fbpx
Rodica Constantinovici (sursa foto avocatura.com)

Avocata Rodica Constantinovici a scris o carte despre experiența de a fi arestată pe nedrept

Avocata Rodica Constantinovici, care a câștigat despăgubiri pentru privarea nelegală de libertate, a scris cartea „Aici nu suntem la Onălești”, în care descrie experiența avută în dosarul întocmit de DNA.

EVZ.ro a redat pasahe din carte:

Ridicarea de acasă

“-Alo?

-Doamna C, sunt ofițerul X de la DNA, ne deschideți și nouă?

-Desigur!… răspund că prin vis, trezită din somn de apelul ciudat…

E în jur de 6 dimineață, a plouat toată noaptea și plouă cu spume încă. Sunt amețită și simt un tremur în tot corpul. Îmi trag ceva pe mine în grabă și mă pregătesc să cobor. Mobilul sună din nou:

-Alo? Vin imediat, mă îmbrac…

Deschid ușa și, spre surprinderea mea, două persoane, un bărbat și o femeie, tineri amândoi, îmbrăcăți în uniforma, stau chiar în față ușii. În timp ce mă străduiesc să mă dezmeticesc, mă întreb cine le-o fi deschis poartă. Știam că nu merge interfonul.

Îi invit în casă. Îmi spun că au un mandat de aducere pe numele meu. Percep din nou un tremur care-mi străbate tot corpul. Că un semnal neplăcut de alarmă. Realizez că e doar mintea, care produce scenarii. Emoțiile apar înainte de a percepe gândurile care le preced.

Arunc o privire în mandatul de aducere, văd doar numele, nimic altceva. Semnez în grabă. Cer permisiunea să mă schimb. Tânăra dorește să mă însoțească…în dormitor. Sunt arestată deja? Nu mă simt confortabil, dar accept, gândindu-mă că așa or fi procedurile. Mi se pare straniu și extrem de intruziv. Mă urmărește pe holul lung al casei. Las ușa întredeschisă…se oprește și se uită la zeitățile mele indiene aflate într-o nișă din peretele de pe hol. Aruncă repede ceva pe mine, jeanși, un pulover negru, un șal. Cobor și îmi pun cizmele și un pardesiu de lână. E cald încă, chiar dacă e sfârșit de noiembrie și plouă dezlănțuit.

Întru într-un autoturism parcat în față porții. Stau pe bancheta din spate împreună cu tânăra. E drăguță, brunetă, subțire. Îi sună telefonul.

-La muncă, zice…

Ce muncă? Gândesc. Să duci oamenii cu noaptea în cap la DNA… Oricum, ea era în avantaj, fiind doar în timpul job-ului… eu eram cea ‘dusă’ cu mandat”.

Reținerea

„Suntem invitate, la un moment dat, din nou, în biroul procuroarei de caz. Mă ia tare de la primii pași în încăpere, spunându-mi că ‘deja s-a enervat, fiindcă nimeni nu recunoaște nimic…’. Mă anunță, oarecum iritată, că mi-a schimbat calitatea din suspect în inculpat și că, ‘dacă vreau să dau vreo declarație, sunt liberă să fac acest lucru, dar pot să mă și abțîn’. Întreb perplexă dacă mă va areesta și-mi confirmă dând din cap. De ce? îndrăznesc să întreb.

(…)

În fine, și eu, și avocata mea am realizat că lucrurile erau pecetluite și că voi fi reținută. Cred că era aproape 6 după-amiază, dar în Ordonanță de reținere era menționată ora 3.30 și îmi amintesc acest lucru, fiindcă 24 de ore au expirat pe 27 noiembrie 2015, la acea ora. Cu alte cuvinte, Ordonanță era emisă înainte de a fi înștiințată că mi-au schimbat calitatea în inculpat.

Mi-am luat rămas bun de la doamna procuror și i-am urat seară plăcută. În timp ce mă îndreptăm spre ieșire, am auzit-o spunând:

-…mă simt cumva, parcă pentru prima oară… Este posibil că, fracțiuni de secundă, să fi perceput suferință pe care mi-o provoca și pe care, de fapt, și-o provoca sie însăși într-un univers nevăzut, unde suntem cu toții interconectați într-o țesătură implacabilă.

Am ieșit pe hol și am fost luată în primire imediat de câțiva ofițeri care trebuiau să mă ducă la arest. Nu știam exact unde era situat așa-numitul Arest Central, singurul centru pentru detenție preventivă pentru femei din București, dar aveam să aflu repede că se află undeva aproape de Dealul Mitropoliei. Cu alte cuvinte, nu foarte departe de casă mea.

Comments

comentarii

În 2021, echinocţiul de toamnă are loc astăzi, 22 septembrie, la ora 22:21 şi reprezintă momentul în care Soarele, în mişcarea sa aparentă anuală, trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc.... Citește mai mult
Antrenorul formaţiei Universitatea Craiova, Laurenţiu Reghecampf, a declarat, miercuri, 22 septembrie, într-o conferinţă de presă, că speră ca jucătorii săi să aibă o altă atitudine în meciul din şaisprezecimile de finală ale Cupei României la fotbal, cu CFR Cluj.... Citește mai mult
O echipă de control a Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Cluj a verificat depozitele carmangeriei Moldovan, după ce în spațiul public au apărut reclamații la adresa produselor comercializate.... Citește mai mult
Toamna și-a intrat pe deplin în drepturi, iar asta înseamnă că începem să scoatem din dulap hainele mai călduțe și accesoriile potrivite.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!