Acasă » AVOCATURA » Dana Gîrbovan la Congresul Avocaților: ”Este datoria avocatului să participe la reconciliere, la stabilitate, la pace socială”

Dana Gîrbovan la Congresul Avocaților: ”Este datoria avocatului să participe la reconciliere, la stabilitate, la pace socială”

Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, judecătoarea Dana Gîrbovan de la Curtea de Apel Cluj, a fost invitată să vorbească în deschiderea lucrărilor Congresului Avocaților 2017.

”Rolul dvs. defensiv în apărarea cetățenilor este unul uriaș, pentru că dvs. sunteți apărătorii drepturilor și libertăților individuale. Accesul la justiție este în același timp un obiectiv, un scop și un drept fundamental al omului, al cetățeanului. Iar după cum știți, respectarea drepturilor omului este iluzorie fără un sistem judiciar independent și fără o profesie juridică independentă cum este profesia dvs., alături de cea de magistrat.

Este important să conștientizați și să vă asumați la nivel de corp profesional rolul unic de promotori ai drepturilor și independențelor individuale, deoarece de modul în care vă asumați acest lucru depinde democrația în România.

Avem nenumărate exemple în istorie în care căderea democrației și instaurarea unei dictaturi a inclus asaltul asupra statutului avocaților. Vă reamintesc doar perioada ce a urmat instaurării dictaturii în România. Dar nu este vorba doar de o etapă istorică pe care am depășit-o. Sunt realități care se întâmplă în jurul nostru. În Turcia de exemplu, alături de magistrați, au fost închiși avocați. Pentru că în momentul în care o Justiție nu este liberă, nici avocații nu sunt liberi să o apere și este primul pas spre clădirea unei dictaturi. Și aceste realități istorice demonstrează rolul dvs. de apărători ai drepturilor și libertăților fundamentale ale omului împotriva unui Stat represiv. Aveți așadar o datorie morală și o datorie etică față de societate și nu numai față de fiecare cetățean care vine în cabinetul dvs să ceară să-l reprezentați în instanță. 

Este datoria avocatului să participe la reconciliere, la stabilitate, la pace socială. Dar aceasta trebuie să excludă orice derogare, orice relativizare și orice aproximare a drepturilor și libertăților fundamentale. Avocații sunt și trebuie să rămână promotorii principali ai Statului de drept și ai drepturilor omului. La fel cum independenția Justiției nu poate fi gândită fără judecători independeți, cum libertatea presei nu poate fi imaginată fără jurnaliști independenți, nici democrația și nici libertatea unei națiuni nu poate fi imaginată fără libertatea avocaților.

Revin la ideea fundamentală că aveți și obligații, nu doar drepturi, de a promova și de a stărui în apărarea drepturilor și libertăților fiecărui cetățean ce devine client al dvs, la fel cum și noi ca magistrați avem datoria de a le apăra, pentru că doar așa putem construi împreună un sistem judiciar puternic, independent fără de care nu poate exista nici stat de drept, nici democrație în România. Și pentru că avem acest obiectiv comun sper ca pe viitor să îmbunătățim și să găsim căi pentru o colaborare independentă și eficientă pentru a contrui acest sistem judiciar pe care ni-l dorim fiecare.

În final, vă îndemn să nu uitați niciodată rolul dvs de catalizator al democrației, să faceți tot ce vă stă în putință pentru a întări sistemul judiciar și chiar dacă sunteți dezamăgiți câteodată de soluțiile primite să nu vă dați bătuți, să criticați atunci când este de criticat, să atrageți atenția atunci când este de atras atenția și să ne ajutați astfel să îmbunătățim partea din sistem în care funcționăm”, a spus Dana Gîrbovan.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina