fbpx

După 4 ani, proiectul pentru legalizarea canabisului medicinal ar putea intra pe ordinea de zi a Camerei Deputaților

Proiectul pentru legalizarea tratamentului cu canabis medicinal este discutat azi în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor. Actul normativ, inițiat în iulie 2019, este cunoscut sub numele de ”Legea Victoria”, după numele unei femei care a murit din cauza cancerului și a cărei fiică a inițiat neoficial proiectul de lege.

Proiect de Lege privind regimul juridic al plantei canabis, al substanţelor şi preparatelor ce conţin canabis, utilizate în scop medical a fost depus în iulie 2019 la Senat, la câteva luni după ce a murit mama Alexandrei Cârstea, care a lucrat la proiect împreună cu deputata PSD Ileana Cristina Dumitrache, care l-a inițiat oficial și a adunat semnăturile colegilor din partid și nu num,ai. Dumitrache, deputat de Constanța, este în Parlament din 2008, dar nu s-a remarcat cu nimic special.

La sfârşitul anului 2019, proiectul de lege a trecut tacit de Senat şi de atunci se află la Camera Deputaţilor.

În 26 noiembrie 2019, a fost adoptat de Senat ca urmare a depasirii termenului de adoptare, potrivit art.75 alin.(2) teza a III-a din Constitutia României (forma adoptată de Senat)

În 25 martie 2021, Camera Deputaților a primit punctul de vedere negativ de la Guvernul condus atunci de Florin Cîțu și de atunci nu s-a mai întâmplat nimic.

Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor va dezbate, luni, utilizarea canabisului în scop medicinal, urmând a fi asculţaţi specialişti din mai multe domenii, transmite News.ro. Actul normativ, cunoscut sub numele de ”Legea Victoria, a fost iniţiat de Alexandra Cârstea, a cărei mamă – Victoria – a murit în urmă cu mai mulţi ani din cauza cancerului. De atunci, Alexandra s-a luptat pentru aprobarea legii, dar s-a lovit de repetate amânări.

Alexandra Cârstea, preşedintele Asociaţiei Victoria, a explicat, pentru News.ro, că, luni, în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor vor fi invitaţi reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, DIICOT, dar şi ai altor instituţii şi se va discuta introducerea pe ordinea de zi a proiectului de lege pentru legalizarea tratamentului cu canabis medicinal în România.

Actul normativ se numeşte Legea Victoria, iar Alexandra Cârstea este cea care a iniţiat proiectul. Victoria este numele mamei sale, răpusă de cancer în urmă cu mai mulţi ani, pacientă care, din cauza complicaţiilor, nu mai putea utiliza medicaţia clasică şi care ar fi avut nevoie de acest tip de tratament cu canabis medicinal. Alexandra spune că politicienii români au amânat, timp de patru ani, aprobarea acestei legi care există deja în aproximativ 50 de alte ţări, printre care şi Germania, Marea Britanie, Grecia.

Alexandra Cârstea a avut în toţi aceşti patru ani mai multe întâlniri cu reprezentanţii mai multor instituţii de la noi şi a organizat două conferinţe ştiinţifice internaţionale pe această temă. A organizat cursuri online pentru medici, susţinute de profesorul Michael Barnes din Marea Britanie şi un medic specialist în terapia durerii din Malta şi face parte din 5 asociaţii europene care militează pentru canabisul medicinal.

Comments

comentarii

Universitatea Cluj a pierdut, sâmbătă, meciul contra Petrolul Ploiești în etapa cu numărul 4 din play-out. Partida s-a termina cu scorul de 2-1 (0-0).... Citește mai mult
Competiția WorldSkills de Cofetari-Patiseri și Brutari la Cluj: O zi specială pentru talentele din patiserie și brutărie. Cei mai buni vor reprezenta România la Lyon.... Citește mai mult

Lasă un răspuns