fbpx

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la numărul real al alegătorilor

Neconcordanțele statistice cu privire la numărul real al cetățenilor cu drept de vot a determinat Avocatul Poporului să adreseze, ministrului afacerilor interne, o cerere prin care solicită informații cu privire la cinci aspecte importante:

  1. Care este populația României, cu o evidență pe grupe de vârstă;
  2. Care este numărul total al cetățenilor cu drept de vot;
  3. Care este modul de constituire a listelor de alegători;
  4. Cum sunt înregistrate modificările ce apar în mod constant în dinamica populației (împlinirea vârstei de 18 ani, interzicerea dreptului de a alege, punerea sub interdictțe, deces, etc.) și cât de prompt se operează aceste modificări;
  5. Dacă se efectuează o măsurare a populației rezidente, astfel încât să rezulte informații referitoare la numărul total al persoanelor care sunt locuitori ,, în fapt” ai României, ținând cont de evoluția naturală și migrația populației.

În adresa formulată către ministru, Avocatul Poporului menționează următoarele: ,,conform rezultatelor definitive ale Recensamantului populatiei și locuințelor 2011, afișate pe site-ul Institutului National de Statistică, la 20 octombrie 2011 populația stabilă a României era de 20.121. 641 persoane.

Din datele Institutului Național de Statistică, rezultă că populația după domiciliu, la 1 ianuarie 2020, a ajuns la 22.175.000 persoane.

Totodată, potrivit informațiilor postate pe site-ul Autorității Electorale Permanente, referitoare la numaăul total de alegători înregistrati pentru alegerile locale desfășurate la data de 27 septembrie 2020, numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 25 august 2020 este de 19.004.986, cu 21.401 mai mulți față de ultima informare publică realizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pe această temă, potrivit căreia, la data de 31 iulie 2020 figurau în Registrul electoral 18.983.585 de alegători români.

Diferențele apar ca urmare a operațiunilor curente efectuate de primari în Registrul electoral aferent unităților administrativ-teritoriale conduse de aceștia, a importurilor de date de la Direcfța Generală de Pașapoarte (DGP) și de la Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD), precum și a adaugării alegătorilor români care împlinesc vârsta de 18 ani până la data 27.09.2020.

Iar, potrivit informațiilor publice postate pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății, cu privire la evoluția epidemiei de Covid-19 în România, populația țării noastre este de 19. 778.000 locuitori.

Față de aceste date oficiale, comunicate de mai multe instituții ale statului, constatăm că cifrele corespunzaătoare populației Romaniei sunt diferite, neexistând identitate nici măcar între cele înregistrate la Organizația Mondială a Sănătății și cele prezentate de Institutul Național de Statistică, în conditțile în care acestea ar trebui să reflecte, cât mai exact, populația efectivă a țării”.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina