fbpx

Bihorean condamnat la 15 ani închisoare pentru că și-a determinat concubina să se sinucidă și și-a agresat copiii

Un bărbat din Bihor a fost condamnat la 15 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de determinarea sau înlesnirea sinuciderii, violență în familie și rele tratamente aplicate minorului. Motivarea sentinței arată iadul prin care a trecut concubina acestuia, care a ajuns să se sinucidă, lăsând în urmă 3 minori.

Starea de fapt reținută de Tribunalul Bihor: ”Examinând actele și lucrările dosarului, atât pe baza probelor administrate de procuror în faza de urmărire penală, cât și în timpul cercetării judecătorești, instanța reține că, în dimineața zilei de 24 iulie 2017, în jurul orei 07:00, inculpatul B.B.C a plecat de acasă în __împreună cu numitul C.F, s-a întors din T…. în jurul orei 09:00, dar nu a mers acasă oprindu-se la vecinul său C.G. pentru a bea o cafea.

După plecarea inculpatului, în timp ce copiii dormeau în locuință, victima P.I. a ieșit în curte, a luat o sfoară și a legat-o de scara care duce în podul casei, spânzurându-se.

În momentul în care minorul F.F. a ieșit în curte, în jurul orei 09:30, a descoperit-o pe mama sa spânzurată, a intrat repede în casă și le-a spus surorilor sale ce a văzut. Cei trei copii au ieșit imediat în curte, după care minorul F a luat un cuțit, a tăiat sfoara de la gâtul mamei lor, în timp ce A.A.E a ridicat-o pe mama sa și a o ținut-o în brațe pentru a nu cădea.

Minora A.A.R l-a sunat pe inculpat și i-a spus că mama lor s-a spânzurat, inculpatul răspunzând la o astfel de veste cu indiferență: „Și ce dacă!”.

Inculpatul B.B.C s-a întors la domiciliu, și constatând decesul victimei, a sunat la numărul unic de urgență 112.

Instanța reține că circumstanțele cauzei constau în aceea că victima P.I., în vârstă de 47 de ani la momentul decesului, originară din jud. Vrancea, s-a căsătorit cu numitul G. relație din care au rezultat 2 copii, în prezent majori, respectiv G , care locuiește și lucrează în Belgia, și G.I.C, în prezent în vârstă de 23 de ani, student în anul II la Facultatea de Științe Economice din Cluj-Napoca.

Întrucât fostul ei soț o bătea, victima a divorțat în anul 2001 și a început o relație de concubinaj cu inculpatul B.B.C, în vârstă de 41 de ani la data faptelor, cu care s-a mutat, aducându-i inițial și pe cei doi copii pe care îi avea din relația anterioară.

Cei doi concubinii P.I. și B.B.C au locuit la început în garsoniera acestuia din mun. Oradea, dar la scurt timp, în cursul anului 2002, s-au mutat în casa părintească a inculpatului din comuna Lăzăreni, jud. Bihor.

Ce doi copii ai victimei din prima căsătorie au rămas cu victima doar pentru scurt timp, întrucât inculpatul B.B.C și mama lui se comportau rău cu cei doi copii, victima fiind nevoită să îi lase pe copii în grija tatălui lor.

Din relația de concubinaj a victimei P.I. cu inculpatul B.B.C s-au născut 3 copii: persoana vătămată A.A.E, în vârstă de 16 ani în prezent (n. 03.04.2003), persoana vătămată C.C., în vârstă de 14 ani (n. 03.09.2004) și persoana vătămată F., în vârstă de 13 ani (n. 24.03.2006).

Sentimentul de vinovăție resimțit de victima P.I. întrucât a fost nevoită să-și „abandoneze” primii doi copii a determinat-o pe aceasta să accepte mulți ani starea de teroare fizică și psihică la care a fost supusă de inculpat, tocmai pentru a rămâne cu orice preț cu cei 3 copii, fiind o mamă preocupată de creșterea și îngrijirea copiilor ei, apropiată de aceștia și nevoită să îndure violențele fizice și psihice ale inculpatului doar pentru a rămâne cu copiii.

În anul 2015 victima P.I. s-a angajat la o fabrică de încălțăminte din satul C. M, însă pentru a ajunge la serviciu, trebuia să se trezească dimineața la ora 04:00, hrănea animalele din gospodărie, pregătea copiii pentru școală, iar după ce se întorcea acasă de la serviciu cu autobuzul la ora 17:00, se ocupa de copii, gătea, făcea curățenie, hrănea animalele și îngrijea grădina de legume.

Relația dintre victima P.I. și concubinul B.B.C_ a fost una tensionată pe toată durata ei, evoluția acestei relații cunoscând însă o degradare accentuată de la începutul anului 2017 și până la decesul victimei P.I în data de 24 iulie 2017.

Dacă în primii ani ai relației, inculpatul era nemulțumit de diferite aspecte mărunte ale conviețuirii (de exemplu, felul în care victima făcea o anumită activitate în gospodărie), ulterior acesta a început să își manifeste gelozia, tensiunile acutizându-se din februarie 2017 și până la decesul victimei în 24 iulie 2017.

În acest ultim interval, inculpatul B.B.C a devenit mult mai violent cu victima P.I, atât fizic cât și psihic, violențele fiind aproape zilnice și tot mai intense, lovind-o cu pumnii în stomac, cu picioarele, cu parul și cu vătraiul, în urma acestor lovituri victima suferind inclusiv fracturi costale sau de brațe, care au impus mai multe internări în spital.

Bătăile sistematice și violente la care a fost supusă victima P.I. de către concubinul ei în ultimele luni de viață din primăvara – vara anului 2017, corelate cu celelalte presiuni psihice la care a fost supusă de inculpat (control strict din partea inculpatului, în ceea ce privește persoanele cu care discută, modul cum cheltuie banii etc., ajungându-se până la interzicerea de a mai merge la serviciu; amenințări că o va căuta, dacă va pleca de la el, că o va omorî ori îi va lua copiii, toate acestea pe fondul vulnerabilității emoționale a victimei care nu avea rude în jud. Bihor, la care să se mute sau care să o ajute, și care mai fusese nevoită să își lase primii doi copii în grija tatălui lor), au determinat-o pe victima P.I. să nu mai găsească o altă modalitate de a scăpa din această teroare fizică și psihică decât prin sinucidere în data de 24 iulie 2017.

(…)

Procedând la analizarea probatoriului administrat se constată că atât în faza de urmărire penală cât și în fața instanței de judecată inculpatul a declarat că nu se face vinovat de comiterea niciuneia din faptele reținute în sarcina sa.

Deși inculpatul a încercat să acrediteze ideea că victima s-a sinucis întrucât nu mai putea să reziste fără bărbatul cu care-l înșela, că nu a bătut-o niciodată și că cei trei copii ai său au fost foarte bine îngrijiți de el, neaplicându-le niciodată nici măcar o palmă, probele administrate în cauză, inclusiv declarațiile martorilor oculari demonstrează cu prisosință aspecte contrare celor susținute de inculpat.

Astfel, în urma cercetărilor efectuate în cauză, a rezultat că de la sfârșitul anului 2016 – începutul anului 2017, inculpatul B.B.C, manifestând o gelozie excesivă și nejustificată, a început să fie tot mai agresiv față de concubina sa P.I, atât fizic cât și psihic, controlând practic viața victimei aflată într-o situație evidentă de vulnerabilitate fizică și psihic-emoțională.

Sub pretextul că victima ar avea o relație extraconjugală, în cursul lunii februarie 2017 inculpatul i-a interzis victimei P.I. să mai meargă la fabrica de încălțăminte unde aceasta lucra, în localitatea C.M., pierzându-se astfel un venit stabil al familiei.

Deși inculpatul recunoaște că i-a interzis victimei să mai meargă la serviciu, acesta precizează însă că motivul a fost acela că victima îl „mințea în mod constant și cheltuia sume de bani din salariul ei și veniturile mele în mod nejustificat”.

Fiind ascultat în cauză, inculpatul, atât în faza de urmărire penală, cât și în cursul cercetării judecătorești, nu a recunoscut faptele reținute în sarcina sa.”, se arată în sentință.

Potivit instanței, ”în raport de datele concrete ale cauzei instanța, în alegerea naturii pedepselor, cu evidență, față de gravitatea rezultatului produs, constând în bătăi la care a fost supusă victima și determinarea mamei copiilor săi să-și ia viața, valoare fundamentală ocrotită de lege, dar si punerea în primejdie a dezvoltării fizice și psihice a minorilor, de împrejurările în care au fost comise faptele, va aplica pedeapsa închisorii, în cuantificarea căreia se va orienta către maximul limitelor prevăzute de lege, apreciind că altfel se creează un echilibru între datele ce conturează gradul de pericol social sporit al faptelor și potențialul de reabilitare al inculpatului.”

Astfel, inculpatul, născut la data de 01.12.1976 în mun. Oradea, jud. Bihor, cetățean român, stagiul militar efectuat, studii 11 clase, operator roboți , domiciliul în com. Lăzăreni, jud. Bihor, a fost condamnat la 7 de ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de determinarea sau înlesnirea sinuciderii, 6 de ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie, câte trei pedepse de câte 6 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de rele tratamente aplicate minorului

”În temeiul art. 38 alin. (1) – art. 39 alin. (1) lit. b Cod penal, contopește pedeapsele stabilite în cauză, aplică pedeapsa cea mai grea de 7 ani închisoare, la care se adaugă 1/3 din totalul celorlalte pedepse închisoare, respectiv 8 ani, inculpatul urmând a executa pedeapsa finală de 15 ani închisoare, în regim de detenție.”, se arată în sentință.

Intanța a admi acțiunile civile formulate de părțile civile și a dispus obligarea inculpatului la despăgubiri civile: câte 100.000 euro către 4 părți civile (copiii) cu titlu de daune morale.

Comments

comentarii

CFR Cluj se confruntă cu probleme financiare și încearcă să amâne plata salariilor pentru ultimele două luni.... Citește mai mult
Ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, a declarat că pentru cei care lucrează în instituțiile publice, certificatul verde ar trebui să fie obligatoriu pentru a avea acces în clădire.... Citește mai mult
Cinci persoane au murit într-un accident produs de un microbuz românesc pe autostrada M1 din Ungaria.... Citește mai mult
Pompierii din cadrului Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj sunt adevărați eroi, după ce în ultima săptămână au evitat un adevărat dezastru.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!