fbpx

Articol despre infracțiunile sexuale, premiul I la secțiunea Investigație – Premiile Supersrieri 2021

Cele mai bune materiale jurnalistice ale anului au fost premiate, ieri seară, într-o ediție transmisă online. Ajunsă la cea de a 10-a ediție, gala premiilor Superscrieri, organizată de Fundația Friends for Friends, a încurajat de-a lungul timpului investigațiile și reportajele jurnalistice.

Superscrierea anului a fost declarată campania „Apă de băut”, realizată de Alex Nedea și David Muntean, de la Recorder.ro

La secțiune ”Investigație”, locul 1 a fost împărțit de de două anchete jurnalistice:

  • Blândețea zeiței legate la ochi: din 5 infracțiuni sexuale sesizate la poliție, 4 sfârșesc fără dispoziții de trimitere în judecată a unui agresor”, care a pornit de la faptul că din 5 infracțiuni sexuale sesizate la Poliție, 4 sfârșesc fără dispoziția de trimitere în judecată a unui agresor”, realizată de Vlad Stoicescu, Diana Oncioiu, Jakab Villő Hanga, Andreea Pavel, Cristian Leonte, Ionuț Benea, Tudor Chiriac și Vasile Hotea-Fernezan, care reprezintă site-ul Dela0.ro
  • Seria ”Clan City” scrisă de Roxana Garaiman de la RISE Project.

Ancheta privind infracțiunile sexuale  a început de la cazul din comuna Dârvari , județul Mehedinți, din 12 iunie 2020. Atunci, Ion Turnagiu, un bărbat de 45 de ani condamnat la mijlocul anilor ‘90 pentru cinci crime și eliberat condiționat după un sfert de veac de pușcărie, avea alte planuri, se hotărâse să comită încă o crimă, una care urma să țină capul de afiș al presei naționale la miez de vară.

Incendiind o fată de 17 ani care depusese împotriva sa o plângere penală în care semnala că fusese violată, Turnagiu intra definitiv în galeria criminalilor infami din România și punea Dârvariul pe harta nedorită a așezărilor popularizate mediatic pe fondul unei întâmplări macabre.

Articolul citează o hotărâre CEDO prin care s-a dat dreptate unei femei violate acum 12 ani.

”În martie 2019 Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat statul român pentru încălcarea a două articole din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. În cazul E.B împotriva României, CEDO a constatat că autoritățile nu au investigat corespunzător sesizarea de viol depusă de reclamanta E.B la o secție de poliție, lipsind-o într-un final pe aceasta de drepturile sale.

Verdictul CEDO descrie felul în care polițiștii care înregistraseră plângerea victimei au descurajat-o pe aceasta în cadrul audierilor să continue căutarea dreptății.

În lipsa semnelor fizice care să indice rezistența, autoritățile au concluzionat că acuzația de viol nu se susține. Evenimentele aduse înaintea CEDO s-au petrecut în anii 2008-2009. Nereușind vreodată să ajungă înaintea unei instanțe care să judece agresorul pentru infracțiunea semnalată, victima E.B. a mers la Curtea Europeană pentru a găsi ultima formă de justiție la care mai putea apela după închiderea dosarului său în România.

În verdictul de condamnare a statului român, Curtea a atras atenția că pot exista mai multe tipuri de constrângere, nu doar cea fizică. În cazul E.B, a constatat CEDO, autoritățile române nu au audiat persoane din anturajul victimei și din anturajul agresorului. Nu au cerut o expertiză psihologică. Au închis practic dosarul bazându-se strict pe faptul că pe corpul femeii nu existau semne care să dovedească că s-a opus agresorului. ”, se arată în articolul de pe site-ul dela0.ro, ce poate fi citit integral AICI

Locurile următoare din secțiunea Investigații de la Premiile Superscriei au revenit echipei RISE project și OCCRP pentru seria ”Gangsterii de pe Riviera Maya” și Victor Ilie, de la Recorder, pentru materialul ”Regele pandemiei”.

Alte premii vedeți AICI

Comments

comentarii

Lasă un răspuns