Ce mesaj are judecătoarea Adina Lupea pentru privații care urlă că ei le plătesc salariilor celor de la Stat

Judecătoarea Adina Lupea de la Curtea de Apel Cluj a explicat, într-o postare pe Facebook, cum stă treaba cu salariile funcționarilor și cu contribuțiile plătite de cei din privat și de cei din sectorul public, dând exemplu cu cât contribuie ea la sistemul de contribuții publice și ce se întâmplă cu banii.

”Va anunt ca nu va fi o postare digerabila si probabil imi vor sari multi in cap, insa daca vrem sa fim onesti unii cu altii si sa traim intr-o societate macar aparent armonioasa, va trebui din 2021 sa invatam sa ne pretuim. Intre noi. Pentru ca prea multa vreme a trecut de cand suntem intr-o falie, una dintre multele din societatea noastra.

Ne dusmanim roman cu roman, pesedist cu penelist, userist cu aurist, dar o secunda nu stam pe loc sa ne intrebam cum am ajuns aici. Cu masca/fara masca, vaccinat/nevaccinat si antitezele pot continua….

Va recunoasteti . Nu? Intransigenti cu parerile altora, unul la beregata altuia, gata mereu varsatori de sange, o data macar nu stam pe loc sa ne uitam si in ograda celuilalt si la capra celuilalt si sa nu o dorim moarta. Asa ne-au obisnuit de ani. De ani asa am fost invatati , ca sunt altii mai romani ca altii, ca diaspora e mai luminata, ca pe-se-de-, ca poarta masca si obliga si pe altii sa o faca…treptat, fiecare cu vointa lui, s-a transformat intr-o oaie…bezmetica si departe de turma.

Daca nu ne oprim si nu ne intrebam cine ne face asta si cine se joaca cu mintile noastre o sa ajungem sa ne sfasiem intre noi. La propriu, pentru ca cei care doresc puterea si controlul absolut asta isi doresc. O masa manevrabila. Habar nu aveti ce teama ar fi pe ei daca am fi uniti.

Introducerea stiu ca a fost lunga, insa marturisesc ca ideea mi-a venit asa, ca de inceput de an, de la postarea unei prietene in care se vorbea despre banul public versus banul privat.

Ma cunoasteti…In toata pandemia asta am deplans situatia HORECA, desi sunt bugetara si teoretic nu ar trebui sa ma priveasca soarta lor. Cat am putut i-am sustinut, am comandat mancare cand le erau restaurantele inchise. Am sustinut si magazinul meu mic din cartier, investitorul privat, cumparand aproape exclusiv de la el ca sa supravietuiasca, ca nu ma ruinau adaosurile lor. Dar ajutam o mica afacere sa supravietuiasca, numai luna trecuta cred ca am cumparat de peste 3000 de lei.

Si ce sa vedeti? Se aduna unii din mediul privat, in care daca ma straduiesc putin gasesc o gramada de oameni din IT care de ani de zile sunt scutiti de impozitul pe venit, sa vina sa tipe ca ce se face cu banul PUBLIC.

Frate, banul acela public o fi ceva ce se naste din eter, la care contribuie numai privatii (bine, unii nu contribuie deloc sau prea putin si o tin cu evaziunea fiscala, dar ma rog) iar noi, nenorocitii astia de bugetari, pana la unul, toti suntem platiti din banii lor.

Nu mai poate un politist sa opreasca unul in trafic ca a facut ceva sa nu vina unul sa il filmeze si sa urle ca EL il plateste. Un functionar de la un ghiseu al primariei nu poate avea o zi proasta ca urla trei la el ca e platit din banii LUI. Medicii in spitalele de stat la fel. Bai frate, ce fain e sa fii bugetar…sa mori nu altceva.

