fbpx

Delegat la Congres: ”Dezamăgirea totală a venit din partea Presedintelui Briciu … daca vrea sa fie elegant sa se duca la Casa de Moda Venus”

Avocatul Radu Șora din Baroul București, delegat la Congresul Avocaților 2021, a revenit cu încă un articol despre experiența trăită în 25-26 iunie, articol în care îl desființează pe președintele UNBR Traian Briciu pentru modul cum abordează cazul Robert Roșu și al oricărui avocat suspus unui abuz.

Extras relevant din articol: ”Punctul culminant a fost reprezentat de interventia Vicepresedintelui Marius Striblea care, la fel ca si alti ante vorbitori, a indemnat UNBR sa lupte eficient impotriva abuzurilor, in mod special impotriva unui abuz de tipul Robert Rosu, propunand si niste solutii concrete prin care avocatii sa vegheze la buna desfasurare a actului de justitie, aratand ca atunci cand esti intr-o pozitie de conducere mai trebuie sa te si expui si sa incasezi lovituri, nu doar sa culegi laude pentru nimic. Din punctul meu de vedere a fost singura abordare, concreta, frontala si care propunea solutii in ceea ce priveste cazul Robert Rosu dar si in cazul oricarui avocat supus unui abuz. Am remarcat ca in timpul acestei interventii prezidiul s-a cam golit, ramanand doar presedintele care era mai preocupat de scurtarea timpului vorbitorului decat de altceva.

Din pacate, DEZAMAGIREA TOTALA a venit din partea Presedintelui Briciu care, nu inteleg de ce, pentru ca ar fi putut sa taca, asa cum a facut-o in cazul invitatilor, a simtit nevoia sa spuna ca el se opune ferm oricarei abordari lipsite de ELEGANTA si ca, atat timp cat va fi el presedinte, nu se va intampla nimic de genul celor propuse de domnul Vicepresedinte Striblea. Sincer, mi s-a parut momentul cel mai lipsit de eleganta, nu fata de domnul Vicepresedinte Striblea, ci fata de toti avocatii din Romania.

Afirmatiile presedintelui m-au deranjat maxim, si nu doar pe mine.

Imediat dupa, adunarea s-a ridicat si s-a luat o pauza de masa. Nu am avut niciun chef sa mananc. Imi rasunau in minte cuvintele domnului Briciu si eram indignat de ceea ce spusese si imi dadeam seama care era de fapt abordarea lui. Domnul Vicepresedinte Striblea nu spusese nimic neelegant si nici nu instigase la nerespectarea legii. Mi s-a parut cel putin rusinos ca, in anul ulterior celei mai grave erori judiciare, o eroare care a lovit in inima apararii justitiabilului si care a terfelit principiul stabilitatii juridice si a independentei judecatorilor, sa vii sa spui ca tu vrei sa fii elegant, ba chiar sa continui sa fii elegant.

Pai daca vrea sa fie elegant sa se duca la Casa de Moda Venus… sau sa defileze la Fashion TV… acolo vorbim de eleganta, nu in avocatura de dupa aceste grave erori.” am exclamat suparat.

Se pare ca mai marii profesiei abordeaza toate problemele cu eleganta, sa fie bine, sa nu deranjeze, pana la urma au si ei dosare si teama se pare ca este mare. Si asta se intampla pentru ca, desi judecatorul ar trebui sa fie impartial, acest lucru este doar un deziderat, pentru ca in pofida faptului ca unii se cred altceva, judecatorii sunt tot oameni, cu bune si cu rele, ca noi toti de altfel.

Or, cand esti intr-o asemenea pozitie, de reprezentant al tuturor Barourilor din Romania, cand ai un buget total de 7 milioane de lei, compus din 4 milioane de lei pe care i-ai strans din cotizatia lunara de 15 lei si la care se mai adauga si alte venituri suplimentare, cand iti doresti dublarea cotizatiilor lunare (pe care veti vedea in continuare ca o vor si obtine), fapt ce te duce la 11 milioane de lei ca si venituri totale, trebuie sa faci mai mult decat sa zambesti elegant si sa te pui bine, in mod personal, cu partenerii indispensabili, si anume TREBUIE SA LUPTI PENTRU AVOCATI.

In lipsa acestei lupte, UNBR devine un organism inutil care doar cheltuie niste bani, nefiind deloc indispensabil pentru profesia de avocat.

In cele din urma, doar rezultatele dau masura eficientei unui organism or, daca acestea nu exista sau sunt eminamente negative, atunci nu vad care este rostul organismului.

Iar cand vorbim de eleganta, prost inteleasa zic eu, pentru ca nu instiga nimeni la nimic nesimtit, daca ai fost atat timp elegant si ai ajuns in acest punct, injositor pentru profesia de avocat, poate ar trebui sa iti schimbi abordarea si sa incerci sa reprezinti profesia cu DEMNITATE.

Si atunci eu imi pun intrebarea, ce vor avocatii mai intai, ELEGANȚĂ sau DEMNITATE? Si cum trebuie sa fie reprezentantul UNBR… BALERINĂ sau LUPTĂTOR?”

Comments

comentarii

Alexandru Chipciu a fost exclus din lot de Marius Șumudică înainte de CFR Cluj - Young Boys Berna în Liga Campionilor.... Citește mai mult
Ploaia și vijelia de duminică seara au creat probleme în mai multe zone din județul Cluj. Vântul a „luat pe sus” acoperișul unei case din Mihai Viteazu, producând o avarie la rețeaua de gaze.... Citește mai mult
Luni au intrat în vigoare restricțiile de circulație pe Splaiul Independenței, după crearea unui culoar dedicat transportului în comun.... Citește mai mult
Municipiul Cluj-Napoca a fost din nou lovit de o ploaie puternică în după-amiaza zilei de luni.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!