fbpx

Câte ordine de protecție s-au emis în Cluj anul acesta și câți agresori au purtat brățară electronică

Reprezentanții IPJ Cluj au prezentat astăzi date statistice cu privire la cazurile de violență domestică, ordinele de protecție și agresorii monitorizați cu brățară electronică.

”În primele 8 luni ale acestui an, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj polițiștii au intervenit la 1.730 de cazuri de violență domestică, dintre care 1.111 în mediul urban și 619 în mediul rural.

La nivel județean, în primele 8 luni ale anului 2024, numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut cu 16.32%, față aceeași perioadă a anului trecut, de la 1.066 la 1.240 de fapte.

Această creștere în sfera celor de violență domestică arată amploarea fenomenului și totodată necesitatea de a interveni, cât mai rapid și cu toate mijloacele legale pe care le avem la dispoziție pentru diminuarea lui.

În același timp, este un indicator al faptului că victimele violenței domestice au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze Poliția Română cu aceste cazuri.

În raport cu categoriile de infracțiuni, comparativ cu perioada similară din anul 2023, ponderea cea mai mare o au faptele de loviri sau alte violențe (de la 655 la 736), respectiv 59,35% din total, nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinele de protecție (de la 129 la 196), respectiv 15,81% și amenințare (de la 111 la 110), respectiv 8,87%, aceste trei categorii de fapte reprezentând peste 84% din total.

După locul comiterii, 810 infracțiuni au fost comise în mediul urban, 430 în mediul rural, 953 la domiciliu și 287 în spațiul public.

În această perioadă, a fost înregistrată o creștere atât a numărului de autori, respectiv 1.259 de autori (+ 171 ) care au săvârșit astfel de fapte, cât și a numărului de victime 1.327 (+ 184 ).

Astfel, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, polițiștii emit ordine de protecție provizorii, atunci când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestuia.

În perioada ianuarie – august 2024, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au emis 302 (5,81%) de ordine de protecție provizorii, 129 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție.

Din totalul ordinelor de protecție provizorii emise, 286 au fost confirmate de unitățile de parchet (94,70%).

În același interval de timp, instanțele de judecată au emis 229 (5,23%) de ordine de protecție, din care 129  provenite din ordine de protecție provizorii și 100 la cererea directă a victimei.

Referitor la nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinului de protecție provizoriu/ordinul de protecție, au fost constatate 196 (+67) de infracțiuni (184-OP și 12- OPP), dintre care142 în mediul urban și 54 în mediul în rural.

În 50 de situații, polițiștii au pus în aplicare măsura de „obligare a agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere”, reprezentând aproximativ 13% din totalul ordinelor de protecție provizorii emise și ordinelor de protecție emise de instanțele judecătorești.”, a transmis IPJ Cluj.

Începând de astăzi, 1 octombrie, 18 județe au intrat în etapa a treia de implementare a Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică.

Astfel, de acum sistemul este operaționalizat și în județele Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea.

De asemenea, o noutate importantă este că, de la aceeași dată, sistemul de monitorizare electronică va fi aplicabil și în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar pe cauțiune și arest la domiciliu. Acest lucru permite organelor judiciare să impună inculpaților obligația de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere, ca măsură de control și respectare a deciziilor judecătorești.

Poliția Română a asigurat deja spațiile necesare pentru monitorizarea electronică, iar dotarea acestora cu echipamentele necesare a fost finalizată.

Comments

comentarii

Lovitura de maestru pe harta spionajului Războiului Rece. Cine a fost spionul care a semănat confuzie și paranoia în lagărul stalinist.... Citește mai mult
Prin eliminarea Dianei Șoșoacă, Marcel Ciolacu (PSD), aflat pe primul loc în toate sondajele de opinie, are culoar liber spre Cotroceni.... Citește mai mult

Lasă un răspuns