fbpx

Cum este pentru o proaspătă absolventă de Drept să intre în avocatură de pe primele locuri

Carina-Ioana Bojan, absolventă a Facultății de Drept UBB Cluj în această vară, a cumulat 86 de puncte la examenul pentru intrarea în avocatură, fiind pe locul 2 la Baroul Cluj și pe locul 16 la nivel național.

CLUJUST: Cum este să iei examenul din prima, la scurt timp după absolvire? Alţii încearcă de mai multe ori.

corina-bojan-1Carina Bojan: Faptul că am luat acest examen din prima mi-a dovedit că munca temeinică produce rezultate. Într-adevăr există candidaţi care încearcă de mai multe ori, iar unii dintre ei sunt chiar foarte bine pregătiţi. Sunt mulţi factori care contribuie la rezultatul unui examen. Important este să aibă în continuare încredere în ei şi în ceea ce au învăţat, să se detaşeze de orice nesiguranţă şi să înveţe în primul rând din plăcere.

Te aşteptai la un punctaj aşa de mare?

Nu mă aşteptam la acest punctaj, tocmai pentru că ştiam că nu am avut atât de mult timp la dispoziţie să mă pregatesc pentru acest examen, faţă de alţi candidaţi. Cu toate acestea, consider că un rol hotărâtor l-a avut baza serioasă pe care mi-am format-o în facultate, alături de nişte profesori valoroşi şi cu adevărat pasionaţi de profesiile lor, care ne-au învăţat să ne dezvoltăm gândirea şi logica juridică, nu să învăţăm mecanic legile.

Unde ai vrea să fii stagiar, la o firmă sau un cabinet individual?

Stagiatura este o etapă esenţială pentru orice avocat, etapă în care ai nevoie de sprijin, îndrumare, începutul nu va fi niciodată unul uşor. Din punctul meu de vedere o casă de avocatură are ceva mai multe de oferit din această perspectivă. Acolo ai ocazia să interacţionezi cu mai mulţi avocaţi, specializaţi în diferite domenii şi poţi învăţa câte ceva de la fiecare. Atunci când te formezi ca avocat, este important pentru dezvoltarea ta profesională să vezi mai multe perspective şi moduri diferite de abordare ale profesiei.

Ce-ţi place mai mult, penal sau civil?

În facultate pot spune că am oscilat destul de mult între latura penală şi cea civilă, deoarece am avut norocul să îmi placă ambele. Este destul de greu să împarţi dreptul în două şi din punctul meu de vedere nici nu este indicat, mai ales în facultate, să te axezi prea mult pe una dintre cele două şi să o neglijezi pe cealaltă. Cu toate acestea am constatat că există destul de mulţi studenţi care fac acest lucru. De prin anul 3 când am început să studiez dreptul comercial, a început să ma atragă mai mult latura civil-comercială, poate şi din punct de vedere practic, nu neapărat teoretic. Este un domeniu care îţi permite să te dezvolţi foarte mult şi în care se vede cu adevărat performanţa.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina