Acasă » SISTEMUL JUDICIAR » Augustin Lazăr, sfat pentru magistrații care știu că au colegi cu probleme: ”nu trebuie să acceptăm lângă noi conduite care să reprezinte un fel de bombă sub scaunele noastre”

Augustin Lazăr, sfat pentru magistrații care știu că au colegi cu probleme: ”nu trebuie să acceptăm lângă noi conduite care să reprezinte un fel de bombă sub scaunele noastre”

În discursul procurorului general Augustin Lazăr, susținut cu ocazia bilanțului Inspecției Judiciar, aceasta a vorbit despre autoreglare în sistemul judiciar și i-a sfătuit pe magistrați să nu accepte conduite nepotrivite ale unor colegi de-ai lor, pe care i-a comparat cu bombe cu ceas.

Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Augustin Lazăr, a vorbit cu prilejul prezentării Raportului de activitate al Inspecţiei Judiciare pe anul 2017. Mai jos aveți un fragment din discursul său:

”În schema de funcțiune, dacă ne uităm la volumul activităţii Inspecţiei Judiciare în anul 2017 putem vedea o seamă de cifre statistice pe care eu nu vreau să le mai repet, dar îmi atrag atenţia câteva aspecte pe care aș dori să le subliniez aici: mai întâi 33 de controale dintre care 16 controale manageriale şi 15 privind parchetele.

Va să zică Ministerul Public este în foarte bună măsură beneficiarul acestor controale care au făcut radiografia unor unități importante ale Ministerului Public şi ne au pus-o pe masă. Desigur că la constatările care s-au făcut au mai fost şi discuții. Dar de aceea este CSM, ca în înțelepciunea sa, să examineze toate aspectele, să le verifice şi să găsească echilibru şi calea de urmat iar noi avem foarte mare încredere.

Ce ne atrage atenţia reprezintă numărul acesta mare de sesizări, 6365 de sesizări înregistrate dintre care 4947 soluționate. Ei bine, chiar dacă doar în 23% dintre sesizări s-au efectuat cercetări disciplinare, noi vedem aici cred 2 lucruri: mai întâi dorința, nevoia multor justițiabili fiindcă ei sunt majoritari aici de a se exprima şi de a-şi exprima nemulțumire cu privire la actele efectuate pe parcursul procedurilor lor judiciare ..iar apoi vedem şi o nevoie de autoreglare foarte importantă pe care noi trebuie să o realizăm în interiorul instituţiilor justiţiei.

Ea a fost deja invocată şi este foarte clar, cuvintele cheie ar fi cooperare pentru autoreglare. Fără aceasta nu putem, fiindcă efectul opus ar fi vulnerabilizare. Iată că şi rimează. Ar fi şi ușor de ținut minte în contextul în care presa, media, ne scoate la suprafață o mulțime de aspecte care sunt de verificat şi din păcate multe dintre ele sunt….au un miez în conduita colegilor noștri.

Uitându-ne la acțiunile disciplinare soluționate de CSM în cursul anului trecut şi uitându-ne mai ales la ceea ce ne interesează pe noi Ministerul Public, observăm că 5 procurori au fost sancţionaţi disciplinar, dar din bilanțul CSM am văzut că de fapt sunt 10 sancțiuni aplicate, 5 nu sunt definitive dar 5 iată sunt definitive, o excludere din magistratură, un avertisment şi celelalte reduceri de indemnizație.

În acest context complicat observăm că rolul Inspecţiei Judiciare este foarte important, nu numai neapărat în a identifica o abatere disciplinară pe care cineva a comis-o, ci de a sesiza Secţia de profil a CSM şi chiar dacă se sesizează trebuie să vedem partea pozitivă a lucrurilor, partea preventivă, că acea persoană pe viitor va fi avertizată să nu facă lucruri mai grave.

Dar, s-a făcut deja trimitere la bombele mediatice, aşa zisele bombe mediatice, aspecte care sunt lansate în public, iar misiunea Inspecţiei Judiciare este foarte importantă de a le prelua, de le privi ca atare bombă.

