fbpx

Av. Oana Murariu, candidat USR-PLUS la Camera Deputaților: ”Îmi asum pe deplin să îi reprezint pe cei aproximativ 700.000 de clujeni în Parlamentul României” (P.E.)

Clujust a stat de vorbă cu avocata Oana Murariu, un om nou în politică și care candidează pentru prima dată la o funcție publică. Este prima pe lista pentru Camera Deputaților din partea Alianței USR PLUS.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră faptul că sunteți prima pe lista pentru Camera Deputaților?

Faptul că ocup prima poziție pe lista pentru Camera Deputaților din partea Alianței USR PLUS mă responsabilizează pentru că șansele ca din ianuarie 2020 să îmi exercit activitatea în Parlamentul României sunt foarte mari. Eu întotdeauna am tratat cu seriozitate activitatea pe care am desfășurat-o, însă această funcție publică – de parlamentar – presupune că voi reprezenta vocea cetățenilor din județul Cluj în Parlamentul României. Activitatea mea nu va mai presupune să reprezint una sau mai multe persoane atunci când discutăm de o anumită activitate concretă, așa cum am procedat până în prezent în exercitarea profesiei de avocat, ci fiecare pas pe care îl voi face va fi în calitate de reprezentant al aproximativ 700.000 de oameni. Unii te admiră, alții te respectă, alții sunt ireverențioși fără să te cunoască, însă munca mea va fi pusă în slujba tuturor cetățenilor județului Cluj și voi face tot ce-mi va sta în putere să arăt că politica se poate face și altfel – cu respect pentru oameni.

Vă rugăm să prezentați pe scurt activitatea în avocatură și în partid.

Mi-am dorit încă din liceu să devin avocat, deși nu aveam nicio cunoștință în domeniu pentru a afla exact cum e avocatura în România, însă îmi plăcea ceea ce reprezintă avocatul: un apărător al drepturilor oamenilor, cineva pe care te poți baza să se lupte pentru tine. De aceea am și urmat cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. Am fost unul dintre puținii studenți care știau chiar din anul 1 ce vor să facă după ce finalizează studiile. Am promovat examenul de intrare în Baroul Cluj imediat după terminarea facultății și mi-am găsit relativ ușor maestru deoarece am fost student eminent și doream să muncesc cât mai mult, să lucrez la cât mai multe dosare și să învăț. Îi mulțumesc maestrului meu pentru că a știut din prima zi a stagiaturii mele că eu doresc să îmi deschid propriul cabinet de avocat odată ce voi deveni avocat definitiv și întotdeauna m-a sprijinit și încurajat în acest sens. Din ianuarie 2014 mi-am deschis propriul cabinet de avocat, activând în domeniul dreptului civil lato sensu și începând să mă specializez, treptat, în dreptul sănătății. Am crescut profesional treptat și în primul moment în care am avut acest drept, respectiv în ianuarie 2020, am luat sub aripa mea primul avocat stagiar.

M-am înscris în partidul PLUS încă de la înființarea sa, fiind inspirată de doza de normalitate pe care consider că a adus-o guvernul tehnocrat în 2016. Anterior am activat în cadrul Platformei România 100 fondată de Dacian Cioloș, un ONG precursor al acestui partid politic. Sunt președintele Comisiei Județene de Integritate și Arbitraj Cluj din cadrul Filialei Județene PLUS și m-am implicat foarte mult mai ales în campaniile electorale, unde era nevoie de componenta juridică în mod accentuat. Suntem la a 4-a campanie electorală în cadrul Alianței USR PLUS și dacă la începutul anului 2019 nu știam absolut nimic despre legislația electorală, la sfârșitul anului 2020 am ajuns să stăpânesc bine acest domeniu, fiind una dintre persoanele care coordonează partea juridică a campaniilor electorale în județul Cluj în cadrul Alianței, sute de persoane și de nevoi, toate cu nevoia unui răspuns imediat și care să și producă efecte. Este pentru prima dată când candidez pentru o funcție publică. Sunt un om nou în politică, însă clujenii au dat multiple semnale că s-au săturat de actuala clasă politică și simt nevoia ca tineri profesioniști să se implice în politică. Iată-mă aici!

Care sunt prioritățile in viitorul mandat de parlamentar? Vă gândiți deja la proiecte de legi?

În primul rând munca în comisii trebuie să fie luată în serios. În calitate de avocat am avut ocazia să particip la discuții în comisii și în Camera Deputaților, dar și în Senat și am fost foarte neplăcut surprinsă să observ cât de puțini parlamentari chiar citiseră proiectele de pe ordinea de zi! Votarea aceasta în necunoștință de cauză, doza aceasta extrem de redusă de implicare este cea care ne-a adus unde suntem acum. De aceea intenționez să citesc fiecare rând din proiectele de lege de pe ordinea de zi din comisie, să port discuții cu specialiști și cu societatea civilă în teritoriu, pe baza acestor proiecte de lege, să identificăm astfel cele mai bune amendamente și să îmi țin colegii de comisie ocupați să asculte cel puțin punctul de vedere al Clujului înainte de vot. De fiecare dată. De asemenea, voi fi un parlamentar activ în plen, pledând de la tribuna Camerei Deputaților pentru a susține proiecte de lege benefice, respectiv a contracara proiectele de legi ce ascund alte interese decât cel al societății.

