”This is ELSA!” (Asta e ELSA!) este evenimentul prin care noua conducere a filialei locale Cluj-Napoca a Asociației europene a studenților la drept (European Law Student Association) le-a prezentat bobocilor ce înseamnă și cu ce se ocupă organizația.
Membrii din conducerea ELSA Cluj-Napoca au fost însoțiți de decanul Facultății de Drept UBB Cluj, Florin Streteanu, prodecanul Diana Botău și tânărul avocat Cristi Ardelean, membru senior Elsa.
Profesorul de drep penal Florin Streteanu a vorbit despre experiența proprie în colaborarea cu ELSA în postura de decan: ”I-am admirat întotdeauna pentru dinamismul de care dau dovadă, pentru proiectele frumoase pe care le-au derulat și nu în ultimul rând pentru capacitatea de a aduna bani, de a strânge sposorizări pentru acțiuni de mare anvergură pe care le-au desfășurat în ultimii ani. Aproape în fiecare an au avut fie concurs de procese simulate internațional, fie conferință internațională, acum doi ani conferința continentală. ”
”Vă felicit că sunteți aici într-un număr atât de mare. Acesta este un semn că sunteți curioși și dornici să vă implicați în tot felul de activități. Asta este o calitate foarte importantă pentru un student la drept. În ceea ce privește experiența mea persoanlă cu ELSA, eu am avut și ca student contact cu ELSA, dar atunci era destul de la început ca organizație sau ca ramusă a asociației în Cluj. În fiecare an se organizau două conferință, mereu pe aceleași teme: bioetică și drepturile animalelor. M-am plictisit destul de repede, însă pot să vă spun că petrecerile pe care le organiza Elsa erau cele mai frumoase la care am fost vreodată. M-am retras repede din organizație văzând că lipsește activitatea economică, iar la petreceri aveam oricum acces.
Am rămas multă vreme cu această prejudecată că ELSA e mai mult o ocazie de a socializa. Abia după ce am început să lucrez în facultate am constatat cu uimire că Elsa este mult mai mult decât atât și că s-a dezvoltat din multe puncte de vedere, inclusiv în ce privește numărul și calitatea activităților academice. Prin urmare, aveți ce învăța participând la evenimentele organizate de Elsa. Am avut această supriză acum doi-trei ani, când Elsa a organizat o fază regională a concursului EMC2. Am aflat atunci că Elsa are o imagine extraordinar de bună la nivel internațional în ce privește organizarea de evenimente. A fost mai mult decât o surpriză, am fost șocată de cum a fost organizat evenimentul respectiv. Am fost la conferințe naționale, internaționale organizate de universități, la diverse alte evenimente, dar niciodată nu am văzut un eveniment organizat atât de bine ca acel concurs de procese simulate. Bineînțeles că am învățat foarte multe din acea experiență. Studenții mi-au spus că au procedură care se gândește la nivel internațional, care se comunică la nivel local. ”, a spus prodecanul Diana Botău
Avocatl Cristi Ardelean i-a îndemnat pe noii studenți să se înscrie în organiație: ”Dacă nu v-ați înscris încă, să vă înscrieți neapărat. Este o ocazie unică să vă faceți mulți prieteni, să colaborați între voi. Elsa pentru mine a fost un moment extraordinar. Țin minte că atunci Elsa înflorea. Țin minte cât alegam pentru primul Step la nivel național în România, cum ne-a ieșit abia spre final, dar nu la Cluj. Era un moment de efervescență, simțeai că trece dincolos de nivelul unei simple organizații, că este mai mult decât o frăție în sistem american, chiar este un grup de prieteni care au proiecte destul de concrete.”
Studenta Gabriela Musteață, membră ELSA Cluj-Napoca și vicepreședinte la nivel național, a povestit cât de mult a ajutat-o faptul că face parte din asociație: ”Dacă ar fi să mă apuc să vă povestesc ce a însemnat și înseamnă Elsa pentru mine și cât m-a ajutat, cred că nu am mai pleca astăzi de aici. O să mă rezum la tot ce înseamnă Elsa pe partea internațională. Fiind organizație la nivel internațional, prezentă în 42 de țări, oferă foarte multe oportunități de deschidere internațională, să cunoașteți oameni din alte țări, dar mai ales să participați la concursuri internaționale. Pe plan național, Elsa vă poate ajuta mult pe partea de networking. Pot să spun că în doi ani de Elsa am cunoscut foarte mulți oameni din alte orașe din România, din alte țări și astfel mi-am făcut prietenii de lungă durată.
Pe plan local, ELSA vă va ajuta la dezvoltarea personală. Eu înainte să intru la Facultarea de Drept eram foarte rușininoasă. Dacă mergeam într-un magazin, îmi era rușine să cer o anumită chetie și o trăgeam de mânecă pe sora mea să ceară pentru mine. Acum, fiind membră a departamentului STEP și vicepreședinte la nivel național, merg cu foarte mare ușurință la anumiți avocați, practicieni ai dreptului să le cer locuri de practică plătite pentru studenți străini. E o chestie care poate suna bizar, dar care este foarte utilă. Elsa m-a învățat cum să-mi împart timpul ca să le fac pe toate. Momentan, sunt implicată în foarte multe activități și dacă n-aș fi participat la training-uri de time management nu aș fi fost capabilă să-mi împart timpul astfel încât să le pot duce pe toate la bun sfârșit și să mă și distrez pe perioada studenției. La momentul acesta, pot să spun că ELSA Cluj-Napoca este unul dintre cele mai dezvoltate grupuri locale și nu doar din Elsa Românai, ci din Elsa Internațional.”, a spus Gabriela Musteață.
Noul președinte ELSA Cluj-Napoca este Călin Haiduc (foto drepta). ”Sunt peste 40.000 de membri în Elsa, în 42 de țări. În Cluj, avem două proiecte mari anul acesta. Eu vă încurajez, sincer, super mult să intrați în Elsa. Pe mine m-a ajutat mult.”, a spus noul președinte Elsa Cluj-Napoca.
În ce privește partea de distracție, deja a avut loc primul Law Party în clubul Euphoria Music Hall, unde ELSA Cluj-Napoca ține petrecerile, o dată sau de două ori pe lună. La acest capitol, pozele vorbes de la sine.
Mai multe fotografii puteți vedea pe pagina de Facebook a clubului Euphoria Music Hall.