fbpx

CA Cluj anulează încadrarea urbanistică a suprafeței Băilor Someșeni din noul PUG Cluj-Napoca

Magistrații Curții de Apel Cluj au decis, astăzi, definitiv anularea parțială a PUG-ului Cluj-Napoca în ce privește încadrarea urbnanistică a suprafeței pe care sunt Băile Someșeni. Proprietarii, între care avocata Gidro Stanca, s-au adresat instanței, fiind nemuțumiți că

Soluția Curții pe scurt:Admite recursurile formulate de catre reclamantii Gidro Stanca Ioana si Campeador Invest SRL impotriva sent. civile mr. 445/23.02.2021 pronuntata in dosarul nr. 3523/117/2018 al Tribunalului Cluj, pe care o caseaza in intregime in sensul ca rejudecand cauza admite in parte cererea de chemare in judecata si in consecinta:

Dispune anularea partiala a HCL nr. 493/2014, actualizare PUG a municipiului Cluj-Napoca in ceea ce priveste incadrarea urbanistica a suprafetei totale de 24,37 ha, individualizata in PUZ aprobat prin HCL nr. 102/2010 si obliga paratii sa faca demersurile in vederea incadrarii functionale a terenurilor mentionate, intr-o UTR/ in UTR-uri care sa corespunda destinatiei balneare si regimului de protectie severa a ecosistemului. Definitiva.”

Prin acțiunea înregistrată sub numărul de mai sus, reclamantele au solicitat să se dispună anularea prevederilor HCL 493/2014 – „Actualizare PUG al municipiului Cluj-N_____”, in ceea ce priveste terenul pe care sunt Băile Someșeni in sensul revenirii la încadrările urbanistice date zonei conform PUZ adoptat prin HCL 102/2010, cu scopul edificarii in aceasta zona a proiectului initial avizat de pârâți, respectiv dezvoltarea „Bailor Someseni” – conform cu destinatia istorica a acestor imobile si conform cu respectarea interesului public si privat reprezentat de dezvoltarea acestei zone.

În motivarea acțiunii, reclamantele au arătat că sunt proprietarii și inițiatorii proiectului de reabilitare și modernizare a „Băilor Someșeni” din municipiul Cluj-Napoca și că la data de 14.08.2018, au inregistrat procedura administrativa prealabila referitoare la cele solicitate prin petitele de mai sus, iar pârâții i-au raspuns prin adresa din 30.08.2018, care facea trimitere la o informare aflata pe site-ul Primariei, informare depusa anexat prezentei.

Din raspunsurile de respingere a plangerii, reiese faptul ca pârâții Consiliul Local și Municipiul Cluj-Napca apreciaza ca incadrarea urbanistica criticata este legala, pe principii de oportunitate, alaturi de faptul ca proiectul la care vor face referire este fezabil si pe noua incadrare, ceea ce spun reclamantele că este nereal.

”Pornind de la valoarea patrimonială și de la necesitatea valorificării potențialului balnear al Băilor Someșeni, aflate acum într-o stare avansată de degradare, reclamantele au început din anul 2008-2009 demersurile de proiectare (PUZ, PUD Studiu de Fezabilitate), care au parcurs toate etapele legale de avizare, fiind astfel adoptata, de catre pârâți, HCL 102/1010. Hotararea la care fac referire permitea dezvoltarea si modernizarea zonei vizate de prezenta acțiune, hotarare care, date fiind implicatiile atat la nivel privat, cat si la nivel public, a respectat atat destinatia zonei cat si evolutia istorica a acesteia, aspecte verificate riguros inclusiv de pârâti anterior adoptarii HCL.”, se arată în acțiune.

Băile Someșeni mai demult

Comments

comentarii

Lasă un răspuns