Curtea de Apel Cluj l-a condamnat definitv pe un bărbat la 9 luni închisoare cu suspendare pentru ultraj, dar pentru că mai avea o pedeapsă anterioară pentru lovire, pedeapsa finală este 1 an și 3 luni închisoare cu suspendare. Inculpatul l-a amenințat pe un polițist de la secția din Florești care îl ancheta. ”Îmi suni fostele prietene, le chemi la declarații și ulterior le inviți la cafea??? Mă prună udă…”, i-a scris într-un mesaj condamnatul.
Faptele reținute în cauză
Potrivit rechizitoriului Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, inculpatul H.R.M. a fost trimis în judecată pentru două infracțiuni de ultraj. În perioada ianuarie – februarie 2020, inculpatul a apelat telefonic, în repetate rânduri, un polițist din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Florești, adresându-i injurii și amenințări cu acte de violență.
Într-unul dintre aceste apeluri, inculpatul ar fi declarat că „îi va scoate inima din piept” și că „va băga bile în el”, interpretată ca o referire la utilizarea unei arme de foc. Aceste amenințări, conform probatoriului administrat, au fost făcute în contextul în care polițistul respectiv instrumenta un dosar penal în care inculpatul avea calitatea de suspect.
Mesajele transmise de inculpat
În timpul desfășurării faptelor, inculpatul a transmis polițistului mai multe mesaje text și postări pe rețelele de socializare, printre care:
• Mesaj postat pe Facebook la 15 ianuarie 2020, ora 15:01: „…îmi suni fostele prietene, le chemi la declarații și ulterior le inviți la cafea??? Mă prună udă…”
• Mesaj postat pe Facebook la 5 ianuarie 2020, ora 06:38: „Mă, gunoaie stradale de INTERLOPI LA UNIFORMĂ ȘI CU FUNCȚII; Când ne săturăm de voi, ce faceți? Ne instrumentați dosare penale și ne băgați în pușcării????? Uitați că vă plătim salariile să vă desfășurați activitatea în folosul nostru??? Și desfășurați activități interlope și criminale în folosul propriului buzunar!!! Maaaaaaa Plecați mă, că ne-ați sărăcit și ne-ați vândut! Ce vreți să ne mai faceți ??? Criminalilor, nu puteți aresta un popor! În sclavi deja ne-ați transformat… dar sclavii se trezesc de durere și foame și sărăcie !!! Eu o să fiu primul care o să mă trezesc… căcănarilor mânjiți până și la cur!!!”
În timpul unei convorbiri telefonice, inculpatul i-a adresat polițistului expresia „mă gunoiule, tu știi ce faci?”.
La un alt apel, inculpatul i-a adresat polițistului amenințări directe, spunându-i că „îi va scoate inima din piept” și că „va băga bile în el”, interpretată ca o referire la utilizarea unei arme de foc.
De asemenea, inculpatul i-a trimis polițistului mai multe mesaje SMS, în care îl acuza că fabrică dosare și îl avertiza că „va plăti pentru ce face”, adăugând că „nu se va lăsa până nu-l vede la pușcărie”.
Instanța a decis:
•Încetarea procesului penal cu privire la una dintre faptele de ultraj, pe motiv de prescripție a răspunderii penale, având în vedere modificările legislative și interpretările date de Curtea Constituțională a României;
•Condamnarea inculpatului la 9 luni de închisoare pentru cealaltă infracțiune de ultraj, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru o perioadă de 4 ani;
•Interzicerea unor drepturi pe o perioadă de 2 ani, inclusiv interdicția de a comunica sau de a se apropia la mai puțin de 50 de metri de persoana vătămată;
•Obligația de a presta 120 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității, la Primăria Municipiului Cluj-Nappoca sau în cadrul unei organizații caritabile.
Individualizarea pedepsei
Curtea a reținut mai multe aspecte privind profilul inculpatului și circumstanțele în care a fost comisă fapta:
•Inculpatul are antecedente penale, fiind anterior condamnat la o pedeapsă de 1 an de închisoare pentru o infracțiune de lovire sau alte violențe, fapt ce demonstrează un comportament violent și o lipsă de respect pentru normele legale.
•Modul de săvârșire a infracțiunii: faptele au fost comise împotriva unui polițist aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, într-un context de intimidare și răzbunare, ceea ce agravează gravitatea infracțiunii.
•Persistența în comportamentul agresiv: inculpatul nu s-a limitat la jigniri și amenințări telefonice, ci a continuat să-l hărțuiască pe polițist prin postări publice pe rețelele de socializare.
•Refuzul de a-și asuma faptele: pe parcursul procesului, inculpatul a negat constant comiterea infracțiunii, deși probele administrate au confirmat fără echivoc vinovăția sa.
• Afectarea siguranței publice: instanța a apreciat că astfel de fapte, comise asupra unor funcționari publici, contribuie la scăderea încrederii în autoritățile statului și la crearea unui climat de nesiguranță.
În aceste condiții, instanța a considerat că aplicarea unei pedepse de 1 an și 3 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, este necesară pentru reeducarea inculpatului. De asemenea, i-a fost impusă interdicția de a deține, purta și folosi orice categorie de arme pe o perioadă de 2 ani.