Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, regie autonomă aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, anunță finalizarea proiectului “Cale de rulare paralelă cu pista”, proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională.
Obiectivul proiectului a fost construirea unei noi căi de rulare pe Aeroportul Internațional Cluj, având în vedere trendul ascendent al traficului de pasageri, dezvoltarea rețelei de rute și, implicit, creșterea numărului de mișcări aeronave.
Ca urmare a implementării proiectului, noua cale de rulare va asigura infrastructura necesară operării unui număr mai mare de aeronave, în condiții de siguranță și securitate crescute, atât pentru pasageri, cât și pentru aeronavele care operează pe Aeroportul Cluj. Totodată, noua cale de rulare paralelă cu pista va determina fluidizarea operațiunilor specifice desfășurate la sol.
Execuția proiectului s-a realizat în 2 etape, iar perioada de implementare a întregului proiect, conform contractului de finanțare semnat cu Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, este cuprinsă în intervalul 01.11.2017 și 31.12.2023, însă obiectivele proiectului au fost realizate înainte de termenul final.
Lucrarea a fost executată de SC Construcții Napoca SA, al cărei director, Raluca Bene, fiica omului de afaceri Ioan Bene, a vorbit emoționată în cadrul conferinței de presă în care s-a anunțat finalizarea proiectului.
Valoarea totală a proiectului, conform contractului de finanțare este de peste 84 milioane lei iar valoarea cofinanțării Uniunii Europene este de peste 27 milioane lei.
Proiectul Cale de rulare paralelă cu pista este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.
Pentru prima dată în istoria Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca, traficul aerian poate să depășească 3 milioane de pasageri, potrivit unor estimări transmise de către directorul general, David Ciceo, în cadrul conferinței de presă.
„Aeroportul a avut o creștere importantă a traficului. Dacă în 1996 am avut 32.000 de pasageri, la două zboruri interne Cluj-București, am reușit să devenim un aeroport internațional-regional important pentru această parte a Europei. În 2019 am avut 2,9 milioane de pasageri. Din cauza crizei COVID-19, numărul a scăzut dramatic. 899 de mii. Ce este relevant este că, jumătate dintre cei 899.000 de pasageri au fost în primele trei luni – ianuarie, februarie, martie. Aeroportul a făcut un efort extraordinar astfel încât să depășim această criză. Anul trecut am finalizat cu 2,6 milioane pasageri și în acest an vom depăși pentru prima dată 3,1 milioane pasageri. Suntem pe locul doi în România. Traficul pe ianuarie-septembrie 2023: avem 2,5 milioane de pasageri. Din acest motiv considerăm că vom depăși 3 milioane de pasageri, având în vedere că mai avem cam trei luni. Deci ne așteptăm să facem cam 3,1-3,2 milioane de pasageri”, a spus David Ciceo.