fbpx

,,Dezertarea” din domeniul juridic poate fi o cheie spre succes. O absolventă de drept confirmă că singurul ingredient al succesului rezidă în a face ceea ce-ți place

Andreea Petrean:,,Cred că dacă în facultate ar apărea și opționale legate de business management și marketing sau comunicare cu clientul am avea cabinete/societăți de avocatură, birouri notariale și chiar de executare mai bine gestionate de manageri cu abilități de coordonare.”

O tânără nu doar frumoasă, ci și deșteaptă, care a răzbit dincolo de ceea ce se înțelege prin ,,a profesa în domeniul juridic”, explică de ce pregătirea dobândită la o facultate de drept poate fi valorificată și în alt mod decât cel tradițional. Adică nu trebuie să fii neapărat judecător, avocat, executor sau notar pentru a pune în aplicare cunoștințele de drept.

Potrivit Andreei Petrean, orizontul pe care-l deschide studiul dreptului are alte limite decât cele pe care în mod normal i se atribuie.

Ce a scris absolventa de drept după participarea la întâlnirea de 10 ani de la absolvirea facultății:

,,Am participat ieri la întâlnirea de 10 ani de la terminarea Facultății de Drept. A fost un moment unic, plin de emotie, pe care vi-l doresc tuturor. Mulți nu au răspuns apelului și foarte puțini și-au putut rupe din timp pentru a se ocupa de organizare. Am avut noroc cu Roxana Dan, care a dat dovadă de multă, foarte multă răbdare și dedicare, iar rezultatul a meritat. Felicitări Roxana! Toți colegii participanți au câștigat amintiri frumoase datorită ție.

Întâlnirea a început bineînțeles cu strigarea catalogului și cu un mic discurs din partea fiecăruia legat de ce a mai făcut și cum a mai fost viața lui. Dat fiind că numele meu începe cu litera P, am avut ocazia să am foarte mulți antevorbitori. Și ce frumos a fost!

Sunt foarte mândră de colegii mei, actuali magistrați, avocați, notari, executori, deputați chiar (mult succes Oana Murariu!) dar și de cei care și-au găsit drumul în afara unei profesii juridice. Am auzit însă și colegi spunând: “spre rușinea mea, nu mai fac parte dintr-o profesie juridică” sau “cu rușine vă spun că m-am îndreptat spre altceva” sau “am dezertat din domeniul juridic”. Știam deja și faptul că mulți colegi nu au participat la întâlnire pentru că nu activează în domeniul juridic.

La momentul la care am luat cuvântul, dat fiind că reprezentanții facultății ne-au cerut să facem și recomandări pentru viitoarele generații de studenți (lucru pe care îl apreciez în mod deosebit), le-am spus că mi-aș dori să nu mai existe concepția că dreptul sau aplicarea lui există doar în tradiționalele profesii juridice. În timpul facultății am organizat întâlniri cu reprezentanți ai profesiilor juridice, pentru că îmi căutam drumul. Azi coordonez două proiecte europene cu elevi de liceu și școli profesionale pe care îi consiliem și orientăm profesional, manageriez o firmă de cursuri de formare profesională și perfecționare pentru administrația publică și aș putea continua cu alte proiecte pe care le am în derulare, dar n-ar conta. Sunt împlinită cu ceea ce fac și sunt mândră că am ajuns să fac ce-mi place. Acesta e ingredientul care te ajută să muncești mai mult și să devii mai bun în ceea ce faci. Singurul.

Am propus de asemenea consilierea și orientarea în carieră și pentru studenți. Sunt multe profesii pe care le ai la îndemână când termini facultatea. De ce să nu afli ce ți se potrivește și să îți dedici toate resursele în direcția respectivă? Am văzut colegi care nici nu terminau bine facultatea că erau deja admiși la INM, pentru că știau ce-și doresc. Am văzut și colegi care au dat ani la rând un examen și rămâneau blocați în același loc, frustrați și descumpăniți, tineri, frumoși și inteligenți. Nu e păcat? Și am văzut și colegi care după ce au intrat în profesie erau nefericiți dar spuneau “asta știu să fac, ce să fac altceva?” sau colegi care au renunțat la o profesie liberală pentru un loc de muncă mai stabil financiar într-o instituție publică.

Toate acestea sunt realități diferite de punctajul obținut la un examen, pentru că profesia juridică are specificul ei, dincolo de cunoștințele juridice acumulate pentru admitere.

Cred că dacă studenții ar afla din timp ce li se potrivește am avea mai multe persoane care excelează în domeniile alese. Cred că dacă avocatura ar fi prezentată cu plusuri și minusuri am avea mai mulți viitori avocați care ar lupta să fie printre elite încă din timpul facultății. Cred că dacă în facultate ar apărea și opționale legate de business management și marketing sau comunicare cu clientul am avea cabinete/societăți de avocatură, birouri notariale și chiar de executare mai bine gestionate de manageri cu abilități de coordonare.

Timpurile se schimbă, profesiile se schimbă. Lucrez cu elevi de liceu și mărturisesc că ne depășesc ca inteligență raportat la momentul la care se află. Lumea se plânge că nu prezintă interes. Asta pentru că și procesul educațional trebuie să se schimbe, și să se adapteze. Cât trăim învățăm, cu toții, și cei care învață pe alții.

Nu e o rușine să schimbi macazul, nici atunci când te reorientezi profesional nici atunci când schimbi tara sau divorțezi. Nu trebuie sa fii altceva decât un om fericit!

Facultatea de Drept e cea mai frumoasă experiență pe care am avut-o și care m-a schimbat ca om. Colegii pot să confirme că odată ce treci prin Facultatea de Drept nu mai vezi lucrurile niciodată la fel. Pot să spun că aplic dreptul în fiecare zi, în administrarea firmei, în încheierea de contracte, în negociere, în raporturile cu angajații, în tot, și sunt enorm de recunscătoare!

Am trecut prin mai multe experiențe și domenii care m-au format și din care am învățat. Închei cu un mesaj pe care îl transmit des elevilor: învață din orice faci și luptă pentru ce-ți dorești cu adevărat. Singurul timp pierdut e cel în care aștepți să se întâmple ceva!

P.S: Mergeți la întâlnirea de 10 ani, indiferent ce drum ați ales, dacă sunteți fericiți cu ce faceți, sunteți cei mai realizați!”

Comments

comentarii

România a ajuns la peste 15.000 de cazuri de COVID-19 pe zi și peste 500 de decese.... Citește mai mult
Județul Cluj se află, miercuri dimineața, sub atenționare cod galben de ceață care determină reducerea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 50 m. Avertizarea, valabilă până la ora 11.00.... Citește mai mult
Spectacolul de dans pe care celebrul dansator Sergei Polunin l-a susținut ca invitat special al Festivalului Internațional de Film Transilvania este difuzat online, în premieră, pe platforma de streaming TIFF Unlimited, de Ziua Mondială a Baletului.... Citește mai mult
HOROSCOP 20 octombrie 2021. Unii nativi întâmpină probleme de sănătate miercuri. O zodie trebuie să aibă grijă cui îi împărtășește un secret.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!