Toti astia care tipa la bugetari isi imagineaza ca tot aparatul bugetar e alcatuit numai din loaze si pile si ei isi rup spatele sa ii plateasca. De fapt, in capul lor ingust, aia nu fac nimic. Invart niste hartii, dar ce sa vezi, este o inertie care face tara sa functioneze, dar asta numai fiindca EI, mariile lor, privatii, platesc contributii la buget.

Well, am o veste. Bugetarii astia, politie, armata, penitenicare, magistrati, functionari din primarii, aia de la politia locala, cei din ministere, din parlament (sa stiti ca in ministere si parlament lucreaza mii de oameni pe care nu ii cunoasteti, dar pentru care uneori ziua de lucru are si 12-16 ore) , toti nenorocitii astia de bugetari mai si lucreaza.

Nu numai ca lucreaza, dar surpriza platesc si impozite la stat. Platesc contributii la asigurarile sociale, la sanatate, unele de mii de lei. Eu platesc lunar ca magistrat de curte de apel peste 9000 de lei la sanatate. Adica, ca sa va explic, statul mi-a stabilit un salariu sa zic din banii publici, dar din banii aia publici ai mei se intorc pentru voi toti undeva peste 15000 de lei lunar, in sistemul de contributii publice. Platesc impozit pe venit. Am platit de la bun inceput. Ca sa aud apoi pe unii ca as avea pensie speciala si nu respect principiul contributivatii. Ba chiar l-am respectat de merit pensia aia de nu stiu de o mai prind. Iar cu cat mai mult imi mareste statul salariul, indemnizatia, “nenorocitul” asta de stat public la care urlati, cu atat mai mari sunt contributiile mele brute, din care eu nu stiu daca iau 40%.

Asa ca pe viitor ala care mai tipa ca el ma plateste sa vina sa imi arate un fluturas de salariu, al meu, in care eu nu contribui cu nimic la stat ci numai stau si incasez un venit net. Ca nu mai pot cand ii aud!

S-a inteles?

Daca nu, sa va spun o ultima pilda. In statele scandinave, unde nivelul de trai e unul foarte ridicat, cam 70 % din salariile oamenilor, publice sau private, merg la stat. Mi s-a parut enorm cand am auzit. Culmea, nu am auzit asta de la judecatorii sau politistii cu care ne-am intalnit, ci de la o doamna avocat dintr-o societate de avocatura specializata pe dreptul muncii. Am intrebat-o daca nu i se pare foarte mult. A zis nu. Eu stiu ca in schimbul acestui impozit am asigurat tot. Educatie, sanatate, justitie, salubritate, garantarea venitului meu, totul e gratuit.

Pai pana la ei cum s-ar spune , mai e mult pana departe. Insa noi nu vom ajunge acolo niciodata, ca nu suntem danezi. O sa urlam bugetari/privati fiecare crezand ca munca lui e mai importanta, dar si cea mai putin platita. Si ne vom uri, fiindca asa ne-au invatat.

Mentalitatile se schimba greu. Insa eu simt ca de aici de unde sunt , adica din postura unui judecator, va pot spune ca pana noi nu ne schimbam, nimic nu se schimba. Niciodata. Daca as privi la omul in fata mea ca la un inculpat plin de bani sau ca la un amarat care traieste din alocatia copiilor si daca as face un gram de diferenta intre ei, nu as mai putea face ce fac. Fara respectul de la om la om suntem o natiune deja pierduta.

Si cu asta as vrea sa incepem 2021. Sa invatam sa ne respectam intre noi!”, a scris Adina Lupea.

Comments

comentarii

În urmă cu cinci ani, în data de 16 martie 2020, în contextul pandemiei de COVID-19, pe teritoriul României era instituită starea de urgență.... Citește mai mult
Mai bine de 6.000 de elevi clujeni din clasele a VIII-a vor susține săptămâna viitoare probele scrise din cadrul simulării examenului de Evaluare Națională, sesiunea martie 2025.... Citește mai mult
APBCT

Lasă un răspuns