Desigur, am propuneri concrete de proiecte de lege – atât în domeniul justiției, cât și în domeniul medical și, bineînțeles, susțin ferm proiectele Alianței USR PLUS privind desființarea secției speciale de anchetare a magistraților, desființarea pensiilor speciale, depolitizarea Curții Constituționale, întărirea DNA prin punerea la dispoziție a resurselor umane și materiale necesare efectuării anchetelor, proiectul ,,fără penali în funcții publice” etc.

Primul proiect de lege la care voi lucra personal, aflat în programul politic al candidatului Oana Murariu, vizează organizarea și desfășurarea concursurilor pentru ocuparea posturilor în spitalele publice de către personalul medical, astfel încât să maximizăm corectitudinea desfășurării acestor concursuri și închiderea ,,portițelor” permise indirect de actuala reglementare. Primul proiect de lege în domeniul justiției ar fi obligativitatea fixării cauzelor pe ore în cadrul ședinței de judecată, însă, așa cum menționam anterior, este necesară o discuție prealabilă cu toți actorii implicați în domeniu pentru a decela care este voința reală a celor pe care îi reprezint, cu toate avantajele și dezavantajele unui asemenea proiect de lege și consecințele sale pe termen scurt, mediu și lung.

Ar fi bine ca în Parlament (locul unde se fac legile) să intre cât mai mulți juriști?

Da, eu sunt de părere că ar trebui ca un număr mai ridicat de parlamentari să fie de juriști de profesie și să fi activat efectiv în domeniul juridic deoarece juriștii sunt specialiștii legilor, iar în Parlament se edictează legi. De multe ori am întâlnit în practică probleme care nu țin de fondul aspectelor care trebuiau sa fie legiferate, ci de calitatea slabă a muncii depuse de legiuitor în a identifica o formulare care să exprime fără dubiu voința sa și care să fie în acord cu întreg sistemul de drept. Desigur, este esențial ca experiența noastră să fie îmbinată cu cea a specialiștilor din alte domenii deoarece se reglementează întreaga paletă de nevoi ale societății.

Vreți să ajutați profesia de avocat? Căci sunt mulți avocați în Parlament care nu au făcut nimic pentru profesie.

Vreau să ajut și meseria de avocat în cadrul dezideratului mai larg al eficientizării sistemului de justiție. Un exemplu indirect ar fi obligativitatea fixării cauzelor de pe lista ședinței de judecată pe ore. Și în prezent există această posibilitate și a fost soluția adoptată în pandemie, însă nu există o obligativitate în acest sens. Și meseria de avocat trebuie să se adapteze la digitalizarea sistemului judiciar și sunt semnale puternice din partea colegilor mei în acest sens. Un proiect pe care obligatoriu îl voi susține în Parlamentul României este cel privind practicarea avocaturii pro bono, inițiat chiar la noi, în Cluj-Napoca.

Din activitatea dumneavoastră știți că o problema este că legile se schimbă prea des. Care ar fi soluția pentru o stabilitate legislativă?

Legile se schimbă des pentru că parlamentarii nu analizează atent (din păcate unii deloc) proiectul de lege aflat pe ordinea de zi în comisii și, mai mult decât atât, nu se consultă cu specialiști în funcție de domeniul vizat de proiectul de lege în discuție pentru a avea o proiecție pe termen scurt și lung a efectelor respectivelor reglementări. De multe ori pur și simplu adoptă forma proiectului de lege propusă de Guvern. Soluția întotdeauna ține de factorul uman. Este important să alegem, prin vot, să fim reprezentați în forul legislativ de profesioniști, oameni competenți și interesați, dispuși să muncească în mod real și cu seriozitate.

Cum veți ajuta Clujul din Parlament?

Voi ajuta clujenii din Parlament începând prin a-mi desfășura cu seriozitate și fermitate activitatea atât în clădirea Parlamentului, cât și în teritoriu, unde intenționez să fiu extrem de prezentă. Ne lipsește contactul real cu parlamentarii care sunt, în fond, reprezentanții noștri în forul legislativ. De asemenea, proiectele de lege pe care le propun și pe care le voi susține au impact  pozitiv asupra tuturor cetățenilor (de exemplu organizarea și desfășurarea cât mai corectă a concursurilor pentru ocuparea posturilor la stat), respectiv business-urilor (eficientizarea sistemului judiciar presupune o rezolvare mai rapidă a situațiilor care ne țin în impas). Nu în ultimul rând, voi încerca să direcționez finanțare pentru marile proiecte ale județului, în special în zona de infrastructură rutieră.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina