clujust.ro

Aleea principală

Boc: Primăria va prelua Parcul Feroviarilor, dacă i se oferă

Primarul Emil Boc a declarat că Primăria Cluj-Napoca este gata să preia Parcul Feroviarilor dacă i se va oferi de către Compania Națională de Căi Ferate. Aceasta a inițiat procedura de încetare a contractului de asociere cu CFR 1907. Parcul este într-o stare deplorabilă de câțiva ani.

Dacă ni se va oferi, cu mare drag. Orice parc al municipiului care ne va fi dat, noi îl vom moderniza și întreține. De oriunde, oricine ar fi proprietar, pentru că oricum clujenii cred că-i al primăriei orice e în Cluj. Cu cât îl primim mai devreme, cu atât îl amenajăm mai repede și arată mai bine. Orice spațiu neîntreținut, orice spațiu care nu arată bine, lumea crede că primăria e de vină. Așa că bine ar fi… cum e Cetățuia. Toată lumea țipă Cetățuia, Cetățuia, dar e spațiu privat din nefericire și nu-l putem avea în proprietate. Am reușit doar aleile să le preluăm printr-un acord și le-am modernizat. Dacă ne-ar da în integralitate Cetățuia, ar fi o bijuterie. Dar e proprietate privată.”, a declarat Boc.

CLUJUST.ro a arătat în august că CFR SA a cerut încetarea contractului de asociere cu clubul de fotbal CFR 1907. ”Imobilul numit Parcul Feroviarilor a fost cuprins în PUZ-ul aprobat prin HCL nr 524/2008, cu obligaţia de a i se menţine destinaţia actuală de parc. De asemenea, în conformitate cu Lista monumentelor istorice din România (publicată în Monitorul Oficial partea I nr 670/bis/01.10.2010) acest imobil este catalogat ca monument istoric.

Având în vedere aceste particularităţi ale imobilului care au intervenit pe parcursul derulării contractului, menţionăm că nu s-au mai făcut nici un fel de lucrări în vederea realizării proiectului ce face obiectul contractului de asociere încheiat între CNCF CFR SA şi SCS CF CFR ECOMAX SA Cluj.

În prezent Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a iniţiat procedura încetării contractului cu acordul părţilor, conform prevederilor art.9 pct.9.1, litera a) din contract, procedura fiind în derulare.”,  se arată în răspunsul CFR SA.

UPDATE: Consilierul local PNL, Ioan Bîldea, propune solicitare scrisă către CFR

ioan bildea”Parcul Feroviarilor trebuie solicitat de la Compania Națională de Căi Ferate, nu trebuie să așteptăm să ne fie predat, pentru că probabil acest lucru nu se va întâmpla niciodată.

Drept urmare, vă solicit, domnule primar Emil Boc, să dispuneți demararea procedurilor de înștiințare oficială a Companiei Naționale a Căilor Ferate cu privire la dorința municipalității de a prelua și moderniza acest parc. Acest lucru trebuie făcut pentru a demonstra că intențiile primăriei sunt serioase, nu doar declarații politice.

Spatiile verzi și parcurile sunt atât de puține în Cluj-Napoca, încât preluarea unui parc de dimensiunea Parcului Feroviarilor de către municipalitate și introducerea lui în circuitul public ar fi o mare bucurie pentru clujenii din zonă și nu numai.

Parcul Feroviarilor, care este al doilea ca suprafață din oraș, întinzându-se pe 5,4 ha, a ajuns o ruină. Investitorul care s-a asociat cu CFR și a promis acum 8 ani de zile că va face investiții uriașe, a renunțat la proiect, iar acum parcul se reîntoarce în proprietatea Companiei Naționale de Căi Ferate, a cărei activitate principală o constituie organizarea traficului feroviar, nu amenajarea de parcuri publice. În consecință, ar fi firească preluarea acestui parc de către primărie, în a cărei proprietate s-a aflat până în 1989, după care a fost predat Companiei Căile Ferate Române, și modernizarea lui pentru a fi pus la dispoziția clujenilor.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie ca municipalitatea să-si exprime în scris dorința de a prelua acest parc. În plus, sunt convins că vor susține această idee și cei doi clujeni care astăzi se află în fruntea Ministerului Transporturilor: domnul ministru Ioan Rus și secretarul general al ministerului, domnul Mircea Jorj. Orice amânare nu este decât în dezavantajul clujenilor, care sunt văduviți de un spațiu verde de ani de zile, asta pentru că autoritățile nu au reușit până acum să înțeleagă că acest parc trebuie redat celor care au cea mai mare nevoie de el. Imaginați-vă bucuria copiilor și a părinților care pot să-și petreacă timpul liber într-un spațiu verde, pe malul Someșului Mic, frumos amenajat, izolat de trafic și zgomot. Spații care sunt atât de puține în oraș la momentul actual.”, a transmis printr-un comunicat Ioan Bîldea, președintele organizațieri de tineret a PNL Cluj.

Comments

comentarii

Un bărbat care a fost reținut de polițiști pentru că a violat o minoră în Cășeiu, județul Cluj, a dispărut înainte să fie emis mandatul de arestare. Acum Poliția îl caută, dar acesta nu este de găsit.... Citește mai mult
Clujul metropolitan are o populație de aproape 400 de mii de locuitori, potrivit datelor INS. Proiectele metropolei trebuie însă armonizate, pentru a fi compatibile și funcționale.... Citește mai mult

Un comentariu

  1. cum dreacu a mai ajuns si CETATUIA proprietate privata……?!

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!