Fac pe artificierul, le studiază, le examinează şi văd dacă în interiorul lor este o problemă juridică sau nu. De regulă apare câte o problemă juridică.

…abateri disciplinare, sesizăm IJ imediat şi fără nicio ezitare pentru a se face verificări şi pentru a-i salva pe colegii noștri de probleme mai grave viitor. Că un avertisment după cum s-a dat anul trecut am văzut că din cele 10 sancțiuni aplicate, unele chiar nedefinitive, 4-5 au fost avertismente. Eu zic că nu e grav, dar este un puternic semnal de alarmă tras colegilor noștri care cred că se poate face altceva decât a lucra în legalitate.

Această scanare importantă a Ministerului Public va lua sfârșit cam la sfârşitul lunii martie …aşa…la începutul lui aprilie vom prelucra rezultatele şi le vom face publice. Nu trebuie să ne vulnerabilizăm şi nu trebuie să acceptăm lângă noi conduite care să reprezinte un fel de bombă sub scaunele noastre de procurori, de judecători… de-aia cu ceas.

Știm că cineva are o anumită conduită care, dacă nu azi, mâine si dacă nu poimâine, ceva se va întâmpla. Va fi un justițiabil care nu va fi încântat să fie cercetat de un procuror care face ceva ilegal şi-l dă imediat….iar acum cu noile tehnologii află Europa întreagă într-o seară. Spam…şi peste tot apare că un procuror a consumat…. a condus cu alcool, spre exemplu. Așa ceva nu trebuie să lăsăm. Trebuie să găsim soluţii manageriale. În sală sunt mulți procurori generali de Curţi de Apel şi președinți de Curţi de Apel care sunt sigur că au creativitate, au inteligenta profesională de a găsi soluţii pentru a evita lucruri de acest gen.

Doresc să vă mai spun că un proiect foarte important al Ministerului Public este cel care priveşte respectarea drepturilor fundamentale. Suntem în Europa mileniului 3. Dacă într-adevăr ar fi adevărat conţinutul ideatic al înregistrării de la o anume unitate DNA, nu știm încă până nu vom vedea dacă este originală înregistrarea. Dacă va fi adevărat, pot să spun că asemenea manieră primitivă de audiere şi de discuție cu justițiabilul nu mi-a fost dat să aud în cariera profesională.

Dar nu știm şi noi nu discutăm că sunt niște proceduri în curs şi nu vrem să anticipăm nimic. Doar doresc să vă asigur că prin investițiile pe care le facem în Ministerul Public inclusiv vom avea un avea un soft care va transforma în scris ceea ce relatează declarația martorului, suspectului, inculpatului, va fi transformată în scris şi grefierul va pune doar punctele, din câte înțeleg. Nu se va modifica nimic din ce… Așa putem noi să ne gândim să trebuie să funcționeze o justiție a mileniului 3 şi fără expresii de cartier care să împăneze o astfel de audiere.

Acest proiect privind respectarea drepturilor fundamentale se întemeiază pe analiza tuturor condamnărilor CEDO ale României care se referă la faza de urmărire penală şi vom avea 4 sau 5 reuniuni la nivel național apoi ultima va fi în Bucureşti, în care colegii noștri care se ocupă de domenii vor putea audia experții, agenții guvernamentali, experți de la institutul crimelor comunismului, de la Institutul Holocaustului şi vor putea să se pună la curent cu problematica cea mai sensibilă să nu mai repetăm aceste încălcări penibile care sunt vizate ca sancțiuni CEDO.

Mai avem apoi un proiect comun cu CSM, cu Ministerul Justiției, cu Ministerul Educaţiei privind participarea la educarea tinerilor. Este absolut impresionant să citim statisticile Ministerului Public. Avem 4000 de minori inculpaţi pentru diverse fapte din cei 60.000 de anul trecut.”, a spus Augustin Lazăr.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina