BT va acorda dividende din profitul anului trecut cu un randament de 5%. Actionarii au decis componenta Consiliul de Administratie pentru mandatul 2022 – 2026

Banca Transilvania va acorda actionarilor dividende in numerar de 800 de milioane de lei din profitul de 1,8 miliarde lei obtinut in 2021, ca urmare a deciziei Adunarii Generale a Actionarilor (AGA). In cadrul AGA din 28 aprilie a.c., actionarii au ales noul Consiliul de Administratie (CA) pentru mandatul 2022 – 2026. Horia Ciorcila, fondator si Presedinte CA, a primit al saselea mandat consecutiv.

Sub coordonarea noului Consiliul de Administratie, BT tinteste pozitia de lider in toate segmentele de activitate, crestere organica, noi achizitii, continuarea digitalizarii si cresterea sinergiei dintre companiile Grupului Financiar Banca Transilvania.

Dividende in numerar pentru peste 40.000 de actionari

  • 800 de milioane de lei, reprezentand aproximativ 45% din profitul anului 2021, vor fi distribuiti ca dividend de BT. Dividendul brut/actiune este de aproximativ 0,12 lei, echivalentul unui randament de 5%. Ex-date este 3 iunie a.c., iar data platii dividendelor este 16 iunie a.c.
  • Banca Transilvania isi va majora capitalul social prin emisiunea a 765 milioane de actiuni cu valoarea nominala de 1 leu, prin incorporarea rezervelor constituite din profitul net al anului 2021. Vor fi acordate aproximativ 12 actiuni gratuite la 100 actiunidetinute la data de inregistrare.


Consiliul de Administratie BT pentru urmatorii patru ani: mandate noi si doi membri noi

  • Horia Ciorcila, fondator si Presedinte al Consiliului de Administratie din 2002, a primit al saselea mandat consecutiv.
  • Patru membri CA au obtinut un nou mandat din partea actionarilor: Thomas Grasse, Ivo Gueorguiev, Mirela Bordea si Vasile Puscas. Consiliul de Administratie are, de asemenea, doi membri noi, Lucyna Stanczak-Wuczynska si Florin Predescu Vasvari.
  • Sub coordonarea Consiliului de Administratie care isi incheie mandatul in aprilie a.c., Banca Transilvania a marcat o serie de rezultate remarcabile:
  • A devenit cea mai mare banca din Romania;
  • Cota de piata a crescut de la 16,4% la 19,6%;
  • Numarul de clienti a ajuns de la 2,8 milioane la 3,6 milioane;
  • Capitalizarea bursiera a ajuns la 16,3 miliarde lei (3,3 miliarde euro, la 31.12.2021) de la 9,6 miliarde lei (2,1 miliarde euro, la 31.12.2018);
  • A achizitionat alte doua banci, Bancpost si Idea::Bank, precum si companii din alte domenii (leasing, credite de consum, asigurari si pensii private): ERB Leasing, ERB Retail Services, Idea::Leasing, Idea::Broker de Asigurare si Certinvest Pensii. De asemenea, BT si Grupul Tiriac au semnat un acord de achizitie a companiei Tiriac Leasing (ianuarie a.c.), iar finalizarea tranzactiei este in prezent supusa aprobarii autoritatii competente.

BT a incheiat anul 2021 cu cifre peste media pietei in ceea ce priveste creditarea si volumele operationale. Cresterea volumului de operatiuni si reducerea costului riscului au contribuit la inregistrarea unui profit net de aproape 1,8 miliarde lei, +48,9% fata de 2020. Activele bancii au ajuns la 125 miliarde lei, +21% fata de 2020, crestere generata de ascensiunea creditarii.

Banca Transilvania si-a propus pentru acest an un profit net de 2,1 miliarde lei, cu 18% peste nivelul castigului de anul trecut.

Comments

comentarii

În cea de-a doua zi de Electric Castle 2024, domeniul Banffy a vibrat în ritmuri afrobeat cu Rema.... Citește mai mult
Cel mai mare youtuber din lume, Mr.Beast, a filmat la Salina Turda.... Citește mai mult

Lasă un răspuns