fbpx

CSM despre un articol de presă: ”atac foarte grav la independența judecătorului învestit cu soluționarea cauzei”

Consiliul Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Inspecției Judiciare (IJ) în vederea efectuării de verificări cu privire la posibila încălcare a independenței judecătorului Cristinel Grosu de la Înalta Curte, în urma unui articol cu imagini despre o întânire privată a acestuia cu fostul șef al IJ, Lucian Netejoru.

”Având în vedere apariția în spațiul public în cursul zilei de 09 octombrie 2023, prin intermediul trustului de presă G4Media, a unei înregistrări video de la presupusul domiciliu al domnului judecător Cristinel Grosu din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție, captură realizată în afara activității profesionale, Consiliul Superior al Magistraturii subliniază gravitatea fără precedent a unei astfel de ingerințe la adresa vieții private și a independenței unui judecător, în afara cadrului legal.

Publicarea unor imagini video din timpul liber al unui judecător al instanței supreme, înainte de începerea ședinței de judecată, cu referiri concrete în articolul publicat de trustul de presă la un dosar aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție chiar în aceeași zi în care speculațiile mediatice au fost lansate, fără nicio bază factuală reală, reprezintă un atac foarte grav la independența judecătorului învestit cu soluționarea cauzei.

De asemenea, obținerea de către mass media a unor capturi video din viața privată a magistratului, de la presupusul domiciliu al acestuia, prezentate sub forma unui filaj realizat fără a exista o anchetă în curs față de judecătorul vizat, reprezintă o gravă ingerință în dreptul la viață privată al magistratului garantat de prevederile art. 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, prin încălcarea echilibrului și proporționalității necesare într-o societate democratică între dreptul la informare și dreptul la viață privată al oricărei persoane.

În acest context, Secția pentru judecători a Consiliul Superior al Magistraturii, în unanimitate, a hotărât sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării de verificări cu privire la posibila încălcare a independenței domnului judecător Cristinel Grosu din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Totodată, Consiliul Superior al Magistraturii asigură întregul corp al magistraților că își va exercita constant prerogativa constituțională a apărării independenței acestora conform statutului constituțional al judecătorului și procurorului, în raport de orice intruziune sau presiune nepermisă.”, a transmis CSM.

Comments

comentarii

31.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în cei doi ani de la declanşarea invaziei ruse, potrivit președintelui Volodimir Zelenski.... Citește mai mult
Universitatea Cluj nu a reușit să marcheze niciun gol în meciul contra Sepsi OSK, în etapa cu numărul 27 din Superligă.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!