fbpx

Conducerea Judecatoriei Timisoara relateaza despre sedinta in care i s-a facut rau unei grefiere

Conducerea Judecatoriei Timisoara a relatat pe larg despre incidentul din 8 septembrie, cand i s-a facut rau unei grefiere, fiind apelat serviciul 112.

“Având în vedere poziţia exprimată de către Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial la data de 10 septembrie 2021, în ceea ce priveşte un eveniment regretabil petrecut într-o sală de judecată, vă aducem la cunoştinţă următoarele:
Apreciem că articolul menționat, prin prezentarea incidentului altfel decât acesta s-a petrecut în realitate, este de natură să inducă în eroare atât cu privire la activitatea instanţei, cât şi cu privire la probitatea morală a judecătorilor şi colaborarea acestora cu grefierii.

Titlul folosit „Lăsați orice speranță, voi cei care intrați… la Judecătoria Timișoara” este o generalizare nefondată cu privire la Judecătoria Timișoara ca întreg, aceasta în condiţiile în care autorul a publicat articolul fără a face minime verificări cu privire la cele relatate, sursa de informare fiind o postare de pe un grup de avocaţi, postare în care se fac afirmaţii defăimătoare şi discriminatorii la adresa judecătorului, cu referire la vârsta acestuia, vechimea în profesie şi situaţia familială.

Şedinţa de judecată a început la ora 9.00, pe rol fiind 48 de cauze în materie civilă şi minori şi familiei, stabilite pe intervale orare. Cu privire la prezenţa celor doi grefieri în sală, simultan, arătăm următoarele: fiecare judecător intră cu un singur grefier. În situaţia în care grefierul care urmează să intre în şedinţă este începător, nu a intrat anterior pe acea specializare sau este întors recent din concediu de maternitate, în aceeaşi şedinţă este desemnat un al doilea grefier de către conducerea instanţei, cu experienţă în materia respectivă, pentru a facilita preluarea completului de către noul grefier şi a asigura desfăşurarea şedinţei de judecată în mod corespunzător, fiecare specializare având specificul ei şi presupunând dificultăţi de adaptare.
Pe parcursul şedinţei de judecată au fost acordate 3 pauze de către doamna judecător, iar doamnele grefier au avut posibilitatea de a solicita oricând titularului completului efectuarea şi a altor pauze, conform discuţiilor purtate între acestea anterior şedinţei, fiind încurajate şi înţelegându-se să semnaleze orice problemă, având în vedere durata preconizată a şedinţei.

Starea de rău a doamnei grefier a apărut în timp ce consemna susţinerile unei doamne avocat. Imediat ce doamna judecător a observat, a evacuat sala, a solicitat sprijinul jandarmului şi împreună cu acesta a condus-o pe doamna grefier în birou. Grefierul de pe locul doi a apelat serviciul 112, atât din proprie iniţiativă, cât şi la solicitarea judecătorului.
Ulterior, decizia de a continua şedinţa de judecată cu grefierul de pe locul doi a apărut ca firească în condiţiile în care judecătorul a constatat că doamna grefier se simte bine, fiind lăsată în supravegherea jandarmului, în vederea preluării acesteia de către echipajul medical. S-a avut în vedere că participanţii din aceste cauze erau prezenţi în instanţă, iar cauzele oricum fuseseră întârziate (din cauza necesității apelării cu prioritate a două cauze urgente înregistrate în zilele anterioare ședinței), nefiind justificată amânarea fără discuţii. În acelaşi sens, grefierul de pe locul doi a fost de acord cu continuarea şedinţei. Subliniem că niciuna dintre persoanele din sală nu a solicitat, ulterior reluării ședinței de judecată, amânarea cauzelor în raport de incident.

Fără a încerca să comparăm activitatea judecătorului cu cea a grefierului, în condiţiile în care fiecare dintre aceştia are un rol diferit, esenţial şi indispensabil în administrarea actului de justiţie, apreciem că afirmaţiile făcute de autor sunt contrare realității, fiind de natură să creeze, în mod fals, impresia că la nivelul instanţelor de judecată, în general, şi la nivelul Judecătoriei Timișoara, în special, există o stare generalizată de conflict între cele două categorii profesionale.

Fără a minimaliza incidentul care a determinat poziţia Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial, încercând totodată să evităm ca pe viitor să mai apară astfel de situaţii neplăcute, învederăm faptul că membrii conducerii Judecătoriei Timișoara, deopotrivă judecători şi grefieri, analizează cu mare responsabilitate orice fel de incident în legătură cu activitatea instanţei, cu bună-credinţă şi cu scopul de a îmbunătăţi constant modul efectiv de derulare a activităţilor judiciare de către cei chemaţi să participe la înfăptuirea actului de justiţie.

Conducerea Judecătoriei Timișoara îndeamnă actorii actului de justiţie la prudenţă în exprimarea opiniilor publice în această manieră, cu atât mai mult cu cât îndemnurile la abandonarea oricărei speranţe de către cei care calcă pragul acestei instanţe reprezintă afirmaţii care nu reflectă realitatea şi încearcă, mai degrabă, să dezbine decât să restabilească echilibrul.

Totodată, asigurăm publicul larg de faptul că toţi cei care intră în contact cu activitatea judiciară a Judecătoriei Timișoara vor fi trataţi cu respect, profesionalism şi bună-credinţă, dorindu-ne continuarea relaţiilor de bună colaborare cu fiecare reprezentant al profesiilor juridice.”, a transmis Conducerea Judecătoriei Timișoara

Comments

comentarii

Cinci persoane au murit într-un accident produs de un microbuz românesc pe autostrada M1 din Ungaria.... Citește mai mult
Pompierii din cadrului Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj sunt adevărați eroi, după ce în ultima săptămână au evitat un adevărat dezastru.... Citește mai mult
CFR Cluj se confruntă cu probleme financiare și încearcă să amâne plata salariilor pentru ultimele două luni.... Citește mai mult
Ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, a declarat că pentru cei care lucrează în instituțiile publice, certificatul verde ar trebui să fie obligatoriu pentru a avea acces în clădire.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!