Acasă » STUDENT LA DREPT » Auditor de justiție către studenți: ”Citiți literatură, mergeți la un teatru (…) nu citiți doar tratate”. Măruntaiele interviului de la INM
Radu Togan (sursa foto captura transmisiunea Universul Juridic)

Auditor de justiție către studenți: ”Citiți literatură, mergeți la un teatru (…) nu citiți doar tratate”. Măruntaiele interviului de la INM

Radu Togan, auditor de justiţie în anul II la Institutul Naţional al Magistraturii, i-a îndemnat pe studenții de la drept să citească literatură, să ia contact cu diverse forme de artă și să nu se rezume la a citi tratate de drept. Acesta a ținut un discurs la conferința ”Admiterea la INM”, organizată de Asociația Studenților în Drept din cadrul Universității București.

Auditorul de justiție a intrat în măruntaiele interviului de la concursul de admitere la INM și a vorbit despre cele trei părți din care se compune această probă. Radu Togan a dat de înțeles că acele cursuri private de pregătire, organizate de unele firme, nu ajută cu nimic, ba mai mult încurcă, pentru că membrii comisiei de la interviu vor să vadă cum este candidatul în realitate.

”Există și anumite pregătiri, medidații, nu știu cum să le spun, organizate de anumite persoane. Eu vă spun sincer că nu am făcut pregătire nici pentru a doua probă, nici pentru proba interviului. Rămâne strict la latitudinea voastră dacă alegeți să mergeți la astfel de cursuri, însă cel puțin în privința interviului, comisia vrea să vadă în față o persoană care are capacitatea de a se prezenta pe sine în fața juriului. Așa cum proba juridică trebuie abordată printr-un studiu pe o perioadă îndelungată, fiind foarte greu să fie asimilate niște informații pe final, aș spune că același argument este valabil și pentru interviu.

Dacă pe finalul perioadei de pregătire, când vedem că se apropie acel interviu, începem să citim Kant și Hegel, crezând că o să facem impresie la interviu dacă dăm un citat de acolo, vă spun sincer că nu este cea mai bună metodă. Încercați, pe lângă studiul juridic pe care îl faceți în anii de facultate, încercați să citiți literatură, să citiți poezie, să încercați să luați contact cu diverse forme de artă, mergeți la un teatru! Aveți ce învăța din toate acestea. Și vă ajută la formarea unui bagaj de cunoștințe.

În legătură cu interviul, prima parte presupune o fișă pe care dvs o veți pregăti de acasă. Este important să prefigurați un pic unde vor putea ajunge întrebările, pornind de la ceea ce ați trecut pe fișă. E adevărat că nu trebuie să aveți un set standard de răspunsuri și indiferent ce o să fiți întrebați, dvs turuiți același răspuns. Nici pe departe. Însă aveți în vedere că prin acea fișă de prezentare, trebuie să vă puneți pe voi în valoare. Și dacă la partea aceea de model profesional, uman, cultural, treceți doar niște nume care vi se par că v-ar pune într-o lumină favorabilă, dar fără să aveți informații aprofundate despre acele persoane, puteți să ajungeți într-un impas pe care dvs l-ați creat, trecând pe fișa de prezentare un anumit nume despre care nu aveați cunoștințe. Fiecare dintre noi are hobby-uri, are domenii de interes și încercați prin lucrurile pe care le scrieți pe acea fișă să vă puneți în valoare așa cum sunteți, fără a încerca să vă creați o imagine falsă. Pentru că membrii din comisie au experiență și își dau seama de aceste lucruri. ”, a spus Radu Togan.

Partea a doua a interviului pornește de la un citat.

Auditorul de justiție a continuat despre celelalte două părți de la interviul pentru INM: ”Dacă dvs aveți în spate un set de lecturi specifice profesiei de jurist, o să vă ajute foarte mult să dați un răspuns la acel citat. Eu de exemplu am avut următorul citat: Dreptatea este atitudinea omului de a se ridica deasupra propriilor prejudecăți. Și nu vreau să vă dau un eventual răspuns, ci doar să înțelegeți cum ar putea să sune o astfel de întrebare. Citiți multe cărți, citiți evident ce vă place vouă, nu încercați să aprofundați acele lucrări cu care nu rezonați. Însă este absolut necesar să vă formați acest bagaj de cunoștințe, trecând peste latura strict doctrinară a dreptului, deci nu citiți doar tratate! Găsiți-vă timpul pentru a aprofunda și alt tip de lecturi.

În ceea ce privește a treia parte din cadrul acestui interviu, este vorba de speța de etică. Aș vrea să punctez doar două aspecte care se au în vedere la acordarea punctajului. Chiar dacă speța ca primă impresie pare destul de simplă, iar candidatul va da un răspuns pe care îl consideră corect, aveți în vedere că unul dintre criteriile care se punctează este posibilitatea candidatului de a analiza opțiunile într-o situație dificilă, problematică. Altfel spus, chiar dacă dvs ați dat un răspuns corect, este posibil ca din întrebările date de comisie, să se încerce să fiți deraiați de la acel răspuns. Se încearcă influențarea voastră într-un sens sau altul pentru a vedea dacă dvs puteți să vă motivați un răspuns, dacă vi-l asumați și sunteți conștient dacă e corect sau greșit.

De asemenea, se mai analizează în cadrul interviului aptitudinea de a se implica în elaborarea răspunsurilor. Aici ajung din nou la aceste cursuri de pregătire pentru interviu, în cadrul cărora se ”predau” să zic, se propun anumite răspunsuri, pe care unii studenți le iau de bune și se observă acest lucru la interviu, pentru că dispare acea notă personală, acea implicare subiectivă în elaborarea răspunsurilor. ”

A terminat cu un discurs din serialul Deschide ochii cu Victor Rebengiuc, în care personajul principal, un avocat, le vorbește studenților de la drept la început de an: „Observati, fiti treji, atenti la oameni, la cazuri, la conjuncturi, nu credeti in capcane, nu faceti compromisuri, nu fiti superficiali, fiti rigurosi cand e nevoie si subtili cand e cazul. Judecati obiectiv, fiti cinstiti cu voi insiva si cu cei din jurul vostru si, mai ales, nu va vindeti! Tara asta e plina de mercenari, de corupti, de duplicitari, daca exista o speranta cat de cat credibila, numai de la generatia voastra va veni! Deschide ochii!

Comments

comentarii

Lasă un răspuns