Europarlamentară PLUS revoltată de petarde: ”o să stau în tribunale cât e nevoie, până când se întâmplă ceva”

Ramona Strugariu, europarlamentar PLUS, de profesie jurist, s-a revoltat pe Facebook, de la Bruxelles, după ce a aflat de la părinții ei din Bârlad că, din cauza petardelor de Revelion, câinele e lat și nu se poate ridica în picioare. ”Părinții mei fugăresc derbedei printre blocuri şi le confiscă petarde. Care sunt ilegale. În tot acest timp, nu au văzut o singură maşină a poliției”, scrie Strugariu, care îi numește pe cei care dau cu petarde ”creaturi” și ”bestii”

Redăm textul postat de europarlamentară, intitulat ”Despre petarde, autorități şi tot felul de animale”:

”Precizez că acesta este în primul rând un apel public – calm şi uman, cu un efort mare, înainte de orice alte demersuri, către poliția locală şi autoritățile locale/de verificare a aplicării legii, să îşi facă munca elementară. Atât către cele din Bârlad, cât şi către cele din fiecare localitate a acestei țări.

Vă rog eu frumos să nu ne mai batem joc nici de oameni, nici de animale, doar pentru că există alte creaturi, pentru că nu le pot numi oameni, care nu înțeleg, pur şi simplu, ce înseamnă lege şi ordine publică, sau respectul elementar pentru celălalt.

E 2 ianuarie, 2021. De aproape 2 săptămâni – inclusiv azi – părinții mei fugăresc derbedei printre blocuri şi le confiscă petarde. Care sunt ilegale. În tot acest timp, nu au văzut o singură maşină a poliției – UNA – sau vreun jandarm care să patruleze şi să se asigure că este respectată legea. Identic pentru ceilalți părinți. Toți 4 au asistat neputincioşi la zbaterea infernală a animalelor îngrozite, care au rupt bucăți de garduri cu dinții şi s-au umplut de sânge, în încercarea disperată de a fugi şi a se ascunde de nişte bestii. Ca ei sunt probabil mii de români, la fel de neputincioşi şi de frustrați. Ca să nu mai vorbim despre cei care au sărit în aer, cu tot cu petarde, sau cei răniți de aceleaşi bestii.

Nu ştiu dacă supraviețuieşte câinele meu de acasă, pentru că e lat, nici nu se poate ridica în picioare. Dar dacă pățeşte ceva, sau ai mei, de neputință şi de frustrare acumulată în ani şi ani, de fapt, o să stau în tribunale cât e nevoie, până când se întâmplă ceva.

Am sunat acasă de Anul Nou. De mai multe ori, în aceste zile. Am văzut şi auzit, live, ce se întâmplă. Pe scurt, cine nu ştie, în lumea civilizată, cum se întâmplă în România şi asistă la aşa ceva, jură că e război civil. Exact aşa arată lucrurile.

L-am rugat pe soțul meu, acum câteva zile, să caute în Bruxelles câteva artificii normale, din acelea pe care le ții în mână şi le aprinzi de Anul Nou, cu fosfor. Nu a găsit de cumpărat. Pentru că sunt interzise. TOATE. Iar amenzile, foarte mari. Şi se aplică. Autoritățile au confiscat, doar în prag de sărbători, peste 900 kg de petarde şi artificii. Fiindcă îşi fac treaba cât pot ele de bine – nu perfect, dar măcar încearcă – şi au scormonit peste tot, să le găsească. Iar eu, în cartierul în care locuiesc, nu am auzit o singură bubuitură. În schimb am văzut poliția cu maşina parcată lângă piață şi făcând rondul în cartier – de mai multe ori.

Deci faceți-vă treaba, pentru că pe bani publici mor sau o iau razna animale şi oameni nevinovați. Iar asta nu mai poate continua aşa. O soluție trebuie să existe. Nu vreau să îmi încep anul cu scrisori naționale, europene, acțiuni în instanță, plângeri, petiții, strigat, efectiv, despre cât de barbari şi de incompetenți suntem, de ani şi ani fac asta, de ani şi ani facem asta şi nu se întâmplă aproape nimic.

Cum e de procedat, facem un sistem în care verificăm cu oamenii cum răspunde poliția la apeluri, cum şi când patrulează, câte materiale pirotehnice confiscă, ce controale se fac în magazine care vând ilegal petarde? Evaluare publică a eficienței autorității de aplicare a legii, a măsurilor de prevenire şi informare luate în consiliile locale, cu sancțiuni fix pe fişa postului? Cum, spuneți dvs, stimate autorități. Colaborativ, frumos şi organizat. Fără să facem circ şi să aruncăm țara asta în haos, de fiecare dată, la fiecare Crăciun şi la fiecare An Nou. Se poate? Mulțumesc. Dacă nu se poate, sunt convinsă că există şi alte soluții, până la urmă. Dar ar fi păcat să trăim într-un Ev Mediu etern, din care să ne târască tot timpul alții de mânecă, pe banii, răbdarea şi munca noastră.”

Comments

comentarii

CCR va soluționa, miercuri, ultimele contestații privind candidaturile la alegerile prezidențiale din luna mai. Cine intră în cursa pentru Cotroceni?... Citește mai mult
Germania intenționează să o nominalizeze pe Annalena Baerbock, actualul ministru de externe, drept candidat la funcția de președinte ale Adunării Generale a ONU în sesiunea 2025-2026.... Citește mai mult
APBCT

Lasă un răspuns