fbpx

Clujean acuzat de răzbunare pentru ajutorul dat justiției, condamnat la 4 ani de închisoare

Un clujean a fost condamnat definitiv la 4 ani închisoare pentru o infracțiune mai puțin cunoscută din Codul penal: răzbunarea pentru ajutorul dat justiției. Pe rolul Curții de Apel au fost până acum două dosare cu această acuzație, dintre care unul cu această condamnare și altul care e încă în judecată.

Curtea de Apel Cluj a respins apelul unui inculpat și a menținut sentința Judecătoriei Cluj-Napoca, prin care acesta a fost condamnat la ”4 ani închisoare pentru savârsirea infractiunii de razbunare pentru ajutorul dat justitiei, fapta prevazuta de articolul 274 din Codul penal raportat la articolul 193 alineatul 2 din Codul penal, cu aplicarea articolului 41 alineatul (1) si articolului 43 alineatul (1) din Codul penal.”

Inculpatul fusese liberat condiționat în martie 2019, astfel că la cei patru ani s-a adăugat și restul de pedeapsă neexecutat. ”Adauga pedeapsa stabilita prin prezenta sentinta (punctul 1.) la restul de pedeapsa ramas neexecutat din pedeapsa de 9 ani 6 luni închisoare aplicata prin sentinta penala numarul 100/2016 a Tribunalului Alba (2.658 zile închisoare); în final, 4 ani si 2.658 zile închisoare. Scade din pedepasa finala, perioada executata începând cu data de 24.10.2014 pâna la 14.03.2018.”, se arată în sentință.

Bărbatul condamnat a fost acuzat că, în timp ce era în Penitenciarul Gherla, l-a lovit pe un alt deținut, care anterior fusese martor împotriva lui într-un dosar de trafic de minori în care a fost condamnat.

Articolul 274 din Codul Penal, intitulat ”răzbunarea pentru ajutorul dat justiției”, prevede: ”Săvârşirea unei infracţiuni împotriva unei persoane ori a unui membru de familie al acesteia, pe motiv că a sesizat organele de urmărire penală, a dat declaraţii ori a prezentat probe într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură dintre cele prevăzute în art. 273, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.”

Potrivit deciziei penale nr. 75/A/2019 a Curții de Apel Cluj, starea de fapt din dosar se prezintă în felul următor: ”La data de 24.10.2014, în jurul o relor 11:00, în fața cabinetului medical aflat în Penitenciarul de Maximă Siguranță Gherla, deținutul R. R. R a fost lovit cu pumnul în zona feței de către deținutul P. C. I. În urma loviturii, persoana vătămată a suferit mai multe leziuni traumatice, inclusiv pierderea mai multor dinți , leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare un număr de 22-25 de zile de îngrijiri medicale.

Din materialul probator administrat în cauză a rezultat că fapta a fost săvârșită de către P. C- I. împotriva pers. văt. R.R.R, pe motiv că acesta a formulat un denunț în dosarul 207/D/P/2010 al DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj, dosar finalizat prin rechizitoriu, prin care s-a dispus printre altele și disjungerea cauzei față de P.C.I. cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de minori, prev. de art. 13 alin.1, alin.2, alin.3 rap. la art.12 alin.2 lit. a Legea nr. 678/2001 și proxenetism, prev. de art.329 alin.1, alin.2 teza I C.pen., cu aplic. art.37 lit. a) C.pen. și art.33 lit. a) C.pen., P.C.I. fiind trimis în judecată prin rechizitoriu emis în dosarul nr.189/D/P/2011, fiind condamnat definitiv pentru infracțiunile arătate mai sus, pe parcursul cercetărilor și în cursul judecății, R.R.R. dând declarații în calitate de martor.”

Instanța a reținut că starea de fapt menționată în rechizitoriu este corectă, fiind dovedită cu mai multe probe.

Inculpatul a recunoscut săvârșirea infracțiunii în materialitatea sa (faptul că l-a lovit pe numitul R.R.R), dar a afirmat că l-a lovit doar pentru a se apăra, iar nu pentru că ar fi făcut un denunț împotriva sa. Curtea de Apel nu l-a crezut și a motivat în felul următor condamnarea:

”În baza probelor administrate în cauză s-a reținut o corectă stare de fapt, dându-se acesteia o încadrare juridică corespunzătoare, vinovăția inculpatului  fiind stabilită în afara oricărui dubiu.

Astfel, probele administrate în cursul urmăririi penale, (…), confirmă, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că fapta există, constituie infracțiune și a fost comisă de inculpat.

De altfel, inculpatul a recunoscut săvârșirea faptei în materialitatea sa, susținând în mod mincinos că l-a lovit pe partea vătămată pentru a se apăra și nu pentru că a  făcut un denunț împotriva sa.

Or, existența denunțului părții vătămate în dosarul DIICOT- Serviciul Teritorial Cluj, finalizat prin condamnarea inculpatului la pedeapsa închisorii (dosar în care partea vătămată R.R.R a avut calitatea de martor), acțiunea de lovire exercitată de inculpat care a produs leziuni traumatice ce au necesitat 22-25 de zile  de îngrijiri medicale, afirmațiile inculpatului făcute la locul incidentului, confirmă îndeplinirea condițiilor de tipicitate ale infracțiunii de răzbunare pentru ajutorul dat justiției.

În aceste condiții cererea inculpatului de schimbare a încadrării juridice în infracțiunea de lovire prev. de art.193 alin.2 C.penal apare ca nefondată.

Pedeapsa aplicată inculpatului a fost corect individualizată în raport de criteriile prevăzute de lege, atât în ce privește cuantumul acesteia cât și în privința  modalității de executare, aceasta fiind în măsură să asigure realizarea scopului urmărit prin aplicarea ei.

În acest sens, se reține că în concret infracțiunea comisă are un grad ridicat de pericol social având în vedere modul și mijloacele de comitere a faptei, scopul urmărit, împrejurările de comitere a faptei, urmarea produsă și care s-ar fi putut produce, precum și persoana inculpatului și conduita făptuitorului.

În fine, inculpatul a comis fapta din prezentul dosar  în stare de recidivă postcondamnatorie, aspect ce denotă, pe de o parte o perseverență infracțională în comiterea de fapte antisociale grave, iar pe de altă parte, serioase carențe în reeducare.”, se arată în motivarea deciziei.

Comments

comentarii

Franța este în alertă maximă în faţa ameninţării cu atentate, înaintea începerii Jocurilor Olimpice de la Paris.... Citește mai mult
Percheziții în Turda, în cadrul unui dosar penal ce vizează infracțiunile de fals și înșelăciune.... Citește mai mult

Lasă un răspuns