fbpx

Cel care a pus pe jar poliția clujeană era si drogat. Motivarea arestării: ”totală sfidare a normelor penale”

Tânărul care a pus pe jar poliția clujeană în 26 ianuarie, lovind două autospeciale și fiind nevoiți polițiștii să facă uz de armă pentru a-l prinde, consumase si un drog, pe lângă alcool, potrivit rezultatelor date de aparatura poliției. În motivarea arestării preventivă, judecătorul notează ”o atitudine a inculpatului de totală sfidare a normelor penale”, având în vedere că mai are condamnări.

Judecătorul de drepturi și libertăți de la Judecătoria Cluj-Napoca arată în motivarea arestării preventive, obținută de Clujust.ro, gravitatea faptelor lui Marcu Lucian Lingurar, în vârstă de 29 de ani.

”Inculpatul, fără a deține permis de conducere a condus pe străzi din mun. Cluj-Napoca , la o oră aglomerată, autoturismul marca BMW, punând în pericol siguranța cetățenilor pe drumurile publice.  Inculpatul s-a urcat la volanul autoturismului anterior menționat, fără să se gândească la pericolul social pe care urmează să-l genereze pe drumurile publice și la urmărire faptei sale.

Mai mult decât atât, în momentul în care a fost somat de către organele de poliție să oprească acesta a acroșat de 3 ori autoturismele poliției, iar ulterior a mai acroșat de 2 ori autoturisme care se aflau parcate pe stradă.

Totodată, la testarea cu aparatele din dotările poliției, rezultatul a fost pozitiv atât cu privire la alcool (0.42 mg/l alcool pur în aer expirat) cât și cu privire existența unor substanțe psihoactive în organism (tetrahidrocanabinol).

Ulterior, inculpatul a refuzat prelevarea unor probe de sânge.

Toate aceste circumstanțe în care s-au produs faptele imputate inculpatului, sunt mai mult decât grăitoare în ceea ce privește nivelul de pericol extrem de ridicat la care a fost supusă siguranța cetățenilor pe drumurile publice.

Astfel cum s-a reținut și în referatul cu propunerea de arestare preventivă a Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, unul dintre cei mai importanţi factori ce se repercutează negativ asupra conduitei celui de la volan este faptul că acesta nu deține un minim de cunoștințe în ceea ce privește activitatea de conducere pe drumurile publice (inculpatul nu a urmat cursurile unei școli de șoferi și nici nu a susținut un examen în acest sens).

Puterea de concentrare şi de prevedere, reflexele, precum şi atenţia conducǎtorului auto sunt principalele elemente definitorii ale unui șofer care se formează încă din școală.

Aflarea pe drumurile publice a unor autovehicule conduse de persoane care, nu dețin un bagaj minim de cunoștințe teoretice și practice, generează implicit o stare periculoasă pentru siguranţa circulaţiei, iar toate celelalte circumstanțe alăturate acesteia, respectiv consumul de alcool și substanțe psihoactive, neoprirea la semnalele poliției nu fac decât să accentueze pericolul la care a fost supusă siguranța circulației.

În ceea ce privește antecedentele penale ale inculpatului L.M.L.., astfel cum se reține din fișa de cazier a acestuia, acesta a mai fost anterior condamnat pentru săvârșirea mai multor infracțiuni contra patrimoniului, precum furt, tâlhărie, cât și infracțiuni cu privire la regimul rutier.

Se constată cu privire la antecedentele penale ale inculpatului atât în stare de recidivă postexecutorie, prin raportare la pedeapsa de 4 ani şi 2 luni dispusă prin S.P. nr. 242 din 15.02.2016 dispusă de Judecătoria Cluj-Napoca în dosarul …./211/2015, definitivă prin D.P. 5/HI din 01.04.2016 a Curţii de Apel Cluj, cât şi cea de recidivă postcondamnatorie prin raportare la pedeapsa de 1 an şi 8 luni închisoare stabilită prin S.P. nr 3782/10.12.2018, def prin D.P. 133/04.02.2019 dispusă de Curtea de Apel Cluj.

Toate acestea denotă o atitudine a inculpatului de totală sfidare a normelor penale, fără a fi sancțiunile penale luate împotriva sa să aibă un minim efect educativ.

Din aceste ȋmprejurări reale și personale, judecătorul reține că privarea de libertate a inculpatului e necesară pentru ȋnlăturarea stării de pericol pentru ordinea publică, stare de pericol care a rezultat din ȋncălcarea normelor de convieţuire socială ȋntr-un mod care denotă un grad de pericol social ridicat și declanșează în rândul societății un sentiment temere și crezul că odată pus în libertate,  inculpatul ar comite alte fapte penale.”, scrie în motivarea Judecătoriei Cluj-Napoca.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina