fbpx
Acasă » AVOCATURA » Ce le-au spus un procuror, un judecător și un executor tinerilor avocați din Baroul Cluj
Diana Stolnean, Gabriela Fodor și Mirel Toader

Ce le-au spus un procuror, un judecător și un executor tinerilor avocați din Baroul Cluj

La data de 22 noiembrie 2018, asociatia Young Lawyers Cluj a organizat un workshop cu titlul “Abordarea deontologica a raporturilor lucrative in cadrul profesiilor juridice “ avandu-i ca invitati pe judecatorul Gabriela Fodor de la Judecatoria Cluj-Napoca, procurorul Toader Mirel de la Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca si pe executorul judecatoresc Diana Maria Stolnean, ce isi desfasoara activitatea in circumscripția Curtii de Apel Cluj. Acestia au expus felul in care vad ei colaborarea cu corpul profesional al avocatilor si cum interactioneaza cu acestia.

Procurorul Toader Mirel, care are atributii de supraveghere a cercetarii penale, a expus felul in care vede colaborarea cu avocatii, considerand ca avocatii sunt parteneri necesari in infaptuirea actului de justitie. Acesta chiar recomanda avocatilor care intra in dosarele de cercetare penala sa ajute la infaptuirea justitiei, prin cereri in probatiune, prin cereri de schimbare a incadrarii juridice, prin depunerea de memorii si concluzii, chiar si in faza de urmarire penala. Astfel, procurorul de caz, poate lua decizii in dosar, mult mai usor, in momentul in care vede viziunea partilor reflectata in actele depuse la dosar.

Judecatorul Gabriela Fodor a prezentat niste aspecte foarte interesante legate de organizarea dosarelor ce se repartizeaza fiecarui judecator, prin aplicatia ECRIS. Ea e relevat faptul ca fiecare judecator are o incarcarcatura aproximativ egala ca nr. de dosare sau de dificultate similara, iar la nivelul Judecatoriei Cluj-Napoca incarcatura este de aproximativ 200 dosare/ judecator la care se adauga urgentele. Curiozitatea avocatilor prezenti a fost legata de termenul in care se motiveaza hotararile, raportat la incarcatura instantei, iar doamna judecator a aratat ca exista un termen de recomandare de 90 zile, iar daca dosarele sunt mai vechi, de la nivelul Curtii de Apel, judecatorilor li se solicita sa precizeze termenul in care acestia vor motiva hotararea. De obicei, se observa si din sistem ca acele cazuri care au un punctaj mai mare sunt mai dificile si atunci pentru acelea este evident ca si timpul de lucru pentru motivarea hotararii este mai indelungat.

Fodor a mai precizat ca judecatorul are datoria să fie mai “inaccesibil” atât pentru avocati cat si pentru părți pentru a garanta imparțialitatea iar transparența este asigurata de faptul că toate cererile adresate unui judecator sunt mijlocite prin serviciul de registratură, astfel nu e admis ca un avocat al unei părți sau altele să aibă discuții cu judecatorul în biroul acestuia.

Executorul judecătoresc Diana Stolnean a condus discuția spre aspecte practice întâlnite de aceasta în exercitarea profesiei sale și a arătat că rolul avocatului în executare silită ar trebui sa fie mult mai complex decât în faza incipientă a executării când adresează cererea de executare silită. Creditorul, alături de avocatul ales al acestuia, ar trebui sa facă demersuri susținute în executare și spre exemplu, să pună la dispoziție logistică în cazul unei evacuari, constând în lăcătuș, mașină pentru transportul mobilei, etc.

De asemenea, executorul a arătat că aceasta are rolul de a înfăptui legea, nu este părtinitor unei părți, ci efectiv aplică hotărâri judecătorești și alte titluri executorii. Cel mai adesea are contact cu avocații la momentul deschiderii procedurii de executare și în momentul în care o parte face contestației la executare. Aceasta a mai arătat că un executor nu poate să inchidă un dosar execuțional ce e mai vechi de 3 ani, decât la cererea creditorului sau în urma unei hotărâri a instanței prin care se constată intervenția prescripției, deoarece executorului nu îi intră în atribuții acest lucru.

Din partea tinerilor avocati din Baroul Cluj, a luat cuvântul Ioana Meteșan, precum și președintele Young Lawyers Cluj, avocat Dominic Gidro.

Young Lawyers Cluj organizează evenimente profesionale pentru avocati, obisnuind colegii cu evenimentele de tip workshop, de pregătire profesională cu diverse teme interesante.

Autor text:  avocat Ioana Lăncrănjan, purtător de cuvânt YLC

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina