Curtea Constituțională a decis că persoanele care au relații asemănătoare acelora dintre părinți și copii (părinți vitregi, asistenți maternali) pot refuza să dea declarație de martor în dosare în care sunt implicați minorii. Sesizarea a venit în 2019 dintr-un astfel de dosar penal de la Iași.
CCR a comunicat: ”În ședința din data de 24 martie 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu majoritate de voturi, a decis:
A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională soluția legislativă cuprinsă în art.117 alin.(1) lit.a) din Codul de procedură penală, care exclude de la dreptul de a refuza să fie audiate în calitate de martor persoanele care au stabilit relații asemănătoare acelora dintre părinți și copii, în cazul în care conviețuiesc cu suspectul sau inculpatul;
Dispozițiile art.117 alin.(1) lit.a) din Codul de procedură penală au următorul cuprins: „ (1) Au dreptul de a refuza să fie audiate în calitate de martor următoarele persoane: a) soțul, ascendenții și descendenții în linie directă, precum și frații și surorile suspectului sau inculpatului”.”
În acest dosar, CCR a fost sesizată în aprilie 2019 de către Judecătoria Iași într-un dosar de lovire în care este parte vătămată un minor.
Amintim că în 2017, CCR a decis că și concubinii pot refuza să dea declarație de martor.
Prin Decizia nr. 562 din 19 septembrie 2017, publicata in Monitorul Oficial nr. 837 din 23 octombrie 2017, s-a admis exceptia de neconstitutionalitate, constatandu-se că soluția legislativă cuprinsă în art. 117 alin. (1) lit. a) și lit. b) din Codul de procedură penală, care exclude de la dreptul de a refuza să fie audiate în calitate de martor persoanele care au stabilit relații asemănătoare acelora dintre soți, este neconstituțională.