Eroare în baza de date WordPress: [Table 'clujustr_wp25.wp_cleantalk_sfw' doesn't exist]
SELECT network, mask, status, source FROM wp_cleantalk_sfw WHERE network IN (65011712,65273856,65404928,65470464,65503232,65519616,65527808,65528832,65529344,65529472,65529504,65529520,65529521) AND network = 65529521 & mask AND 3827 ORDER BY status DESC

De 8 martie, femeile din Consiliului Local Cluj-Napoca iau atitudine împotriva violenței domestice! - CLUJUST
Viceprimarul Olah Emese

De 8 martie, femeile din Consiliului Local Cluj-Napoca iau atitudine împotriva violenței domestice!

De 8 martie, femeile consilieri locali din Cluj-Napoca, în frunte cu viceprimărița Emese Olah, au emis un comunicat în care redau mărturii ale unor victime ale violenței domestice și spun răspicat ”Stop violenței asupra femeilor!”

Jurnal cu flori

Jurnalul Andreei: „ Azi 8 Martie, am primit un buchet de ghiocei. Știu că este 8 martie, pentru că am zărit data pe telefon când chemam un taxi care să mă ducă la spital. Nu am primit florile pentru că este 8 Martie, le-am primit pentru că aseară m-a bătut iar. Și m-a bătut mai rău decât data trecută, de data asta m-a dat cu capul de ușa de la dormitor. Dar sigur îi pare rău, altfel nu îmi lua flori.”

Jurnalul Mirelei: „Azi 8 Martie, am primit flori. Zambile, preferatele mele. Mă bucur măcar că le văd, de simțit, nu le simt mirosul, pentru că de data asta mi-a spart nasul cu al treilea pumn în față. Măcar că am scăpat cu viață. Mi-e frică tare, dar ce pot să fac? Cum să mă descurc? Și cum să cresc copii fără tată? Chiar dacă nu mi-a luat florile pentru că este 8 Martie, ci pentru că  m-a bătut iar, sigur îi pare rău, altfel nu mi le cumpăra, nu?”

Jurnalul Mariei: „Azi 8 Martie, am primit multe flori. Niciodată nu am mai avut parte de atâtea flori. Atâtea mirosuri, atâtea culori. Da, am primit atâtea flori, pentru că aseară m-a bătut până m-a omorât. Poate dacă îmi găseam resursele de la prima palmă primită și îl părăseam, azi 8 martie, nu mai aveam parte de atâtea flori”.

În fiecare zi, de când ne trezim și punem cafeaua la fiert și până în seară când punem capul înapoi în pernă, ne formăm cu fiecare simț, cu fiecare experiență, cu fiecare gest ori trăire, amintiri. Însă când în această rutină țipetele, înjurăturile, îmbrâncelile, loviturile, ușile trântite ori vasele sparte își fac apariția, amintirile pe care ni le formăm, capătă un alt nume, și le spunem traume.

De astfel de traume au parte zilnic mii de femei, al căror număr real nu îl știm și din păcate nu o sa îl știm vreodată, pentru că din frică, lipsă de informație ori resurse, foarte multe femei aleg să tacă și să nu se adreseze autorităților sau asociațiilor dedicate în lupta împotriva violenței domestice.

În perioada de pandemie, mai ales în cea de izolare, s-a constatat o creștere a violenței în familie, fiind înregistrate cu 2,3% mai multe sesizări din partea femeilor agresate de partenerii de viață, potrivit Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES).

În materie de ordine de protecție, polițiștii au emis în primele șapte luni ale anului 2020, 4.856 de ordine de protecție provizorii, conform Legii pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, vizând 5.040 de persoane, autori ai unor fapte violente, majoritatea bărbați.

Creșterea alarmantă a numărului situațiilor de violență domestică la nivelul anului 2020, comparativ cu anii precedenți, ne obliga și totodată ne responsabilizează, pe noi, femeile din Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca, indiferent de culoarea politică, să condamnăm violența domestică, și într-o voce comună, să spunem cu fermitate:

Stop Violenței Împotriva Femeilor!

Probabil că fiecare dintre voi, cele care sunteți încă într-o relație abuzivă, vă puneți mereu aceste întrebări: ”de ce stau?”, „de ce nu plec?”, „cum o să mă descurc?”, „ce voi face cu copiii?”, „unde să caut ajutor?”. Fiecare dintre aceste întrebări sunt folositoare dacă sunt văzute ca un obiectiv pentru schimbare și nu ca o piedica impusă de frică. Dar de cele mai multe ori, pentru femeile controlate, jignite și lovite, aceste întrebări îmbracă forma fricii, lucru care le paralizează orice mișcare spre a le vedea ca obiective. Desigur că aceste decizii de schimbare nu sunt niciodată ușoare, și ele trebuie văzute ca un proces în care fiecare pas, cât de mic, este un pas în față, un pas spre transformarea fricii, din piedică în resort către schimbare.

Nu, doamnelor, dragostea nu este cu năbădăi, și mai ales, nu cu bătăi.

Dragostea și respectul, înseamnă liniște, înțelegere, calm, atașament și empatie.

Chiar dacă povestea Andreei, povestea Mirelei și povestea Mariei sunt povești imaginate de către noi, nici măcar o clipă nu înseamna că aceste povești nu se întâmplă zilnic undeva în țară. Astfel că venim în sprijinul vostru, al tuturor femeilor, și spunem răspicat:

Dacă ești victima violenței domestice, cunoști o persoană abuzată sau ești martorul unei astfel de situații, apelează linia telefonică gratuită cu nr unic 0800.500.333 pusă la dispoziție de ANES, destinată victimelor violenței domestice, disponibilă la nivel național 24h/24h, 7 zile/7 zile, pentru a-ți cunoaște drepturile și pentru a primi îndrumare și sprijin.

Este disponibil și  numărul de telefon 0372799098 al Centrului pentru prevenirea și combaterea violenței în familiei, cu desiul pe strada Maramureșului, nr.1, Centru aflat în subordinea Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

Grupul femeilor consilieri din cadrul Consiliului Local Cluj-Napoca:

Cristian Adriana – USR PLUS

Fugel Edina – UDMR

Ibranyi Flavia-Mihaela – PNL

Oană Alexandra – USR PLUS

Ciubăncan Anca Florinela – PSD

Oláh Emese – UDMR

Pop Loredana – PNL

Comments

comentarii

Un tânăr de 22 de ani din Gherla a făcut accident, după care a fugit, abandonând mașina. Polițiștii au constatat că avea permisul de conducere suependat.... Citește mai mult
Scenele s-au petrecut la Câmpia Turzii, unde un bărbat a fost surprins de polițiști cum arunca gunoaiele într-o rampă proaspăt desființată.... Citește mai mult
Antrenorul echipei de fotbal CFR Cluj, Marius Şumudică, a declarat după egalul 1-1 cu Young Boys Berna că adversarul a fost superior, dar jucătorii săi nu aveau voie să facă greşelile care au dus la golul egalizator.... Citește mai mult
Numai 3 zile până la EC_Special! Back to life este motto-ul acestei ediții manifest, prin care participanții sunt invitați să trăiască bucuria a tot ce ne-a lipsit în pandemie.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!