Printr-un proiect de ordin al președintelui ANAF sunt reglementate o serie de situații în care nu este necesară emitere notificării de conformare înaintea inspecției fiscale, procedură introdusă prin OUG nr. 188/2022 de modidicare a Codului fiscal, arată avocatul Călin Haiduc într-un articol publicat pe site-ul Iordăchescu și Asociații.
”Trebuie subliniat faptul că noua instituție a notificării de conformare a fost prezentată ca o etapă premergătoare celei de inspecție fiscală, aptă să permită plătitorilor/contribuabililor, în eventualitatea în care organele fiscale sesizează anumite riscuri în activitatea pe care aceștia o desfășoară, să procedeze la eliminarea riscurilor și la corectarea situațiilor fiscale pentru a evita să fie supuși unei inspecții fiscale.
De altfel, întocmai aceasta părea că a fost intenția legiuitorului delegat atunci când a decis introducerea, prin OUG nr. 188/2022, a noilor dispoziții ale art. 1211 Cod procedură fiscală – responsabilizarea plătitorilor/contribuabililor în ceea ce privește declararea și plata taxelor și impozitelor.
Cu caracter de noutate însă, căci dispozițiile art. 1211 Cod procedură fiscală nu amintesc asemenea situații, prin noul proiect ordin al președintelui ANAF sunt reglementate o serie de situații în care nu este necesară emiterea unei notificări de conformare.
Rezultă, deci, primul aspect discutabil – printr-un act normativ infralegislativ, respectiv prin ordin al președintelui ANAF, urmează a fi completat un act normativ propriu-zis, respectiv Codul de procedură fiscală. Mai mult, completarea vizează introducerea unor situații de excepție de la ceea ce se pare că reprezintă, la ora actuală, regula în materie de inspecții fiscale. Apreciem că, în măsura în care s-ar fi dorit reglementarea unor situații excepționale în care plătitorii/contribuabilii nu vor mai fi notificați de către organele fiscale prealabil desfășurării inspecției fiscale, aceasta ar fi trebuit realizată prin modificarea Codului de procedură fiscală.
Apoi, potrivit noului proiect de ordin, plătitorii/contribuabilii nu vor fi notificați atunci există pericolul ca aceștia să se sustragă inspecției fiscale, inclusiv prin înstrăinarea patrimoniului, îngreunând în acest fel colectarea veniturilor bugetare. Rezultă, deci, cel de-al doilea aspect discutabil – reglementarea unei excepții bazate pe o analiză exclusiv subiectivă a organelor fiscale. Aceasta deoarece este cert că utilizarea sintagmei „atunci când exist pericolul ca aceștia să se sustragă inspecției fiscale” prezintă riscul de a fi interpretată și aplicată într-o manieră lipsită de previzibilitate, lipsind cu desăvârșire eventualele criterii obiective ce ar fi putut fi avute în vedere de organele fiscale atunci când analizează această situație de excepție.
Amintim că aspectele expuse anterior rămân sub semnul întrebării, dat fiind că discuțiile au fost purtate pe marginea unui proiect de ordin al președintelui ANAF. Astfel, pentru a produce efecte juridice este necesară adoptarea ordinului, respectiv publicarea lui în Monitorul Oficial al României, Partea I. Ca atare, încă există posibilitatea remedierii riscurilor sesizate.”, a precizat avocatul Călin Haiduc.