predat la USAMV Cluj, fiind titularul disciplinelor Microbiologia produselor alimentare, Boli transmisibile prin alimente la om și Managementul siguranţei alimentare. Înainte de condamnare preda cursuri de Microbiologia produselor alimentare, respectiv Controlul calităţii produselor alimentare la aceeași facultate precum profesorii care i-au dat recomandări pe lucrările din penitenciar. După condamnarea definitivă, universitatea i-a desfăcut contractul de muncă lui Apostu. La USAMV, Apostu l-a cunoscut pe cel care avea să-i devină socru, Valentin Stănescu, profesor universitar.

Comments

comentarii

Electric Castle, unul dintre cele mai așteptate evenimente muzicale din România, nu a scăpat nici în acest an de ploaie.... Citește mai mult
După mai multe zile de caniculă, cerul din municipiul Cluj-Napoca şi din comuna Floreşti s-a întunecat şi a venit o ploaie torenţială.... Citește mai mult

Lasă un răspuns