fbpx

Av. Ciprian Păun: ”Legile sunt scrise pentru rațiune, dar interpretarea lor trebuie făcută cu sufletul”

Avocatul Ciprian Păun a povestit cu nostalgie despre masterul urmat în Germania în urmă cu 20 de ani, despre profesorii cu suflet, mai personalități ai dreptului, pe care de la care a învățat.

”Acum 20 de ani plecam spre Germania pentru a urma cursurile masterale ale Facultății de Drept a Universității Vestfalice din Muenster. Am avut șansa unei finanțări din partea statului german prin proiectul DAAD, am lucrat in perioada școlii, am plătit taxe și impozite și am gustat din viața academică a Germaniei. Le mulțumesc tuturor dascălilor români sau germani care au fost alături de mine în toți acești ani! Am absolvit cursurile cu calificative suma cum laude ( excelent) și magna cum laude ( foarte bine) . La fel ca mine sunt mii de studenți și absolvenți români. Fiecare are un carnet de student și diplome acasa . Daca ai absolvit o facultate , un masterat sau un doctorat, ți se eliberează o diplomă. Pentru mine epoca germană a fost o provocare. Am întâlnit dascăli extraordinari cum ar fi profesorul Bodo Pieroth, Dieter Birk, Reiner Schulze, Wolfgang Timm, Stefan Kadelbach sau coordonatorul meu profesorul Jarass.

A fost o perioadă extraordonară în care am înțeles că dreptul este mai mult decât o lume a legilor, e un univers al vieții. Legile sunt scrise pentru rațiune, dar interpretarea lor trebuie făcută cu sufletul. Lumea dreptului civil povestită de profesorul Christian von Bar este lumea rationalității subiective și a patrimoniilor obiective. Când mi-a citat profesorul von Bar în tratatul de dreptul comparat al obligațiilor articolul “Der “fehlende Rechtsgrund” im rumänischen Bereicherungsrecht”, publicat în WGO : Monatshefte für osteuropäisches Recht, am crezut că pot să zbor! Nimic nu putea fi mai frumos!

Astăzi știu că toate articolele, diplomele, cărțile și banii din lume nu înseamnă nimic, dacă nu le folosești pentru a genera bunătate , fericire si iubire !

În viață contează drumul , nu bornele de lângă el și cel mai important contează să poți ține capul sus și să zâmbești tot timpul alături de prieteni și de familie .

Contemporaneitatea ne obligă să fim actori triști într-o piesă clasică, după care ne transformă în pensionari blazați ai fericirii!

Pentru mine experiența germană a fost un mic bulevard al descoperirii mele! Mă uit în trecut cu nostalgie și recunoștință. Dincolo de știință, am descoperit caractere și personalităti care mi-au modelat viața! Vă doresc tuturor celor tineri să aveți norocul meu și să descoperiți suflete și nu monumente pietrificate!”, a postat Ciprian Păun.

Comments

comentarii

În 2021, echinocţiul de toamnă are loc astăzi, 22 septembrie, la ora 22:21 şi reprezintă momentul în care Soarele, în mişcarea sa aparentă anuală, trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc.... Citește mai mult
Antrenorul formaţiei Universitatea Craiova, Laurenţiu Reghecampf, a declarat, miercuri, 22 septembrie, într-o conferinţă de presă, că speră ca jucătorii săi să aibă o altă atitudine în meciul din şaisprezecimile de finală ale Cupei României la fotbal, cu CFR Cluj.... Citește mai mult
O echipă de control a Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Cluj a verificat depozitele carmangeriei Moldovan, după ce în spațiul public au apărut reclamații la adresa produselor comercializate.... Citește mai mult
Toamna și-a intrat pe deplin în drepturi, iar asta înseamnă că începem să scoatem din dulap hainele mai călduțe și accesoriile potrivite.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!