clujust.ro

DIICOT Cluj: Un tânăr de 19 ani a comandat droguri pe Darknet, le-a plătit cu Bitcoin și le-a vândut prin Snapchat

Un dosar în lucru la DIICOT Cluj ne arată cum se face trafic de droguri în era digitală: Un tânăr de 19 ani, arestat preventiv, a comandat droguri pe Darknet – rețeaua de internet pentru infracțiuni, le-a plătit cu moneda virtuală Bitcoin și le-a oferit spre vânzare consumatorilor din Baia Mare și Cluj prin Snapchat.

Gelu Cătălin Horotan, în vârstă de 19 ani, din Baia Mare, se află în arestul preventiv al poliției clujene, fiind cercetat de DIICOT Cluj pentru trafic de droguri. Motivarea încheierii penale de arestare preventivă ne arată noile metode digitale prin care se cumpără și se vând substanțe stupefiante.

Potrivit reprezentantului DIICOT Cluj care a susținut propunerea de arestare, ”începând cu anul 2016 inculpatul a început să distribuie şi să vândă droguri de risc, respectiv cannabis unor persoane care au fost identificate doar parţial. Din declaraţiile acestor persoane rezultă că, fiecare dintre acestea au cumpărat în mod repetat astfel de droguri de la inculpat, unele persoane cu o frecvenţă chiar de două ori pe săptămână, la preţul de 50 de lei doza.

În cursul anului 2017 inculpatul a fost depistat la festivalul Electric Castle, mai întâi având asupra lui o doză de cannabis, iar după 10 minute de la încheierea primului proces-verbal de constatare a infracţiunii flagrante, a fost depistat din nou având asupra lui 19 doze, 12 pliculeţe de cocaină în amestec cu alte substanţe. S-a declanşat cercetarea în prezentul dosar în baza acestei depistări, inculpatul a fost din nou depistat în cursul lunii noiembrie 2017, de această dată pe raza municipiului Baia Mare, fiind însoţit de alţi doi suspecţi cercetaţi în cauză. De asemenea, arată că, s-au găsit droguri asupra celor doi suspecţi şi asupra inculpatului şi în maşina folosită de acesta, iar la momentul la care cele trei persoane au observat organele de poliţie, inculpatul a aruncat un colet peste gardul unui imobil şi a dat suspectului M. o punguliţă cu haşiş, solicitându-i să o păstreze asupra lui, să o ascundă de organele de poliţie. (…)

Pe baza analizelor de laborator s-a constatat că inculpatul a deţinut şi a procurat o multitudine de substanţe, acesta nu era specializat pe un singur tip de droguri, toate erau în scopul vânzării sau al oferirii cu titlu gratuit în cercul de prieteni.

În ultima parte a anchetei, respectiv din data de 27 martie 2018, au apărut şi elemente noi care conturează continuitatea şi ritmicitatea acestei acţiuni a inculpatului de a distribui droguri, nu numai pe raza municipiului Baia Mare, dar şi în judeţul Cluj. De asemenea, arată că au fost primite unele informaţii cu privire la faptul că drogurile au fost procurate prin Darknet, respectiv prin reţeaua de internet care asigură o anonimitate utilizatorului şi care este dedicată şi folosită în principal pentru comiterea de infracţiuni. În acest sens, solicită a se observa faptul că se deschid pagini de site, ca şi cele din reţeaua obişnuită în care se oferă spre comercializare droguri, fiind foarte uşor de comandat astfel de substanţe.

În data de 27 martie 2018, cu ocazia percheziţiei domiciliare şi auto efectuate asupra inculpatului, s-au găsit în autoturismul folosit de acesta, proprietatea tatălui inculpatului, un colet venit în ziua precedentă cu privire la care inculpatul a declarat iniţial că este o comandă pe care a făcut-o pentru ceară de epilat, dar fiind examinat coletul s-a constatat că sub un strat subţire de ceară, erau disimulate cele patru colete de cocaină, fiecare cutie conţinând 200 de grame de cocaină amestecată cu alte substanţe.

Inculpatul la momentul respectiv a spus că drogurile le-a comandat de pe internet, de pe reţeaua Darknet, pentru a le comercializa ulterior, iar plata urma să fie făcută prin Bitcoin, care de asemenea asigură anonimitatea tuturor utilizatorilor fiind extrem de dificil de depistat circuitul financiar. Pe colete era aplicată o etichetă cu destinatar şi expeditor, ambele nume erau fictive, dar era indicat un nume de telefon care era utilizat de către inculpat.”, a arătat procurorul.

Potrivit acestuia, ”fapta constitute o ameninţare la adresa ordinii publice, prin modul de comitere, prin durata în timp, prin diversitatea drogurilor şi prin aria teritorială prin care a acţionat inculpatul şi prin modul insinuos prin care au fost procurate drogurile, respectiv cu măsuri de precauţie de nume anonim. Chiar şi în relaţia cu consumatorii, inculpatul a folosit o aplicaţie, Snapchat, care are ca specific faptul că mesajele se autodistrug într-un timp foarte scurt şi este aproape imposibil de găsit urme ale acestor comunicaţii.”

În ceea ce priveşte marfa găsită la inculpat, reprezentantul DIICOT Cluj a arătat că valoarea pe piaţă a acesteia este de 80.000 de euro, dacă se ia în considerare faptul că la ora actuală un gram de cocaină se vinde cu 100 de euro gramul pe stradă. Procurorul a arătat și că nu s-a putut stabili preţul de achiziţie, întrucât inculpatul nu a dorit să declare acest aspect.

Avocatul inculpatului a solicitat respingerea propunerii de luare a măsurii arestării preventive și dispunerea arestului la domiciliu, întrucât ”inculpat va respecta toate obligaţiile care vor fi stabilite în sarcina sa şi nu va încerca să perturbeze buna desfăşurare a procesului penal.” Apărătorul a solicitat a se avea în vedere lipsa antecedentelor penale ale clientului său, vârsta acestuia, împrejurarea că acesta se pregăteşte pentru admiterea la faculatate, provine dintr-o familie organizată și modestă, dar care se bucură de apreciere în localitate.

În replică, reprezentantul parchetului a cerut a se avea în vedere că acei consumatori identificaţi în prezent erau elevi la data la care inculpatul le-a furnizat droguri. ”În ciuda tinereţii sale, inculpatul a terminat liceul de doi ani de zile, încă nu face nimic, nu s-a angajat nicăieri, nu studiază, trăieşte pe salariile părinţilor care au nişte venituri modeste şi cu greu îl întreţin. Inculpatul probabil obţinea venituri din traficul de droguri, având în vedere faptul că la momentul percheziţiei s-au ridicat şi sume de bani de la inculpat, pe care consideră că le-a dobândit din această infracţiune. Mai mult, cu ocazia declaraţiei dată în cursul zilei de 27 martie 2018, inculpatul a relatat faptul că are intenţia de a părăsi România şi consider că ar fi uşor pentru inculpat să plece din ţară, chiar cu o astfel de măsură de arest la domiciliu.

Din păcate, inculpatul nu prezintă garanţiile morale că această măsură ar fi de natură să asigure prezenţa sa la proces, să îl împiedice să influenţeze alţi participanţi sau alţi martori cu privire la modul în care aceştia vor interacţiona cu organele de poliţie”, a precizat procurorul.

Inculpatul a spus că are vârsta de 19 ani, că în anul 2017 a terminat liceul și urma să se înscrie la facultate, însă a fost indecis ce facultate să urmeze. Totodată, a precizat că va colabora cu organele de cercetare penală şi regretă săvârşirea faptelor reţinute în sarcina sa.

Tânărul nu a impresionat judecătorul de drepturi și libertăți, care a dispus arestarea preventivă.

În motivarea judecătorului se arată că tânărul a plătit unei persoane din străinătate suma de aproximativ 10.000 de lei în moneda virtuală bitcoin şi că datele persoanelor care apar în coletul identificat în autoturism respectiv expeditor şi destinatar sunt fictive. ”A procedat în acelaşi fel şi cu coletele primite anterior. Din probele administrate până în prezent a mai rezultat că inculpatul a utilizat aplicația Snapchat pentru a comunica cu persoanele cărora le-a vândut sau oferit cu titlu gratuit droguri.

”Față de probele indicate mai sus, judecătorul de drepturi și libertăți nu are nicio îndoială că inculpatul a fost implicat în comiterea unor fapte vizând importul, cumpărarea, vânzarea, transportul, depozitarea, oferirea de substanțe interzise. Rămâne ca în cursul procesului penal să se stabilească cu certitudine natura și cantitatea acestora, prețul de vânzare, tipul și numărul de acte materiale, circumstanțele comiterii faptelor, participarea altor persoane și să se stabilească încadrarea juridică finală. Până în prezent însă, probele de mai sus stau la baza unei suspiciuni rezonabile că inculpatul H. G. C. a comis infracțiunile pentru care s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale.”, potrivit aceleiași surse.

Judecătorul de drepturi și libertăți a notat că ”inculpatul a comis nu unul, ci mai multe acte materiale ale unor infracțiuni în continuă extindere în România. Implicare unor persoane din afara țării denotă un caracter organizat. Apelarea acelor persoane prin intermediul unei rețele dubioase, unde persoanele își ascund identitatea pentru a comanda orice fel de produse de pe piața neagră, denotă o periculozitate sporită. Prin influențarea unui participant și aruncarea obiectului delict la vederea organelor legii inculpatul a dat dovadă de un comportament menit nu a/și asuma faptele, ci a se sustrage de la răspundere. Deși foarte tânăr, inculpatul se pare că a achiziționat o cantitate mare de cocaină, al cărui preț pe piață este de 80.000 euro (100 euro gramul). Efectele distructive ale acestei substanțe pentru cumpărători nu pot fi trecute cu vederea. Pentru inculpat totul a fost o afacere. Pentru cumpărători, devine o dependență. (…)

Date fiind suspiciunile nu doar rezonabile, ci chiar puternice, că inculpatul a fost implicat în comiterea unor fapte ilicite cu privire la circulația produselor stupefiante și dat fiind caracterul lor repetat, judecătorul de drepturi și libertăți consideră că izolarea fizică a inculpatului de exterior trebuie să fie totală. Riscul ca inculpatul să comită noi fapte sau să încerce să își acopere urmele este crescut, dată fiind miza procesului și conduita sa anterioară în acest sens. Ignorarea acțiunilor repetate din partea organelor legii de stopare a acțiunilor ilicite ale inculpatului este inacceptabilă. Inculpatul prezintă un risc și din cauza faptului că nu are un loc de muncă și nici venit propriu licit.”, se arată în motivarea arestării preventive.

Comments

comentarii

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță (Renew Europe) își anunță plecarea din USR - Uniunea Salvați Roomânia, din motive ce țin de direcția partidului.... Citește mai mult
Statuia lui Iuliu Maniu de lângă Bastionul Croitorilor din Cluj-Napoca a fost repusă pe soclu luni, după ce în weekend a fost pusă la pământ de muncitorii care efectuează lucrări de modernizare în zonă.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!