CSM explică numărul mare de candidați respinși la testarea psihologică de la concursul pentru magistratură

Consiliul Superior al Magistraturii confirmă informația publicată pe surse de CLUJUST privind bateriile folosite la testarea psihologică, precizând că ”rezultatele sunt raportate la etaloane specifice construite pe populaţia de magistraţi în funcţie”

”În contextul publicării rezultatelor iniţiale obținute la testarea psihologică de candidații la concursul de admitere în magistratură organizat în perioada februarie – iulie 2024, Biroul de Informare Publică și Relații cu Mass Media din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii este abilitat să facă următoarele precizări:

Testele psihologice scrise utilizate în cadrul procedurii de concurs urmăresc evaluarea în concret a profilului de magistrat, și anume compatibilitatea dintre profilul candidatului și criteriile psihologice necesare pentru exercitarea funcţiei de judecător şi procuror, respectiv aptitudinile cognitive, capacitatea de luare a deciziilor, de asumare a răspunderii, de a manifesta abilităţi interpersonale şi de lucru în echipă, precum şi capacitatea de a manifesta echilibru şi rezistenţă la stres.

Rezultatele sunt raportate la etaloane specifice construite pe populaţia de magistraţi în funcţie, iar nu la etaloane construite pe populaţia generală, motiv pentru care şi procentul candidaţilor respinşi la proba psihologică este mai mare, comparativ cu sesiunile anterioare.

În acest context, precizăm că 92,39 % dintre candidații respinși nu au obținut media minimă necesară la componenta cognitivă din cadrul testării scrise, această probă fiind eliminatorie.

Rezultatele obţinute de către candidaţii examinaţi în cadrul procedurii de testare au fost raportate la acelaşi set de criterii stabilit în conformitate cu Metodologia privind organizarea şi desfăşurarea testării psihologice în cadrul concursului de admitere în magistratură.

Atât testul psihologic scris, cât şi algoritmul de scorare al testului scris sunt avizate de Colegiul Psihologilor din România, iar raportul tehnic care cuprinde rezultatele la testele scrise este generat electronic.

Totodată, trebuie menționat că procedura de concurs este în derulare, nefiind finalizată.”, a transmis CSM.

Comments

comentarii

Fostul purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Brănescu critică declarațiile controversate ale Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie, și spune că „a predica îmbrobodirea femeilor în secolul XXI traduce o viziune ruptă de realitate”... Citește mai mult
Ștefana Trifan de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Dej este una dintre elevele care a obținut media 10 după rezolvarea contestațiilor la examenul de Bacalaureat 2024.... Citește mai mult

Lasă un răspuns