În exclusivitate pentru Clujust.ro, Consiliul Concurenței a prezentat poziția cu privire la stabilirea onorariilor minimale ale avocaților. ”Chiar și cu caracter de recomandare, ar putea avea ca efect o restricționare a concurenței”, arată Consiliul.
Hotărâre Consiliului UNBR a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2021. În aceasta se preciza: ”Până la intrarea în vigoare, UNBR va solicita avizul/punctul de vedere al Consiliului Concurenței.”
Astfel că am solicitat Consiliului Concurenței (CC) să ne transmită raspunsul dat la cererea Uniunii Naționale a Barourilor din România. Nu am primit chiar răspunsul adresat UNBR, pe motiv că nu e public, dar am primit poziția CC.
”Corespondența Consiliului Concurenței nu reprezintă documente publice. Cu toate acestea, vă informăm că legislația privind modul de organizare și exercitare a profesiei de avocat a fost în permanență în atenția autorității de concurență, din perspectiva asigurării funcționării pieței serviciilor avocațiale pe baza unor mecanisme concurențiale.
Astfel, Consiliul Concurenței a formulat, ori de câte ori a fost cazul, recomandări pentru modificarea atât a cadrului primar de reglementare, cât și a celui secundar, inclusiv din perspectiva stabilirii de onorarii minimale pentru activitățile prestate de avocați.
Autoritatea de concurență și-a exprimat întotdeauna punctul de vedere cu privire la orice formă de intervenție în piață asupra prețurilor/tarifelor/onorariilor, îndeosebi atunci când aceasta se manifestă în cadrul unor organizații profesionale, alcătuite din concurenți, considerând, în baza unei jurisprudențe consacrate și constante în domeniu, că o astfel de practică, chiar și sub forma unei recomandări, poate restrânge concurența prin preț, unul dintre principalii parametrii concurențiali.
Stabilirea unor onorarii minimale, chiar și cu caracter de recomandare, ar putea avea ca efect o restricționare a concurenței, mai ales în rândul avocaților organizați în cabinete individuale care, neputând coborî sub nivelul minim, nu vor pute putea atrage clienti prin onorarii mai mici decât cele practicate de casele de avocatură. În acest fel ar fi afectați clienții, care vor fi obligați, astfel, să plătească un onorariu mai mare decât cel care ar fi putut rezulta în condiții concurențiale de piață.”, a răspuns CC la solicitarea Clujust.ro