fbpx

Comună din Bistrița-Năsăud, salvată de incapacitate de plată la Curtea de Apel Cluj

Comuna Târlișua din județul Bistrița-Năsăud s-a salvat, cu ajutorul avocaților clujeni de la Lăpușan & Partners, de la intrarea în incapacitate de plată. Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv o decizie a Curții de Conturi prin care i se impunea să contracteze pentru realizarea unui drum o firmă care oferea un preț mai mic decât cea câștigătoare. Dacă pierdea procesul, Primăria trebuia să returneze diferența de peste 2 milioane de lei dintre cele două oferte, banii venind de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP)

Curtea de Conturi, prin raportul din iulie 2016, a imputat comunei bistrițene ”dispunerea de către ordonatorul principal de credite a măsurilor care să asigure realizarea integrală a investiției ”Modernizare drum comunal DC 38D pe raza comunei Tîrlișua, jud. Bistrița-Năsăud” la nivelul ofertei Antrepriza de Reparații și Lucrări ARL S.A. Cluj-Napoca, respectiv 6.240.932,11 lei, fără TVA” și ”stabilirea întinderii prejudiciului cauzat bugetului local / bugetului de stat prin încredințarea contractului de achiziție publică cu nerespectarea prevederilor legale și luarea măsurilor de recuperare a sumelor plătite nelegal din fondurile alocate unității administrativ teritoriale prin MDRAP”

Avocații de la Lăpușan & Partners au invocat ”depășirea limitelor competenței Curții de conturi, atât raportat la programul de activitate aprobat pentru anul 2016, cât și la obiectul verificărilor realizate (prin care nu doar că s-a procedat la o reevaluare a ofertelor, în ciuda raportului procedurii nr. 3493/31.10.2014, dar prin măsurile luate a fost încălcată prezumția de legalitate a acestui act administrativ și eludat principiul forței obligatorii a contractului de achiziție publică încheiat cu ofertantul declarat câștigător Asocierea Mis Grup SRL – Îndemânarea Prodcom SRL)”

Inițial, Tribunalul Bistrița-Năsăud a menținut raportul Curții de Conturi,  deși, potrivit apărării comunei, măsurile dispuse reflectau un control superficial. Curtea de Apel Cluj a întors sentința, anuland raportul Curtii de Conturi in ceea ce priveste obligarea comunei sa asigure executarea integrala a contractului de achizitie publica pentru modernizarea drumului comunal la pretul de 6.240.932,11 lei, deși oferta declarată câștigătoare și în baza căreia a fost încheiat contractul de achiziție era de 8.384.600,61 lei.

”Admite recursul declarat de reclamanta Comuna Târlișua împotriva sentintei civile nr. 404 din 10.05.2017 pronuntata în dosarul nr. 2237/112/2016 al Tribunalului Bistrita-Nasaud pe care o caseaza în tot, în sensul ca: rejudecând admite actiunea formulata de catre reclamanta si dispune anularea încheierii nr. 1813/14.10.2016, anularea în parte a Deciziei nr. 29/2016 în privinta constatarilor cuprinse la punctul 5.1.4.1 din Raportul de audit financiar nr. 1931/15.07.2016, respectiv la pct. 4.1 al Procesului verbal de constatare. Respinge recursul împotriva încheierii din 25.04.2017. Obliga pârâta sa achite reclamantei 19117,35 lei, cheltuieli de judecata în recurs. Definitiva.”, se arată în minuta deciziei.

Clujust.ro a stat de vorbă cu avocații care au reprezentat comuna Târlișua în acest proces inedit, Mihai Lăpușan și Gabriela Bucătariu de la SCA Lăpușan & Partners.

”Suma la care s-a raportat Curtea de Conturi era aferentă ofertei cu prețul cel mai scăzut, care a fost însă declarată, motivat, neconformă, atât în ceea ce privește propunerea tehnică, cât și oferta financiară. În ciuda faptului că documentația de atribuire sau cel puțin aceste oferte nici măcar nu se regăseau la dosarul administrativ, astfel încât modul în care ele au fost evaluate să fie verificat efectiv de către auditori, totuși s-a reținut prin raportul de control că evaluarea ar fi fost nelegală, întrucât neconformitatea ofertelor ar fi fost pur formală.”, a explicat pentru Clujust.ro avocata Gabriela Bucătariu.

”Tribunalul Bistrița-Năsăud și-a însușit inițial acest raționament, considerând esențial principiul eficienței utilizării fondurilor, ca unic argument pe care subscrisa ar fi trebuit să îl ia în considerare la evaluarea ofertelor. Astfel, fără să fie verificate efectiv nici de către prima instanță ofertele declarate neconforme de către autoritatea contractantă, s-a reținut că motivele de respingere ar fi totuși formale, însușindu-și raționamentul vicios al Curții de Conturi, potrivit căruia evaluarea ofertei cu prețul cel mai scăzut ar trebui să se facă în condiții preferențiale.”, a completat Mihai Lăpușan, care a precizat că meritul principal în acest dosar îi revine partenerei lui din firmă, Gabriela Bucătariu.

”Rezumand, cei de la curtea de conturi au analizat cu rea credinta si formalist situatia. Lucrarea a fost executată și receptionată, fara nici o problemă.

Din nefericire, pentru autoritatile publice, in cazul acesta pentru Curtea de Conturi, forma prevaleaza asupra fondului, insa doar cand au interes si doar cand este vorba despre terti, nu despre propriile actiuni.

Din fericire pentru noi, la Curtea de Apel Cluj am beneficiat de un complet competent si curajos, care a avut bunavointa sa analizeze in detaliu situatia. Am obtinut un rezultat important pentru noi si clientii nostri. Mentinerea hotararii primei instante i-ar fi adus probabil in incapacitate de plata deoarece nu aveau cum sa restituie banii.”, a conchis Gabriela Bucătariu.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns