fbpx
Anca Albu, fost subofițer SRI

”Cârtița” de la SRI i-a filat pe Răzvan Pop, Uioreanu și Iuoraș. Apoi le-a spus ”să aibă grijă”

Fostul subofițer SRI, Anca Albu, le-a povestit procurorilor DNA cum i-a supravegheat pe Răzvan Pop și Uioreanu, în ce relații este cu Mihnea Iuoraș, cum l-a sunat de departe să-i spună ”să aibă grijă” și cum i-a solicitat Uioreanu CV-ul pentru Teodor Meleșcanu.

Tânăra Anca Elena Albu, subofițer SRI până recent și fost membru PNL, a fost supusă unui vast interogatoriu de către procurorii militari din cadrul DNA. CLUJUST.ro vă prezintă în exlusivitate o parte din răspunsurile date de Albu, în care povestește aspecte interesante despre fostul președinte CJ Cluj, Horea Uioreanu, fostul lui șef de cabinet Răzvan Pop și fost subprefect Mihnea Iuoraș (PNL). Amintim că tânăra și Iuoraș au căzut de acord cu procurorii asupra unor pedepse de 3 ani de închisoare cu suspendare, respectiv 2 ani de închisoare cu amânare, iar Uioreanu va fi judecat în regim normal pentru folosirea de informații care nu sunt destinate publicității în scopul obținerii de foloase.

razvan pop sef-cabinet uioreanuL-a ”prins” pe Răzvan Pop la DNA

Întrebată dacă a participat la acțiuni de filaj ce-l vizau pe Răzvan Pop, Anca Albu a răspuns:”Este posibil să fi participat la măsurile care l-au vizat pe Pop Răzvan Marius însă nu sunt sigură de aceasta, însă cu certitudine pot spune că am participat într-o zi de sâmbătă la momente operative a lunii decembrie 2013 și consultând un calendar îmi dau seama că este vorba de data de 19. Pe data de 21 văzând persoana care intră în sediul DNA Cluj l-am recunoscut pe Pop Răzvan și mi-am dat seama că supravegherea la care participasem în data de 19 îl vizase pe acesta.

Îmi amintesc că și pe data de 12.03.2014 am participat ca membru al echipei de supraveghere operativă la momentul în care Pop Răzvan s-a prezentat la sediul DNA pentru a da declarații. De asemenea, îmi amintesc că și la data de 15.03.2014 am participat la măsuri care-l vizau pe Pop Răzvan. Și la data de 18.03.2014 am participat alături de alți colegi la măsuri care l-au vizat tot pe Pop Marius Răzvan.

Pe data de 26.05.2014 am participat la o acțiune în care era obiectiv Uioreanu – președintele consiliului judetețean. Acesta nu era în localitate. Precizez că o parte a colegilor în dimineața l-au avut ca obiectiv pe Uioreanu și o parte pe Iuoraș. Faptul că cealaltă echipă l-a avut ca obiectiv pe subprefectul județului, numitul Iuoraș, l-am aflat de la șeful de sector la deschiderea lucrării în jurul orei 9.00”

iuoras-mihneaL-a avertizat pe Mihnea Iuoraș să aibă grijă

”În perioada 07.04 -18.04.2014 am participat la un curs de instruire profesională organizat la București de unitatea centrală de profil și nu am fost implicată în derularea unor misiuni ordonate ci doar am participat la cursul de instruire. La data de 11.04 am fost contactată telefonic de Vîtcă Antonio – coleg cu mine la acel moment la aceeași unitate și mi-a precizat că el împreună cu restul colegilor să află în misiune al cărei obiectiv era Mihnea. Era prima misiune în care Mihnea apărea ca obiectiv. După ce am vorbit cu respectivul coleg, l-am contactat telefonic pe Mihnea spunându-i să aibă grijă.

Am vrut să-l atenționez pe prietenul meu Iuoraș, întrucât neaflându-mă în Cluj nu știam la ce referire face Vîtcă Antonio pentru că nu mi-a spus concret nimic și i-am spus să aibă grijă. Precizez că l-am încunoștiințat în forma arătată pe subprefectul județului și prietenul meu Iuoraș în baza relației de prietenie pe care o avem de 11 ani. În această situație nu am avut în vedere la momentul comunicării către subprefect a momentului operativ desfășurat doar persoana acestuia. Nu am urmărit un scop personal ca și la comunicările anterioare când am avut în vedere interesul meu de a-mi facilita transferul la Serviciul de Informații Externe. ”

” Revin și arăt că în cadrul unor discuții avute în primăvara – vara anului 2013, Mihnea mi-a povestit că în perioada în care a lucrat la București ”a făcut niște lucruri la limita legii care pot fi interpretate și rugându-mă că dacă va exista vreodată suspiciuni asupra sa sau a lui Cipri Păun să-l avertizez.”, a declarat fostul subofițer SRI la DNA.

Contactat de CLUJUST, Mihnea Iuoraș, fost vicepreședinte al Agenției Naționale de Restituire a Proprietăților înainte de a fi numit subprefect, a explicat la ce se referă declarația: ”Când eram la agenție, s-a făcut o greșeală, s-a încurcat un număr de dosar. Persoana afectată lucra chiar într-o structură, cred că la SRI, și mi-a făcut plângere penală pentru fals sau ceva de genul. M-a purtat pe la mai multe parchete, dar peste tot am primit NUP (neînceperea urmăririi penale). Legat de acest aspect am rugat-o pe Anca Albu să-mi spună dacă mai aude ceva.”.

Contactat DE CLUJUST.ro, Ciprian Păun, avocat, profesor și fost consilier local, a spus că l-a reprezentat pe Iuoraș în proces, dar că nu știe de ce i-a fost pomenit numele în discuțai dintre Albu și Iuoraș.

uioreanu suparatAcelași mesaj și pentru Uioreanu

”În vara – toamna anului 2013, tot în urma unor discuții cu Mihnea, acesta s-a plâns că Uioreanu face niște lucruri pe care nu le poate înțelege și sunt momente în care nu poate comunica cu el. Nu a intrat în nici un amănunt. Tot în acea discuție, Mihnea mi-a spus că încearcă să-l ajute cât poate și dacă știu ceva legat de Uioreanu să-l ajut și eu. Precizez că atât Mihnea cât și președintele Consiliului Județean cunoșteau faptul că lucrez în cadrul SRI – Direcția Județeană de Informații Cluj. Percepția mea la momentul la care Iuoraș m-a rugat ca în măsura în care pot să-l informez cu eventuale suspiciuni care planează asupra lui Uioreanu, eu am avut reprezentarea că de fapt inițiativa a venit de la Uioreanu.

În toamna lui 2013, după terminarea unor acțiuni de supraveghere care-l vizau pe Uioreanu, prin intermediul lui Mihnea, i-am transmis să aibă grijă. Cunoscând calitatea mea de cadru activ SRI, dânsul trebuia să fie atent la acțiunile care urmează să le desfășoare. Practic, prin această comunicare, eu îl avertizam asupra unor acțiuni derulate de SRI și-l puneam în gardă asupra unor acțiuni viitoare. Menționez că anumiți vectori pe care-i aveam ca măsură de supraveghere se repetau la acțiuni desfășurate. ”, a povestit tânăra procurorilor.

I-a filat pe Răzvan Pop și Uioreanu. Când a venit vorba de Iuoraș, s-a ”spart” la șef că-l cunoaște

Anca Albu a participat la două filaje asupra lui Uioreanu în datele de 18 septembrie și 21 octombrie 2013 și la patru acțiuni de supraveghere asupra lui Răzvan Pop în datale de 19 decembrie 2013, 12 martie, 15 martie și 18 martie 2014.

În 26 mai a participat la ședința ținută cu cadrele operative de către șeful Sectorului de Supraveghere Operativă al Direcției Județene de Informații Cluj pentru organizarea acțiunilor de supraveghere ce îi vizau pe Uioreanu și pe Iuoraș.  ”Cu acest prilej, plt.(r) Albu Anca Elena a raportat verbal, pentru prima oară, deși aceasta a mai participat la activități de supraveghere operative privindu-i pe Uioreanu Horea Dorin și Iuoraș Mihnea Remus, că îi cunoaște personal pe cei doi. În aceste condiții, șeful sectorului a decis ca sus-numita să participe la activități în planul doi al operațiunii, prin realizarea de activități indirecte, respectiv de a sta în așteptare pentru documentarea foto-video, la solicitarea șefului de echipă, a unor momente operative pe care le-ar fi semnalat membrii echipei. ”, se arată în rechizitoriul DNA.

Din 2012 se vroia la SIE

Anca Elena Albu a început din 2012 demersurile pentru transferul la SIE, care nu a mai avut loc. ”În anul 2012, împreună cu colegul meu Vîtcă Antonio ne-am gândit că ar fi mai bine pentru noi să ajungem mai departe, respectiv la Serviciul de Informații Externe. În 1 decembrie 2012, personal am dus un CV lui Mihnea în baza unor discuții anterioare, din care rezulta intenția noastră de a ajunge la SIE. L-am predat subprefectului. Dânsul mi-a spus că încearcă să mă ajute fără a-mi face promisiuni. Planul inițial era pentru a pleca eu după care să-l aduc și pe Antonio pentru a ajunge în sistem. După ce am înmânat acest CV până în vara – toamna anului 2013, nu am mai vorbit cu Mihnea pe acest subiect. Văzând că nu se întâmplă nimic, la una din întâlnirile noastre, l-am întrebat ce se mai știe de acel CV. Mihnea Iuoraș mi-a spus că are anumite cunoștințe care ar putea să mă ajute, dar o relație mult mai apropiată cu domnul Meleșcanu o are Uioreanu și va vorbi cu acesta. A fost ultima dată când am vorbit cu Mihnea despre acest subiect. La acel moment Mihnea nu mi-a pretins nimic în schimbul ajutorului promis de a mă transfera în cadrul SIE cu sprijinul și la intervenția lui Uioreanu Horea”, se arată în declarația fostului subofițer SRI.

CV-ul pentru Meleșcanu

”În decembrie 2012, așa cum mi-a spus Iuoraș, ar fi primul moment la care CV-ul ar fi ajuns la președintele Consiliului Județean. Nu pot preciza data exactă, dar Mihnea mi-a comunicat în cursul anului 2013, probabil vara, că Horea Uioreanu nu mai găsește CV-ul meu și mă roagă să trimit altul. Al doilea CV a fost trimis de pe mail-ul mamei către mail-ul lui Mihnea aproximativ în vara anului 2013. Anul acesta mi-a fost solicitat din nou un CV prin intermediul mamei mele care a discutat direct cu Uioreanu. A discutat telefonic. A cerut un nou CV cu același scop al demersurilor pe care urma să le facă la Serviciul de Informații Externe, mai exact la Teodor Meleșcanu – șeful serviciului. Ulterior, mama mi-a comunicat telefonic că în urma discuției avute cu Horea Uioreanu voi fi contactată.”, a mai spus la DNA Albu. Mama acesteia, Silvia Bălaj, este și ea inculpată în dosar. La fel ca Iuoraș, a acceptat 2 ani de închisoare cu amânare pe un termen de supraveghere de 2 ani.

Curtea de Apel Cluj se va pronunța în 10 octombrie dacă aprobă cele trei acorduri de recunoaștere sau dispune judecarea în regim normal. Dosarul în care este trimis în judecată Uioreanu cu privire la informații de la SRI se află în cameră preliminară.

 

Comments

comentarii

Creierul uman conţine bazele „sindromului inimii frânte”, conform unui nou studiu efectuat de oameni de ştiinţă italieni de la Spitalul Universitar din Foggia.... Citește mai mult
Sâmbătă, 18 mai, Parcul Tineretului din Cluj-Napoca va găzdui un eveniment pentru toate vârstele.... Citește mai mult

10 comentarii

 1. O mare mizerie si corupta asta de Anca si nu inteleg de ce nu le da cu executare. Foarte bune articolele!

 2. Felicitari pentru articolele dumneavoastra echidistante. Doar dumneavoastra si domnul Petean sunteti cei care mentin sperantele noastre intr-o presa locala libera si necorupta care sa informeze corect cititorii si nu sa dezinformeze si manipuleze , cum fac celelalte ziare din Cluj , in interesul celor care ii platesc pentru acest lucru .

  In ceea ce priveste dosarul pacaliciului de Uioreanu si caracatita infractionala din jurul lui , formata din politicieni de toate culorile , companii de constructii si nu numai “deosebit de respectabile ” , cartite din SRI si DNA , prefecti si subprefecti , politisti sefi din finante , directori de Aeroport , multi masoni ( apropo , baieti astia care sunt organizati in masonerie nu mai respecta nimic din principiile ei si au facut din aceasta organizatie o retea infractionala extrem de periculoasa pentru democratie!!!) , ne arata in ce tara traim si cat de metastazata a devenit Romania datorita tolerari timp de 25 de ani a dominei securistilor , a faradelegii si inculturii , a lipsei de educatie si a furtului ordinar.

  Salutam pe aceasta cale toate institutiile statului , care dupa 25 de ani de hibernare se tezesc din adormire datorita situatie contextului global Geostrategic ( asta e singura data cand ii multumesc Rusiei pentru planurile ei expansioniste ).Daca expansionismul nu era nimic nu era!

  In final , va asigur , ca ceea ce faceti dumneavoastra si ceilalti ziaristi corecti nu e in van , si , ca exista milioane de romani corecti care vor lupta pana la capat , cu toata fiinta lor pentru a extrage toate metastazele din acest bolnav aflat pe patul de moarte si a ii da sansa la o noua viata !

 3. Din articol reiese ca a mai fost un sri-st implicat in caz, celcare a sunat-o e farta sa ii deea informatia, vatca antonio. De el se stie ceva? Care e pedeapsa primita pt el? P.s. Il gasiti pe facebook daca il cautati,. Cum naiba sa lucrezi la sri la filaj si sa iti afisezi pozele pe retelele de socializare? De tot rasul. Hahahaha

 4. Numai in Romania vezi asa ceva lucrator la filaj Sri cu profil pe face. Sri poate inchide usa si sa plece acasa.

 5. Deci amandoi sereisti au dat informatii, unul e inclupat altul martor….tipic pt tara asta…

 6. O mizerie de nedescris si pe la SRI si pe la SIE, peste tot !
  Jale !
  Ce viitor ii asteapta pe copiii nostri in tara asta, Dumnezeule ?!
  Rusine!
  Sila!

Lasă un răspuns