fbpx

Baroul București cere CSM să respingă orice încercare de cenzurare a libertății de exprimare a profesiei de avocat

Consiliul Baroului București a emiscomunicat cu privire la cererea celor trei judecători de la ÎCCJ din dosarul ”Ferma Băneasa” de apărare a independenței sistemului judiciar față de pozițiile baroului de după pronunțarea în dosarul în care a fost condamnat avocatul Robert Roșu.

”Consiliul Baroului Bucureşti, întrunit în şedinţa din 12 ianuarie 2021, a primit, cu stupefacție,  informațiile publice despre acuzaţiile care sunt aduse profesiei de avocat, în cuprinsul Cererii adresată Inspecţiei Judiciare de către 3 persoane, membri ai corpului profesional al magistraților, în legatură cu  comunicatele Baroului Bucureşti din 18.12.2020 şi 19.12.2020.

Prin cele doua poziții publice s-a exprimat îngrijorarea, reală, ca activitatea profesională, desfășurată, în limitele legii, de către un avocat, să fie calificată ca activitate infracțională, în contextul în care doi avocați din Baroul București au fost condamnați la închisoare pentru activități care au fost efectuate, așa cum rezultă din informațiile disponibile public, în exercițiul profesiei și în limitele legii.

Acuzațiile care sunt aduse Baroului București, în sesizarea adresată Inspecției Judiciare, privesc faptul că acesta ar fi:

  • exprimat o formă de presiune inacceptabilă la adresa tuturor judecătorilor, atât cei care au pronunţat decizia penală nemotivata încă, cât şi la adresa celor care urmează să judece eventualele căi extraordinare de atac;
  • depăşit limitele libertăţii de exprimare, precum şi limitele în care pot fi formulate critici la adresa hotărârilor judecătoreşti, tinzându-se la perturbarea normalei funcţionări a sistemului judiciar prin manifestările de proteste propuse a se desfăşura;
  • săvârşit un atentat la independenţa justiţiei, cu scopul final de intimidare şi crearea unei stări de temere în rândul magistraţilor de la toate instanţele şi parchetele din România că, în cazul pronunţării unor soluții nefavorabile reprezentanţilor categoriei profesionale a avocaților, vor fi supuşi aceloraşi presiuni.

Cu privire la cele susţinute de cei trei magistrați, în cererea adresată Inspecţiei Judiciare, Consiliul Baroului Bucuresti reafirmă, cu caracter preliminar, principiul că avocații răspund în fața legii, ca orice alt cetățean. În consecință, orice altă poziție, în sensul că avocații ar beneficia de imunități sau condiții speciale de limitare sau înlăturare a răspunderii penale sunt lipsite de temei legal și de natură să afecteze imaginea și prestigiul profesiei de avocat. Prin aceasta, este afectată chiar imaginea justiției, din care profesia de avocat nu poate să lipsească.

Pe de alta parte, Consiliul Baroului București reafirmă că, prin luările sale de pozitie, nu s-a urmărit -și nici nu s-a realizat – o presiune la adresa corpului profesional al magistraţilor prin comunicatele din 18 şi 19 decembrie 2020. Baroul București asigură toți magistrații, și pe aceasta cale, de puternicul sprijin pe care îl acordă independenței justiției și a magistraților, pentru buna înfăptuire a scopului acesteia, aplicarea legii și respectarea drepturilor și libertăților cetățenești.

În calitate de purtător de cuvânt al profesiei de avocat din capitala țării, Consiliul Baroului Bucureşti şi-a exprimat îngrijorarea majoră cu privire la modul în care doi avocați din cadrul Baroului Bucureşti,  achitați, în prima instanță, pentru activități care, în opinia unui judecător, au reprezentat exercitarea normală a activității de avocat, au fost, ulterior, condamnați la pedepse cu închisoarea pentru aceleaşi activități.

Poziția exprimată de Baroul București a fost ulterioară pronunțării hotărârii judecătorești în cauză, astfel încât nu se poate susține, cu temei, că autorii cererii au fost supuși oricăror forme de presiune nepermisă de lege.

Baroul Bucureşti a anunţat că, respectând independenţa justiţiei precum şi obligaţia de rezervă, până la motivarea deciziei penale, exercitându-şi libertatea de exprimare, recunoscută inclusiv de către Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, precum şi de jurisprudenţa în materia drepturilor și libertăților fundamentale, va întreprinde  măsuri (vezi Comunicatul din 19.12.2020) legale şi fireşti, din perspectiva drepturilor conferite de Legea 51/1995, de Constituţia României şi de tratatele internaţionale la care România este parte, în scopul apărării  profesiei de avocat.

Având în vedere rolul esenţial pe care îl are Baroul Bucureşti, în calitate de organism cu rol de apărare a profesiei, în cazul în care constată posibile încălcări ale drepturilor avocaţilor, Consiliul Baroului Bucureşti apreciază că toate pozițiile publice pe care le-a exprimat, în decursul timpului, reprezintă o manifestare legală a dreptului la liberă exprimare, a obligaţiei de apărare a profesiei de avocat și a independenței justiției.

Baroul Bucureşti respinge, în mod ferm, orice conduită prin care profesia de avocat – și oricare dintre  avocaţi – este ameninţată sau i se aduc acuzaţii fără temei legal, care sunt departe de a putea fi catalogate drept apărarea independenței unei alte profesii juridice.

Baroul București solicită Inspecției Judiciare și Consiliului Superior al Magistraturii să respingă orice încercare de cenzurare a libertății de exprimare a profesiei de avocat, întrucât  o masură în acest sens ar reprezenta o vădită violare a dreptului la apărare, exercitat, în cea mai mare măsură, prin intermediul profesiei de avocat.

Baroul București constată ca hotărârea pronunțată în cauză este pusă în executare, iar obligativitatea acesteia nu a fost pusă în discuție de profesia de avocat, însă, în mod evident, pentru realizarea funcției sale legale, își rezervă dreptul de a examina, în consultările din interiorul profesiei, riscurile ca exercitarea, în limitele legii, a profesiei de avocat, să fie calificată, greșit, ca activitate infracțională, prin orice hotărâre judecătorească sau orice alt demers similar, precum și de a o critica, în formele prevăzute de lege.

Baroul București amintește pe această cale că nu a fost singurul barou din țară care a reacționat in legatura cu situatia evocate mai sus. Toate Barourile membre ale U.N.B.R. au avut o poziție fermă și neechivocă, manifestată prin proteste și acțiuni pentru apărarea profesiei de avocat.”, se arată în comunicatul semnat de decanul Ion Dragne.

Comments

comentarii

Roxen va interpreta piesa „Amnesia” la Eurovision. Roxen spune că această piesă este una extrem de personală, dar se bucură că juriul a ales această piesă, pentru că are energia necesară.... Citește mai mult
Horoscop 5 martie 2021. Află ce zodie poate primi noi oferte de colaborare și cine trebuie să aibă mai multă grijă de sănătate.... Citește mai mult
Emil Boc este dezamăgit deoarece noul prefect de Cluj face parte din UDMR și nu PNL. Primarul este interesat ca noul prefect să respecte toate simbolurile naționale și spune că nu va accepta nici „cel mai mic derapaj”.... Citește mai mult

Lasă un răspuns