fbpx

Cum a scăpat de proces blocul cu ”cotețe-penthouse”, iar duplexurile de lângă au rămas nevândute

Încă de la începuturile lui, în 2016, blocul de 7 etaje, pe care mai nou se fac ”cotețe – penthouse” a scandalizat vecinii de la casele din jur. Aceștia au purtat discuții despre o plângere prelabilă și o acțiune în instanță, însă nehotărârea și teama unora a făcut ca blocul să scape de proces. Rezultatul se vede acum cu ochiul liber. Un șir de duplexuri de lângă blocul gigant stau nevândute.

Într-un comentariu la articolul precendent despre blocul de pe strada Mihai Românu din Cluj-Napoca, cineva scria: ”artificiul facut de primarie si dezvoltatori a fost sa treaca adresa ca fiind pe Calea Turzii, cu toate ca se afla la aproape 1 km de bulevardul respectiv”

Am obținut autorizația de construire din 2016 și în ea este trecută adresa Mihai Românu nr.13, dar încadrarea urbanistică este cea de pe Calea Turzii, care permite imobile de P+10E.

Încă din 2008 există un HCL ciudat privind aprobarea PUZ și PUD în zonă, prin care sunt alăturate turnuri și case. În acel HCL scrie: ”Prin PUD se propune construirea ansamblului rezidențial și dedotări, cu două mari zone: CM1 – clădiri înalte cu doări-servicii la parte, cu 2S+P+P+M+10E înspre str. Mihai Românul, iar în partea posterioară, spre nord-est: L3C1 – clădiri de locuinței cu S+P+2E”

În 2016, când au aflat de autorizarea blocului, vecinii din zonă, proprietari de vile, au simțit tertipul și au vrut să atace în Justiție.  Clujust a obținut observațiile vecinilor de atunci (am anonimizat numele lor):

Vecin 1: Atasat va transmit si planul de situatie partial pt proiectul de pe Mihai Romanul. Spun partial pt ca se observa ca au fost autorizate doar cele 2 cladiri de la strada,care de fapt sunt patru blocuri lipite de 155 apartamente. Pe parcela din spate ar fi urmat inca 10 blocuri de P+2+ER,deci inca 60 apartamente,dar a fost respinsa cererea de autorizare(probabil pe motiv ca sunt prea mici blocurile de P+2).Cel mai probabil pe acel amplasament se va solicita un nou PUZ care cu derogarile de rigoare va autoriza alte blocuri. DE RETINUT!!!!! Terenul in discutie a fost incadrat in PUG vechi ca L3c (maxim P+2) iar in PUG nou este Liu(locuinte individuale sau colective mici cu max 6 apartamente/imobil si Hmax=12 m).

Vecin 2: Exista 2 autorizatii, amandoua sunt pe Mihai Romanu  la nr 13. Nu am gasit si HCL cu avizul pentru PUZ – ul respectiv dar se vede din avizul celor cu casele (Alpina Blazna) ca era deja aprobat ca si CV1. trebuie cerut de la primarie PUZ-ul prin care s-a modificat in CV1 care probabil a fost valabil pana la 21.06.2016 si autorizatia s-a emis in  baza acelui PUZ.

Vecin 3:

1. Certificat urbanism : 3727 03.08.2015 SC CLAR IMPORT EXPORT SRL judetul Cluj, localitatea ClujNapoca, Strada Mihai Românu, nr. 15 Construire ansamblu rezidential cu dotari – cvartalul 1 ,racorduri si bransamente, amenajari exterioare, operatiuni notariale (vezi Nota),( AC este emisa pentru nr.13).

2.Hcl-ul este atasat, iar la adresa este” str.Mihai Romanul “(nu are nici un numar).La HCL nu am gasit alte documente atasate, regim de inaltime P+10E ,ei zic P+M?+10E

3.Daca va uitati la avizele de la mediu si sanatate adresa este la nr.15. Nu cred ca e foarte importanta discrepanta intre adresele de pe diversele documente, dar merita intrebat

4.La numarul de parcari exista neconcordante astfel:

-pe plansa desenata sunt trecute la parcari subterane: Acces nr.1 Subsol Tronson A- 69 locuri; Acces nr.1 Tronson B-72 locuri ; Acces nr.2 Tronson A- 69 locuri. Total 69+72+69=210 locuri.

-la sumar,pe plansa sunt 141 locuri in garaj (subsol)

-parcarile de suprafata sunt in numar de 28 (nenumerotate, daca le numarati sunt 21) +8 (numerotate, in paralel cu str.Macesului), teoretic 36 bucati, desenate 29 (poate mi-a scapat si aici ceva!)

Vecin 4: M-am uitat pe certificatul de urbanism pe care l-am obtinut in 2010 cf. PUG vechi pentru casa mea si am UTR L5C (Macesului 43B, fosta Dincolo de Becas 10). Ar trebui intrebati vecinii din zona respectiva ei ce documente au. Parerea mea este ca trebuie sa vedem toata documentatia prin care au obtinut P+10E. Pe de alta parte, daca vor construi 155 apartamente, se va genera un trafic de minim 200 autoturisme ale proprietarilor+vizitatori+ clienti spatii comerciale care se vor varsa in str.Mihai Romanul care are doar o banda disponibila incepand de la nr.13 pana in Calea Turzii.Acum preferam sa iesim in Calea Turzii de pe Mihai Romanul ca nu putem de trafic in str.Buna Ziua, ma intreb ce se va intampla in viitor.

Clujust a stat de vorbă cu o locatară din zonă, Manuela Petrescu, care ne-a explicat ce s-a întâmplat: ”Aveam termen 30 de zile să depunem plângerea prealabilă. Pănă ne-am organizat, s-a pierdut termenul. Atunci tocmai se pierduse pe fond procesul cu blocul de pe Măceșului, iar unii s-au temut când au văzut asta.”

Anii au trecut, blocul de 7 etaje din prima autorizație s-a ridicat, iar acum se mai adaugă două etaje pe o altă autorizație din noiembrie 2019. Valoarea caselor locuite din zonă a scăzut clar, din moment ce niște duplexuri cochete (foto jos), finalizate înainte de bloc, nu s-au vândut nici în ziua de azi și sunt nelocuite, în ciudat numeroaselor anunțuri de vânzare.

Apropo de vânzare, aveți o încercare prin care să ghiciți la ce societatea notarială sunt încheiate antecontractele de vânzare-cumpărare ale apartamentelor din blocul ridicat de Clar Import Export, patronată de familia Lup, un nume important în comunitatea penticostală din Cluj.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns