fbpx

Digitalizarea instanțelor: Cum arată un Acord de participare la ședința de judecată prin videoconferință

Tribunalul București este prima instanță din România care publică pe site-ul propriu Acordul de participare la ședința de judecată prin videoconferință.

Acordul a fost postat la noua secțiune Videoconferință de pe site-ul Tribunalului București. Mai întâi se completează secția, numărul de dosar, data termeului de judecată și ora. Apoi, cel care completează trebuie să noteze dacă este parte, avocat, cosilier juridic, administrator/reprezentant legal sau lichidator judiciar. Conținutul cu care trebuie să vă exprimați acordul este următorul:

”Având în vedere măsurile de prevenţie luate de Tribunalul Bucureşti în contextul pandemiei cu virusul Covid-19, în temeiul dispoziţiilor art.42 alin.3 din Anexa la Decretul Preşedintelui României nr.195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României,

Îmi exprim acordul de a participa la şedinţa de judecată în dosarul cu numărul de mai sus, prin videoconferinţă, prin intermediul oricărui fel de echipament de comunicare disponibil în cadrul Tribunalului Bucureşti.

Mi s-au adus la cunoştinţă următoarele condiţii:

  1. Participarea prin videoconferinţă este facultativă, fiind opţiunea subsemnatului de a nu mă înfăţişa la sediul instanţei, în locaţia pentru care am primit citaţie, deoarece prezenţa părţilor nu este obligatorie.
  2. Instanţa de judecată va iniţia videoconferinţa şi îmi va oferi acces la toate dezbaterile din sala de judecată, în condiţiile tehnologice specifice acestui tip de comunicare.
  3. Orice deficienţă tehnică nedorită în urma căreia conexiunea nu s-ar putea realiza în condiţii optime imi va fi adusă la cunoştinţă prin intermediul grefierului de şedinţă responsabil.
  1. Mă oblig să respect ordinea şi solemnitatea şedinţei de judecată, ca şi în situaţia în care m-aş fi aflat fizic în sala de judecată, preşedintele putând lua în acest scop orice măsură prevăzută de lege.
  1. Instanţa va supune discuţiei toate cererile, excepţiile şi împrejurările de fapt sau de drept invocate şi voi avea dreptul de a discuta şi argumenta orice chestiune de fapt sau de drept invocată în cursul procesului.
  1. Traducerea simultană a dezbaterilor va fi asigurată în acelaşi mod de un interpret autorizat.
  1. Înscrisurile, mijloacele materiale de probă şi alte asemenea nu vor putea fi doar prezentate pe webcam în timpul videoconferinţei, ci este necesară transmiterea acestora în prealabil potrivit Codului de procedură civilă sau, în situaţii temeinic justificate, se poate pune în discuţie transmiterea rapidă a acestora prin fax sau e-mail, către instanţă şi către partea adversă, pentru a evita amânarea judecăţii.
  1. Consultarea cu un eventual reprezentant al meu (precum un avocat) prezent fizic în sala de judecată, dacă va fi cazul, o voi realiza prin aceleaşi mijloace prin care aş fi realizat-o şi dacă eram absent, iar posibilitatea desfăşurării şedinţei prin videoconferinţă nu ar fi existat.
  2. Instanţa va înregistra şedinţele de judecată. La cerere, părţile, pe cheltuiala acestora, pot obţine o copie electronică a înregistrării şedinţei de judecată în ceea ce priveşte cauza lor. Înregistrările din şedinţa de judecată vor putea fi solicitate şi de către instanţele de control judiciar.”

Mai jos se poate vizualizat și descărca modelul de acord.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina