fbpx

Arestarea preotului din Sălaj acuzat de delapidare: ”atât în Biblie, cât și în Codul penal, furtul este incriminat”

Preotul Ionuț Pop, fost vicar la Episcopia Sălajului, a fost arestat preventiv sub acuzația de delapidare cu consecinţe deosebit de grave în fomă continuată. Mai exact, și-ar fi însușit 3 milioane de lei din vistieria instituției. Preotul a contestat luarea arestării preventive.

În încheierea de arestare preventivă se vede cu ce patos a susținut procurorul de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj cauza: ”Procurorul susține că atât în Biblie, unde una dintre cele 10 porunci este ”Să nu furi!”, cât și în Codul penal, furtul este incriminat, iar delapidarea este tot o modalitate a furtului. Referitor la faptul că inculpatul încearcă să se justifice spunând că nu din propria voință a făcut acest lucru, procurorul susține că dispozițiile art. 295 Cod penal definesc infracțiunea de delapidare ca fiind ”însuşirea, folosirea sau traficarea de către un funcţionar public, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează”, iar inculpatul nu este scutit de împrejurarea că banii ar fi fost folosiți de altcineva, deoarece acesta era direct răspunzător și fără acordul lui acești bani nu puteau fi folosiți sub nici o altă formă”

Anchetatorii susțin că în perioada 2020-2024, în calitate de vicar eparhial în cadrul Episcopiei Sălajului, calitate în care era împutemicit să deruleze operaţiuni bancare în numele acestei entităţi, şi-a însuşit sume de bani din patrimoniul Episcopiei Sălajului pe care le-a folosit în interes propriu.

De asemenea, pe lângă această modalitate de comitere a faptei, suspectul a efectuat mai multe tranzacţii din contul Episcopiei Sălajului în contul C.A.R. Omenia, pe care le-a justificat ca reprezentând retumare împrumut, însă aceste viramente nu aveau fimdament real, sumele fiind ulterior însuşite de către acelaşi suspect. Pentru a conferi o aparenţă de legalitate viramentelor efectuate din contul bancar al Episcopiei Sălajului, suspectul a falsificat mai multe înscrisui, încercând să justifice legalitatea operaţiunilor efectuate.

Prejudiciul estimativ cauzat este în cuantum de aproximativ 3.000.000 de lei, aproximativ 600.00 de euro. Cercetările continuă pentru stabilirea împrejurărilor relevante soluţionării cauzei.

Comunicatul complet al Parchetului:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [316.66 KB]

Vom reveni cu dezvăluiri interesante din acest caz.

Comments

comentarii

România s-a calificat în semifinalele Cupei Mondiale de tenis de masă pe echipe mixte, după ce a învins Germania cu 8-5 şi a pierdut cu 0-8 în faţa Chinei, sâmbătă, la Chengdu (China), în ultimele meciuri din faza a doua a competiţiei.... Citește mai mult
Politologul Cristian Preda compară decizia CCR de prelungire nelimitată a mandatului Iohannis cu decizia Curții din 1996 care i-a permis lui Iliescu să candideze pentru al treilea mandat.... Citește mai mult

Lasă un răspuns